Aktuálně: 5 565 inzerátů168 396 diskuzních příspěvků17 660 uživatelů

Jaroslav Nový, chovatel ptáků s vizáží rockera

Jaroslav Nový, chovatel ptáků s vizáží rockera
Zdeněk Gajdoš 10.04.2011, 19:26
4 778 4 minuty čtení

Po ukončené prohlídce chovatelského zázemí v ZOO Dvůr Králové, což byla akce pořádaná spolkem chovatelů hmyzožravého a plodožravého ptactva (SCHHAPP), jsme navštívili Jaroslava Nového. Mimochodem, na této akci mne mile překvapila vysoká účast, ale to nebudu dále rozvádět, bližší informace o průběhu této akce vám zde již brzy podá Adam.

K Jaroslavovi jsme se tedy vydali v sestavě sedmi zvídavých chovatelů. S Jardou se známe již nějaký ten pátek a potkáváme se na společných akcích pořádaných SCHHAPP, takže jsem předpokládal, že i Adam bude vědět, o koho se vlastně jedná, ale ten trošku tápal, takže jsem mu musel Jardu popsat. Jakmile jsem uvedl brýle, tak Adamovi okamžitě doklaplo a zvolal. Já už vím, vizáž rockera v tmavších brýlích a vždy má něco v koutku úst, stéblo, nebo něco takového. Takže Jardo, to jen na vysvětlenou, jak to s tím rockerem vlastně začalo.

Jaroslav Nový, chovatel ptáků s vizáží rockera

V Jardových voliérách s vnitřními zálety, které jak sám uvedl, že hóódně pamatují, jsem zaznamenal tyto druhy:

Toko rudozobý (Tockus erythrorhynchus) Toko rudozobý (Tockus erythrorhynchus) Foto: Zdeněk Gajdoš

Majna rothschildova (Leucopsar rothschildi) Majna rothschildova (Leucopsar rothschildi) Foto: Zdeněk Gajdoš

Loskuták posvátný (Gracula religion) Loskuták posvátný (Gracula religion) Foto: Zdeněk Gajdoš

Vousák senegalský (Lybius dubius) Vousák senegalský (Lybius dubius) Foto: Zdeněk Gajdoš

Za těmito voliérami buduje Jaroslav nové chovatelské zařízení, které bylo z větší části již hotové. Scházelo pouze dokončit venkovní voliéry. Na novém zařízení bylo patrné, že je Jarda zručným řemeslníkem.

Pohled do krmné chodby Pohled do krmné chodby Foto: Zdeněk Gajdoš

Kraska lovecká, nebo také kraska zelenavá (Cissa chinensis) Kraska lovecká, nebo také kraska zelenavá (Cissa chinensis) Foto: Zdeněk Gajdoš

Toko Deckenův (Tockus deckeni) Toko Deckenův (Tockus deckeni) Foto: Zdeněk Gajdoš

U některých druhů se mi nepodařilo získat kvalitní fotky, takže již uvedu jen jmenovitě, že má Jarda v chovu i timálie čínské, leskoptve tříbarvé a turaka zelené - Tauraco persa persa a Tauraco persa bufoni. Na závěr jsem si ponechal menší lahůdku. Jedná se o turako naholící. Těchto ptáků je v chovech opravdu žalostně málo.

Turaco - spárák naholící (Corythaixoides personatus) Turaco - spárák naholící (Corythaixoides personatus) Foto: Zdeněk Gajdoš

Voliéry má Jaroslav nasměrovány do prostorné, okrasné zahrady, což je místo nejen krásné, ale také velice klidné, a to je pro chov ptáků samozřejmě ideální.

Jaroslav Nový, chovatel ptáků s vizáží rockera

Pokud by se náhodou našel nějaký šťoural, který by chtěl snad zapochybovat o tom, že tohle by nesvedl Jaroslav Nový, tak mu budu muset dát za pravdu, jelikož tahle paráda (celá okrasná zahrada), je dílem jeho manželky.

Jaroslav Nový, chovatel ptáků s vizáží rockera

V pozadí fotografie lze spatřit v modrém oděvu manželku chovatele, paní Novou (velice příjemná paní). A v popředí fotografie můžeme spatřit i jiné pozadí.

Jaroslav Nový, chovatel ptáků s vizáží rockera

Zde je zachycena diskuse s Jaroslavem, který na nás vznesl velkou kritiku se slovy, cituji "Dnešní akce byla dobrá, ale proč vše dělat v takovém spěchu?! Vždyť se mezi sebou ani pořádně neznáme. To chce po takové akci zajistit posezení s noclehem pro přespolní a v klidu si popovídat. Já si podal sice ruku s každým před vstupem do ZOO, ale již nyní nevím, o koho se vlastně jednalo. V ZOO jsme se nakonec rozptýlili, a to je špatně!" S tímhle musím s Jardou souhlasit a také Adamův výraz na fotce nasvědčuje tomu, že vnímá tuto kritiku za oprávněnou. Další prohlídka chov. zázemí se plánuje do ZOO Liberec, pokud by se to podařilo Adamovi domluvit, tak nám Jaroslav přislíbil, že se postará o zajištění prostor v nedaleké lokalitě s možností noclehu, což by pro nás, co by přespolní, bylo vítané. Osobně jsem Jardové myšlence nakloněn. Probíhající rozmluva u Jaroslava Nového byla rozhodně plodná. Tak snad nám to vyjde a sejdeme se příště opět v takovém hojném počtu, jak tomu bylo ve Dvoře Králové, ne-li větším a nyní navíc i po prohlídce Zoo na neutrální půdě.

Rád bych tímto poděkoval manželům Novým za umožnění prohlídky jejich chovatelského zařízení.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat