Aktuálně: 5 716 inzerátů166 206 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Ptačí burza v holandském městě Zwolle

Ptačí burza v holandském městě Zwolle
Filip Fojtík 08.11.2010, 09:40
14 918 6 minut čtení

Letos v září jsem už podruhé za život navštívil ptačí burzu v holandském městě Zwolle. Tato burza je jednou z největších a nejnavštěvovanějších burz v Evropě. Koná se 2x do roka a to v únoru a září. Na burze je možno vidět vše, od drobotiny, přes papoušky, až po hmyzožravé ptactvo. Já se v tomto článku budu zabývat převážně papoušky, protože těm se také věnuji a v ostatních druzích ptactva se vyznám minimálně.

Cesta

Z ČR jsme vyjeli ve 4 hodiny odpoledne. Jeli jsme s přestávkami a cesta nám trvala 12 hodin. Když jsme zaparkovali před halou, tak jsme si na chvilku zdřímli a za chvilku už šel první z nás vystát frontu na lístky. Lístky se sice ještě neprodávaly, ale kdyby jste si je šli koupit, až na poslední chvíli, tak si musíte vystát opravdu velmi dlouhou frontu. Asi za půl hodiny jsme se šli vystřídat a frontu jsem dostál ještě asi hodinu a půl já. Koupil jsem tři lístky a šli jsme dovnitř, (halu otevřeli o půl deváté), kde nám dali pořadatelé razítko, aby jsme mohli kdykoliv vyjít z haly a dostat se zpátky bez potíží.

Budky na této burze měly úplně jinou kvalitu než u nás Budky na této burze měly úplně jinou kvalitu než u nás

Burza

Celou halu jsme prošli asi třikrát. Ptáků na prodej bylo hodně, i když ne tolik jako v únoru. Některé druhy papoušků se tady dají sehnat levněji a některé naopak dráž. Pokukoval jsem po amazoncích černotemenných a ti byli dražší než u nás. Naopak třeba alexandři se dají sehnat o hodně levněji, např. černohlaví stáli v přepočtu 6 000 Kč/pár. Myslím, že nejvíc si libovali chovatelé amazoňanů, pyrur a různých mutací.

Amazoňani

Z amazoňanů jsem viděl zelenolící, modročelé, modrolící, zelenolící kubánské, vínorudé, žlutolící, běločelé (nana, albifrons), oranžovokřídlé, surinamské, žlutohlavé, žlutokrké, žlutoramenné.

Amazoňan běločelý Amazoňan běločelý

Amazoňan modrolící Amazoňan modrolící

Amazoňani zelenolící Amazoňani zelenolící

Arové

Oproti burze v únoru bylo k vidění také málo velkých ar. Viděl jsem jednu arakangu, araraunu, zelenokřídlou a křížence, vše po jednom kuse. Z menších ar byl k vidění ara malý (A. severa), Ara žlutokrký (A. auricollis), Ara horský(Propyrrhury couloni), Ara maracana (A. maracana), Ara vojenský (A. militaris) a ara červenoramenný (A. nobilis).

Ara arakanga Ara arakanga

Amazonci

Amazonky už jsem tady nakousnul. Ceny byly vesměs vyšší než u nás. K vidění ale byli amazonci černotemenní, bělobřiší, běločelí, modrohlaví , tmaví, bronzovokřídlí.

Amazonci běločelí Amazonci běločelí

Mladý amazonek bělobřichý Mladý amazonek bělobřichý

Krásní amazonci černotemení Krásní amazonci černotemení

Aratingy

Tito ukřičení papoušci byli zastoupení více než jejich příbuzní ary. Viděl jsem aratingy jendaj, zlaté, zlatočelé, kropenaté a také aratingu dlouhoocasou.

Alexandři

Z rodu alexandrů byli k vidění alexandři malí i v různých krásných mutacích jako je buttercup, lacewing nebo fialová. Dále alexandři velcí, které jsem viděl přírodní, ale také v žluté, olivové a dokonce jednoho (oškubaného) samce v modré mutaci. K vidění byli také alexandři rudohlaví a černohlaví, kteří se dali sehnat za lepší cenu než u nás a u rudohlavých jsem viděl i pastelovou a žlutou mutaci. Dalo se ale vybrat i z alexandrů čínských, kteří tam jsou nepatrně dražší než u nás a z jejich podobných příbuzných alexandrů růžových vousatých. Na konec si nechávám alexandry šedé holubí, kterých tam taky pár bylo.

Alexandři vousatí Alexandři vousatí

Alexandři čínští byli dražší než u nás Alexandři čínští byli dražší než u nás

Pyrury

V těchto papoušcích se moc nevyznám, takže o nich raději ani nic nebudu psát, abych nepodal špatné informace. Doufám, že budou stačit aspoň fotky.

Ptačí burza v holandském městě Zwolle

Ptačí burza v holandském městě Zwolle

Dlouhokřídlí papoušci (Poicephalus)

Po těchto papoušcích jsem se hodně díval, protože do příštího roku uvažuji rozšířit svůj chov o mayeraky, popřípadě konžské. Z této skupiny papoušků jsem viděl krásné papoušky senegalské, mayeraky, konžské (G.fantientis, G.guilemi), třetí poddruh G. maseikus jsem neviděl, i když jsem v to doufal. Z těchto krásných papoušků byli dále k vidění papoušci hnědohlaví, papoušek červenobřichý (P. rufiventris). To je z poicephalů asi všechno. Zdálo se mi, že jsem zahlédl papouška kapského, ale když jsem ho později hledal, tak už jsem ho nenašel.

Ptačí burza v holandském městě Zwolle

Ptačí burza v holandském městě Zwolle

Ptačí burza v holandském městě Zwolle

Papoušek chocholatý

Papoušek, kterého znám jenom "od oka". Párkrát jsem ho už viděl i na české inzerci. Nevěděl jsem kam ho zařadit.

Papoušek chocholatý Papoušek chocholatý

Kakaduové

Z těchto papoušků bylo zastoupeno několik druhů. Mezi nimi kakadu bílý, šalamounsky, žlutočečelatý, molucký, růžový a dokonce jeden kakadu inka. Inku bylo v únoru také více, takže mě celkem zklamalo, že byl tento nádherný papoušek na burze zastoupen tak málo.

Kakaduů růžových bylo na burze opravdu hodně Kakaduů růžových bylo na burze opravdu hodně

Krásný kakadu inka Krásný kakadu inka

Loriové

Další druh papoušků v kterých se nějak extremně nevyznám, ale vím o nich aspoň víc, než o pyrurách, takže něco o nich napíši. Ve Zwolle jsem viděl tyto druhy loriu: lori horský, lori žlutohřbetý, lori fialovolící, lori skvrnitý a taky latam vlaštovčí, který se podle potravy někdy zařazuje pod lorie. Zařadil bych tady i eklektuse, kteří jsou částečně loriové. Eklektusů bylo převážně dost a za lepší ceny než u nás. Viděl jsem formy solomonensis, polychloros a tipnul bych si, že jsem viděl ještě jednoho krásného velkého samce, který mohl byt větší forma, ale tu si netroufám určit.

Lori mnohobarví Lori mnohobarví

Samice eklektů Samice eklektů

Běžní australští papoušci

Tito papoušci byli zastoupení ve velkém počtu a různých mutacích. Opět ale musím říct, že jejich počet byl menší než počet ptáků v únoru. Z běžných australských druhů jsem viděl červenokřídlé, královské, mnohobarvé, barnardy červenočelé, barnardy límcové, barnardy klonkurské, snad všechny druhy rosel od pestrých až po černohlavé v různých mutacích, papoušky horské, papoušky červenotemenné, papoušky nádherné, princezky opět v různých mutacích, papoušky zpěvavé a samozřejmě andulky a korely.

Papoušek červenokřídlý Papoušek červenokřídlý

Ostatní papoušci

Hodně bylo také papoušků patagonských, mníšků šedých, aymar a agapornisů.

Zajímavé mutace

Jak jistě víte, tak Holandsko je země mutací.Viděl jsem některé opravdu nádherné mutace papoušků, které jsem jindy ještě neviděl, např. žlutí králováci nebo žlutí a modří alexandři velcí. Také běžnější mutace papoušků se v této zemi dají sehnat levněji než u nás.

Alexandr velký 1,1 . Samec přírodní samice žlutá Alexandr velký 1,1 . Samec přírodní samice žlutá

Na závěr

Pokud budete mít možnost navštívit tuto burzu, tak určitě jeďte. S českými burzami se to vůbec nedá srovnat. Pokud by jste chtěli vidět více fotek z této burzy, tak se můžete na diskuzi podívat do tématu Zwolle, které si vyhledáte.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Filip Fojtík

Autorem od: 05.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat