Aktuálně: 5 720 inzerátů166 241 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Pozvánka na 3. celostátní výstavu agapornisů

Pracovní skupina Agapornis

Pozvánka na 3. celostátní výstavu agapornisů
Petr Vopálka 23.08.2011, 15:20
3 916 6 minut čtení

Výstavní část chovatelské sezony se blíží a tak si dovoluji za Český klub chovatelů agapornisů pozvat chovatele těchto papoušků na třetí ročník Celostátní výstavy agapornisů. Než se však dostanu k výstavě, tak bych rád zmínil několik novinek z klubu.

Především bych chtěl vyzdvihnout Pracovní skupinu agapornisů (PS AG). O různém nesprávném kombinování mutací, líbivých názvech za účelem prodeje a dalších nešvarech už něco napsáno bylo. V rámci chovu papoušků přecházejí různé módní vlny, ať se jedná o celé rody či druhy. V rámci agapornisů (samozřejmě i některých dalších rodů, druhů) přecházejí tyto vlny ještě v mutacích. Není tomu dávno, kdy mít v chovu violet jedince bylo „něco", to samé by se dalo říct o strakách a dalších mutacích. Mít v chovech zelené ptáky prostě „nebylo in" a tak se z chovů pomalu začali vytrácet. Je však nutné si uvědomit, že každý chovatel mutací musí vycházet z přírodních ptáků, jedině tak se mohou posilovat chovy mutací. Najednou se začala karta obracet a to nejen u agapornisů. Přírodní ptáci se stali nedostatkovým zbožím. V dnešních chovech narazit na čistě přírodního agapornise (např. fischeri, škraboškový) je zkrátka problém. Většina fenotypově přírodních agapornisů štěpí na x mutací (modrá, pastel, ...). Nastal tak problém, který si západní země již dávno uvědomili. Ilustrovat to lze na výstavě BVA Mastres v Belgii, kde byste mezi více jak 2000 agapornisema nalezli klasických modrých fišeráků (ale i dalších druhů) jen několik. Velká většina agapornisů byla přírodně zbarvena a drtivá většina mutací byla v zelené řadě.

O výše popsaném problému začalo být v naší zemi více slyšet díky původní iniciativě Klubu přátel exotického ptactva (KPEP) a zřízení pracovní skupiny pro neofému modrokřídlou. O tomto tématu, kde velkou roli hrají kříženci s dalšími druhy, vyšla série článků v časopise Nová Exota a ohlas na to byl pozitivní. Pracovních skupin tak je hned několik, kromě zmíněné neofémy modrokřídlé se jedná o pracovní skupinu pro udržení druhové rozmanitosti, pracovní skupinu malých papoušků a z toho vzniklou pracovní skupinu agapornisů. Po dohodě s partnerským klubem (KPEP) jsme převzali pracovní skupinu pro agapornise. Cílové druhy v tomto projektu jsou všechny druhy agapornisů zastoupené v chovech. Zajisté každý druh má vlastní specifika, např. u agapornisů šedohlavých není problém s mutacemi, ale spíše s udržením těchto ptáků v chovech. Naopak u agapornisů růžohrdlých není problém s udržením v chovech, ale právě s mutacemi .... Vzpomeneme-li agapornise růžohlavé, tak zde máme riziko kříženců, čistoty druhu. Není tedy možné říct, že v rámci pracovní skupiny je na jednotlivé druhy pohlíženo ze stejného směru. Každopádně cíle jsou jasné - zachování přírodních agapornisů v chovech a to nejen pro účel šlechtění mutací, ale zejména za účelem zachování přírodních ptáků, čistoty druhu. Ostatně není to návrat k původnímu účelu a cílům chovů? Hledáme chovatele, kteří mají ve svých chovech přírodně zbarvené agapornise jakéhokoliv druhu. Veškeré informace naleznete na webu klubu, popřípadě kontaktujte koordinátora p. Karla Nováka na e-mail knpdy@seznam.cz

Zpět k výstavě, Třetí ročník se uskuteční na stejném místě, jako ročníky předešlé - Chovatelský areál, Újezd u Brna. Oproti předchozím dvěma ročníkům dochází letos k jedné zásadní změně, a to k rozložení výstavy do dvou dnů. Předešlé ročníky, kdy byla výstava jednodenní, kladly vysoké nároky na organizaci, systém, techniku. Stačilo pak, aby se v celém procesu něco zadrhlo a vše se akumulovalo. Proto docházelo k časovým posunům např. při tisku katalogů, kdy výsledky byly zpracovávány počítači okamžitě, avšak při kontrole stačila jedna chyba, spadnutí systému, a problém byl na světě. Rozložení do dvou dnů tedy sníží veškerá rizika na minimum, na vše bude více času, odpadnou zbytečné stresy a všichni si výstavu budou moci více užít. Jak to tedy bude celé probíhat? V pátek 30.9. proběhne od 8:00 do 12:00 příjem agapornisů. Odpoledne pak bodování, posouzení, vyhodnocení výstavy, tisky katalogů apod. Večer bude následovat setkání pro vystavovatele v restauraci. Druhý den, tj. v sobotu 1.10. bude výstava od 9:00 do 15:00 otevřena pro veřejnost. V rámci otevírací doby se uskuteční dvě tematické přednášky a to o základech chovů agapornisů (od 11:00) a o problematice chovu mutací (od 13:00). Během celé výstavy bude zajištěno občerstvení a místo k posezení. Vystavovatelé budou moci nabídnout své odchovy k prodeji v prodejní části. Agapornisové z bodované části, u kterých bude vyznačena možnost odprodeje je možné si během výstavy zamluvit, avšak upozorňujeme, že jejich odběr bude možný až od 14:30 (v prodejní části je prodej okamžitý). Tímto chceme zabránit nešvarům, kdy během výstavy postupně „mizí" ptáci z bodovaných částí, toto je vidět i na jiných výstavách a je potřeba proti tomu zakročit, jinak návštěvníkovi prázdná klec s cedulkou nic neřekne ...

V letošním roce jsme se dohodli s Klubem chovatelů papoušků Afriky, kteří by měli ve stejném termínu a místě uspořádat 1. Česko - Slovenskou výstavu senegalců, dále by měla být možnost zakoupit i odchovy afrických papoušků. Jinými slovy, pokud se vše podaří, tak v jednom termínu, na jednom místě, proběhnou dvě výstavy.

Chovatelé, kteří chtějí vystavit agapornise, nemusí být členem klubu ani žádné jiné organizace. Opět tím cílíme na možnosti porovnat odchovy napříč chovateli. Je jedno, zda-li se chovu věnujete dva roky nebo 30 let. Šanci zúčastnit se a případně se i umístit má každý. Jedinou podmínkou je mít okroužkované agapornise. Veškeré dokumenty k výstavě (výstavní pravidla, přihlášky, výstavní skupiny) jsou ke stažení na webu klubu. Přejeme úspěšnou sezonu a těšíme se na setkání v rámci výstavy.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Petr Vopálka

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat