Aktuálně: 5 091 inzerátů172 505 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Základy chovu exotického ptactva - chovná zařízení

Základy chovu exotického ptactva - chovná zařízení
Václav Dubský 22.06.2010, 20:15
20 753 4 minuty čtení

Vážení zájemci o chov exotického ptactva, dovolte mi, abych zde napsal pár řádků k základům chovu exotů. Těchto pár řádků čerpám z osobních zkušeností, z vyprávění kolegů - chovatelů a odborné literatury.

Základy chovu exotického ptactva - chovná zařízení

Předpokladem úspěchu není jen štěstí a peníze, jak se někteří domnívají, ale hlavně znalosti a pravidelná péče o chované ptactvo a posléze vytrvalost. Každá činnost, kterou chceme dělat pořádně, potřebuje určitý čas. Při založení chovu ptáků bychom měli mít na zřeteli, že o ptáky se musíme starat každý den. Ptáci nejsou poštovní známky, které můžeme na určitý čas zamknout do stolu.

Pro svůj chov jsem si zřídil tzv. ptačí domek.
Mám v něm umístěné chovné klece a vnitřní voliéry s průlety do venkovních voliér.
Vnitřní voliéry mají rozměry: 130 x 130 x 200 cm (š x d x v).
Venkovní voliéry mají rozměr: 140 x 300 x 200 cm (š x d x v).

Ptačí domek Ptačí domek

Klece, vitríny a voliéry

Dříve, než si pořídíme jakékoliv exoty, je samozřejmé, že jim musíme připravit místo pro jejich další život. Musíme mít jasno, proč si ptáky pořizujeme. Bude to pouze ozdoba bytu, nebo jim chceme dopřát plnohodnotný život (i když v zajetí) a docílit tak jejich odchovů??! Pro chov používáme klece, vitríny a voliéry. Z vlastní zkušenosti vím, že každý druh preferuje něco jiného, ale jsou i druhy, které ochotně zahnízdí jak v malé kleci, tak i ve voliéře.
Klec pro jeden pár by měl mít rozměry alespoň 80 x 50 x 40 cm (d x v x h). Výjimku možná tvoří chůvička japonská, které stačí pro úspěšný odchov i 60 x 40 x 40 cm.

Chovné klece Chovné klece

Do klece dáme různě silná bidélka, aby si pták sám mohl vybrat nejvhodnější tloušťku bidla. Já dávám přednost (pokud to jde) různým větvím, které občas obměním. Bidla dávám co nejdál od sebe, abych ptáky i v malé kleci donutil létat a ne jen přeskakovat.

Vitríny jsou stejné jako bednové klece, jen přední část je místo pletiva nahrazena sklem. Názory na vitríny se různí. Někdo chválí, někdo se směje a někdo kroutí hlavou. Můj názor je: co sám nezkusím, nesoudím!!

O chovu ve vitrínách píšu v samostatném článku zde Chov ve vitrínách.
Voliéry rozlišujeme na pokojové a venkovní. Samotný název pokojová, napovídá o co jde. Umisťují se v bytech (pokojích) a bývají ozdobou našeho příbytku. Venkovní se dají používat u některých choulostivějších exotů (astrildů, amadin a pod.) pouze od jara do podzimu. Pak je musíme na zimní a chladné období přemístit do tzv. zimovišť, kde musíme udržovat teplotu, kterou ptáci vyžadují.

Jsou ale i druhy, které ve venkovních voliérách necháváme celoročně. Jsou to např. korely, andulky, rosely a jiné. Tak abych to shrnul. Pokud máte možnost a prostor pro stavbu voliéry, neváhejte. Voliéra umožňuje ptákům větší pohyb, můžeme chovat více druhů ptáků v jedné voliéře (pokud se snesou) a ve voliéře je lepší a jednodušší obsluha krmení.

Vnitřní voliéry Vnitřní voliéry

Venkovní voliéry Venkovní voliéry

V žádném případě nezatracuji klece! Také v nich s úspěchem odchovávám, stejně jako ve vitrínách. Z mého pohledu jsou také skvělé tzv. ptačí pokoje. Jde o místnost v bytě nebo domě, kterou obětujeme pro chov exotů. V takovém pokoji můžeme umístit klece, voliéry i vitríny. Jediné, co bude ptákům chybět, je vyhřívání na sluníčku. Pokud ale v místnosti budeme ke svícení používat např. zářivku, která nahrazuje sluneční světlo (i taková se dá dnes koupit), nebrání nic v tom, si takovou chovnou místnost pořídit.

Jak já říkám, každý pták chce to své a já musím vědět co chce!!!

Přeji všem v chovu exotů mnoho štěstí a chovatelských úspěchů.

Chovná vitrína Chovná vitrína

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Václav Dubský

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat