Aktuálně: 5 031 inzerátů173 558 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Nové prostory pro laboratoř papoušků šedých - žako

Hledáme nové prostory, pomůžete nám je najít?

Nové prostory pro laboratoř papoušků šedých - žako
Mgr. Jitka Lindová, Ph.D. 15.12.2011, 14:35
5 167 4 minuty čtení

Papoušek šedý – žako – patří mezi běžné a oblíbené domácí mazlíčky. Zdálo by se tudíž, že tento druh ptáka známe velmi dobře. Nicméně pravdou je spíš pravý opak. Není divu, že toho víme více o holubech, slepicích nebo sýkorkách. Jsou to v našich podmínkách velmi běžní ptáci. Víme toho ale také více například o nepříliš často chovaných papoušíčcích brýlatých nebo inteligentních novozélandských papoušcích kea.

Přesto ale za nejinteligentnějšího ptáka světa je pokládán žako, a to díky jednomu jedinci, Alexovi, kterého americká vědkyně Irene Pepperbergová naučila komunikovat o předmětech, pojmenovávat jejich vlastnosti jako barva, tvar, materiál. Naučila ho ale také počítat do 8, číst některá písmena, odpovídat, co je stejné nebo různé, kde je něčeho víc nebo míň nebo co je větší nebo menší. Co bylo ale nejpozoruhodnější - Alex uměl odpovídat na složité otázky jako „Od jaké barvy jsou tu čtyři?" týkající se předmětů, které v daném uspořádání viděl poprvé v životě.

Nové prostory pro laboratoř papoušků šedých - žako

Na čem naše laboratoř pracuje?

Naše laboratoř při Univerzitě Karlově navazuje na tradici výzkumu Irene Pepperbergové, ale klade si další cíle, které mohou výrazně posunout naše poznání o schopnostech a chování tohoto druhu. Díky tomu, že máme čtyřčlennou skupinku ptáků z odchytu v divoké přírodě, máme navíc možnost studovat i přirozenou komunikaci papoušků šedých. Pokud se žako dovede naučit používat anglická slova k pojmenování abstraktních vztahů (např. stejný-různý), k počítání a vyjadřování výsledků složitých myšlenkových operací (např. pomyslně si rozdělit předměty podle barvy, každou barvu zvlášť spočítat, všechno to v průběhu nezapomenout a nakonec vybrat, které barvě odpovídá počet čtyři) a také k tomu, aby své pečovatelce sděloval, co by si rád zobnul a kam by byl rád posazen, proč by neměl být schopen podobné věci vyjadřovat i svou přirozenou komunikací? Naši divokou skupinu proto průběžně pozorujeme a nahráváme a snažíme se zjistit, jak pestrá je jejich hlasová produkce, kdo s kým sdílí hlasové projevy, jak se jejich repertoár vyvíjí a tvoří při příchodu nového papouška, zda se určité zvuky váží na určité situace, zda například jinak varují před dravcem a před hadem, jinak ohlašují potravu a „oslovují svoje druhy", zda specifické zvuky jsou projevem dominance, reprodukčního zájmu nebo dalších sociálních faktorů u jedince...

Naši další 4 jedinci, které jsme si naopak sami odchovali a se kterými si můžeme „hrát" a učit je různé věci, nám pomáhají dozvědět se co nejvíc o žačích poznávacích schopnostech. Ukazujeme jim kartičky s různými podněty a zjišťujeme, zda mají tendenci třídit podněty podle určitých pravidel, jak jim jdou počty a co se jim lépe počítá, jestli se poznají na fotografii, podle čeho se poznávají, jestli dokážou podle vzhledu obličeje poznat i lidské pečovatele, zda se také rozpoznají podle hlasové nahrávky atd. Studujeme také, jestli spolu papoušci umí spolupracovat, jestli rozumí lidským gestům nebo jestli se poznají v zrcadle.

Existence naší laboratoře je ale nyní vážně ohrožena, protože nemáme prostory, kam bychom mohli naše papoušky umístit.

Většina těchto projektů je dlouhodobá, například proto, že se papoušci nejprve musí naučit pochopit, co po nich chceme, aby nám potom mohli „odpovídat" na naše „otázky". Trvá to roky a teď se začínají objevovat první zajímavé výsledky. Existence naší laboratoře je ale nyní vážně ohrožena, protože nemáme prostory, kam bychom mohli naše papoušky umístit. Přitom jde o opravdu ojedinělý projekt, jsme vedle laboratoře Pepperbergové jedinou světovou laboratoří studující papoušky šedé a jako jediná laboratoř chováme skupinu ptáků z odchytu. Zrušení laboratoře by vedlo ke ztracení mnohaleté systematické práce a řady možných zajímavých poznatků o inteligenci a životě žaků.

Byli bychom velmi vděční, pokud byste nám pomohli zachránit tento výzkum, ať ubytováním ve vlastních prostorech, nebo odkazem na nějaké možnosti jinde. Hledáme 2-3 místnosti v Praze s elektřinou, vodou a topením, suché a s možností připojit venkovní voliéru. Všechno vybavení pro papoušky máme, pokryjeme provoz a o papoušky se postaráme. Kdyby nás mohl ubytovat nějaký chovatel, mohli bychom mu poskytnout naše dva páry z odchytu k odchovu mláďat. Budeme rádi za jakékoli vaše tipy, koho bychom mohli oslovit.

Mgr. Jitka Lindová, Ph.D.
Fakulta humanitních studií UK, Praha
Email: jitka.lindova@seznam.cz

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Mgr. Jitka Lindová, Ph.D.

Autorem od: 05.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat