Aktuálně: 5 042 inzerátů173 731 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Fruchttauben projekt aneb potkali se u Kolína…

Fruchttauben projekt aneb potkali se u Kolína…
Radek Nesvačil 29.03.2012, 18:45
3 589 9 minut čtení

17. března proběhl v Zoologické zahradě v Kolíně nad Rýnem sraz chovatelů plodožravých holubů sdružených v německém klubu FRUCHTTAUBEN. Toto setkání pořádají ve spolupráci s německými zoologickými zahradami soukromí chovatelé plodožravých holubů dvakrát do roka.

Tentokrát se jednalo již o 11. ročník. Klub Fruchttauben není jen ryze německou záležitostí, jeho cílem je shromáždit co nejvíce informací o chovatelích plodožravých holubů, takže členem se tak může stát kdokoliv kdo se chovu této cílové skupiny věnuje a zaplatí roční členský příspěvek ve výši 15 eur. Za ČR hájí naše barvy dvě ZOO, pražská a plzeňská ze soukromých chovatelů je to pak jediný mohykán Zdeněk Gajdoš, který propadl kouzlu holoubků rodu Ptilinopus. Jako registrovaný člen klubu tedy mohl navštívit zmiňovaný sraz. Vzhledem k tomu,že kolínská zoo je od severní Moravy vzdálená bratru nějakých 1100km,bylo by to jistě pro jediného člověka finančně i časově náročné sousto,takže nezbývalo nic jiného než doplnit vozidlo,rozpočítat cestu a podpořit Zdenka.Nakonec se nás sešlo celkem 5 z toho 4 chovatelé (M.Jiroušek,M.Hlásenský,Z.Gajdoš a moje maličkost…) pátým spolujezdcem a překladatelem v jedné osobě se pak stal zástupce pražské Zoo F.Tymr.

Ranní mlha v tropické hale Ranní mlha v tropické hale Foto: Radek Nesvačil

Opět v nelidskou ranní hodinu, kdy slušní lidé spí jsme ve dvě hodiny ráno vyjížděli od Prahy…čekalo nás 11 hodin cesty,shodou náhod jsme před Kolínem na odpočívadle potkali člena klubu p.J.Meyra s kterým se známe z našich dřívějších návštěv,takže jsme do Zoo po několika malých zajížďkách dorazili před 9 hod.ranní společně. I přesto,že se o našich německých sousedech traduje,že jsou precizní a dochvilní tak to nejspíš mezi chovateli neplatí..na setkání jsme totiž dorazili mezi prvními, občerstvení a káva se teprve připravovalo, takže jsme slušně vyklidili pozice a využili 30minut před začátkem akce k návštěvě největší chlouby kolínské zoo Regendwaldhaus pavilonu, pod tímto honosným jménem se skrývá hala imitující tropické pásmo malajsie …tomu také odpovídalo osazenstvo haly,naše první kroky směřovali automaticky k největšímu lákadlu celé zoo,jako jediná v Evropě má totiž ve svém chovu holubi (Ptilinopus jambu),bohužel expozice v které měli být společně s jinými druhy holubů tito krasavci k vidění byla právě prázdná,jak jsme se později dozvěděli od kurátora chovu ptáků,v zoo bylo zjištěno podezření na tuberkulozu,které nakonec na štěstí nebylo potvrzeno a tak byli ptáci přesunuti do zázemí a expozice byla dezinfikována..Během půl hodiny jsme nakonec našli téměř všechny zástupce,kteří měli halu podle informačních tabulí obývat jako první byl k vidění dvojzoborožec indický (B.bicornis), který měl k dispozici asi největší volieru,kterou jsem měl zatím možnost vidět,nad vodopádem jsme našli hnízdícího holuba nikobarského (C.nicobarica) nedaleko od něj krmili svoje mláďata drozdi lombočtí (Z.dohertyi) v korunách stromů pak poletovalo hejno špačků tlustozobých (S.dubium) zahlédl jsem i sojkovce jihočínského (T.milnei), irenu tyrkysovou (I.pullea) šámu bělořitnou (C.malabaricus) z holubů pak byli k vidění holubi krvaví,horští a bartletovi z větších druhů pak korunáč novoguinejský (G.luzonica, O.nobilis aruensis, G.criniger, G.victoria)a celou kolekci doplňovali křepelky korunkaté (R.rouloul). Protože byl ale na 10hod. naplánovaný oficiální začátek celé akce,ukončili jsme prohlídku tropické haly a vrátili jsme se zpět do zasedací síně.Akce byla rozdělena na dvě části první bylo pásmo přednášek a shrnutí aktivit klubu v loňském roce,druhou částí pak byla návštěva chovatelského zázemí zoo.Druhá část byla pro nás samozřejmě největším lákadlem,naštěstí nám první část přetlumočil Fanda za což mu opět děkuji.

Dvojzoborožec indický Dvojzoborožec indický Foto: Radek Nesvačil

Holub nikobarský Holub nikobarský Foto: Radek Nesvačil

Sojkovec jihočínský Sojkovec jihočínský Foto: Radek Nesvačil

Drozd lombocký Drozd lombocký Foto: Radek Nesvačil

Začátek akce byl po malém občerstvení naplánován na 10 hod.Ve zkratce uvedu hlavní program:

  • J.Pfleiderer: Shrnutí aktivit klubu (členství vývoj,chov.statistiky zprávy z projektu..)
  • M.Kastner: Hodnocení posledních dovozů (problematika s dovozy a úhyny…)
  • B.Marcordes: Přednáška aviculture
  • S.Martens: Mezinárodní setkání DOVE 9.září 2012 (představení projektu a web.stránek)

Mimo program byla ještě zařazena přednáška belgického chovatele Ulena Stevensa, která se týkala chovu holubů D.aenea aenea .Všechny přednášky byly nejdříve v němčině a pak v angličtině,takže jsme nakonec společnými silami přeložili většinu textů…Po pauze na oběd bylo mimo oficiální program naplánováno ještě povídání o Madagaskaru s kurátorem chovu ptactva.

Přednáška J.Pfleiderera Přednáška J.Pfleiderera Foto: Radek Nesvačil

Statistické údaje týkající se odchovu holubů rodu Ptilinopus Statistické údaje týkající se odchovu holubů rodu Ptilinopus Foto: Radek Nesvačil

A pak již následovala druhá část, která zahrnovala prohlídku ptačího zázemí kolínské zoo. Vzhledem k počtu účastníků a kvůli jazykové bariéře byla prohlídka naplánována na dvě části,s výkladem v angličtině a němčině,chytře jsme si mysleli,že když půjdem s anglicky hovořící částí bude nás logicky méně,bohužel tahle naše finta nám nevyšla, takže nás nakonec byla skupina asi 15lidí,naštěstí zázemí bylo dostatečně velké, takže jsme se bez problémů podívali na všechno co nás zajímalo. Největší pecka byly určitě zmiňované dva páry (P.jambu) první pár seděl zrovna na snůšce a druhý pár se chytře schoval za keř,takže vyfotit je bylo nakonec dost problematické, k vidění byli ještě další zástupci rodu Ptilinopus (superbus, pulchellus, magnificus, melanospila, porphyreus, aurantiifrons). Z větších druhů to pak byli dva páry (Gymnophaps albertisii) společnost jim pak dělali Sojkovci jihočínští, ireny tyrkysové,ty byli zastoupeny ve větším počtu. K vidění pak byl ještě pár leskoptví královských (L.regius) a musím zmínit i dva boxy které byli vyčleněny pro klokany stromové které jsem měl možnost vidět na vlastní oči také až tady..druhá část zázemí pak byla na druhé straně budovy v jejím suterénu kde se nacházela i přípravna krmiva,celé zázemí je pak napojeno na budovu tropické haly.. V druhé části bylo kromě již zmiňovaných druhů k vidění pár mladých holubů hartlaubových,pár majn Rothschildových (L.rothschildi), tangary brazilské a dvě liché samičky nádherných vousáků šedolících (Psilopogon pyrolophus).

Ptilinopus jambu Ptilinopus jambu Foto: Radek Nesvačil

Ptilinopus porphyreus Ptilinopus porphyreus Foto: Radek Nesvačil

P.pulchellus, aurantiifrons P.pulchellus, aurantiifrons Foto: Radek Nesvačil

Měli jsme možnost nahlédnout i do odchovny kde se právě dopékali mláďata špačka tlustozobého a holuba nikobarského v celém zázemí bylo perfektně uklizeno, celkově nám prohlídka trvala cca.40min a rozhodně stála za to.

Z budovy jsme se pak dostali ven kolem půl druhé,takže jsme nakonec vynechali přednášku o Madagaskaru a z časových důvodů dali přednost prohlídce zbytku zoo. Kolínská Zoo je na rozdíl od našich českých takřka v centru města,takže se při procházce musíte smířit s všudypřítomnými výhledy na výškové budovy nebo jiné obytné komplexy…také většina pavilonů má již svá léta, největší chloubou pak zůstává tropická hala,pavilon lidoopů a hippodom,kde je možnost vidět hrochy obojživelné pod hladinou,bohužel čistota vody nebyla zas tak dobrá,takže jsme hrocha viděli až když se objevil metr od skla,ale i tak je to pěkný zážitek,navíc v hale volně poletují hejnka vlh nubjských (M.nubicus) turaka fialová a nad boxem s krokodýli,na palmě seděl i žako šedý..největší stavbou zoo je pak pavilon slonů s monstrozním výběhem.Naštěstí pro nás,už díky teplému počasí byla většina opeřenců ve svých venkovních voliérách,takže k vidění byla celkem pestrá kolekce,za zmínku stojí opravdu velké hejno vlh nubijských, které čítalo dobře přes 70 jedinců a pohled na takovou skupinu byl opravdu parádní.

Tangara brazislká Tangara brazislká Foto: Radek Nesvačil

Vousák šedolící Vousák šedolící Foto: Radek Nesvačil

Z méně běžných druhů pak stojí za zmínku kukalka modrá (C.caeruela), sojkovci dvoubarví (G.bicolor), sojkovci žlutobřiší (G.galbanus), tukani obrovští (R.toco).

Ptačí zázemí Ptačí zázemí Foto: Radek Nesvačil

Dudkovci stromoví ( P.purpureus). Málo častými chovanci jsou pak jistě také turaka naholící (T.personata) a bělokorunkaté (T.leulocolophus) ti byli ve voliéře s lednáčky šedohlavý (H.leucocephala). Bohužel voliera s kukačkami obrovskými,které je možné spatřit pouze v kolínské zoo byla ještě zavřena,takže jsme tyto ptáky neviděli.Jediné co mi kazilo trochu radost byla neskutečná spousta návštěvníků,které přilákalo první teplejší počasí.. Nakonec jsem potěšil oko alespoň párem lemurů širokonosých (Hapalemur simus),za kterými by jste museli vyrazit také do kolínské zoo stejně tak jako za langury duk (Pygathrix nemaeus) nikde jinde už bohužel tyto primáty v rámci evropských zoo neuvidíte. Zbytek času do zavírací doby jsme pak věnovali poslední prohlídce tropické haly. A protože je v současné době známý termín dalšího srazu Fruchttauben klubu který se bude konat 30. září 2012 v průběhu konání 29.mezinárodního zasedání v DOVE a 30. září v Houthalenu v Belgii tak pro zájemce uvedu ještě oficiální webové stránky klubu i zasedání v DOVE.

Kukalka modrá Kukalka modrá Foto: Radek Nesvačil

Sojkovec dvoubarvý Sojkovec dvoubarvý Foto: Radek Nesvačil

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Radek Nesvačil

Autorem od: 27.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat