Aktuálně: 5 155 inzerátů171 937 diskuzních příspěvků17 711 uživatelů

Vzteklina - rabies

informace o tomto onemocnění

Vzteklina - rabies
Lenka Krejčová 22.02.2007, 18:22
4 456 3 minuty čtení

Tato nemoc patří mezi zoonózy, což znamená, že je přenosná na lidi. Původce je neurotropní virus, který řadíme do čeledi Rhabdoviridae. Ta zahrnuje v současné době asi 80 druhů virů izolovaných z rostlin, hmyzu, ryb, plazů a savců.

Čeleď je rozdělena na dva rody - Vesiculovirus (původce vezikulární stomatitidy) a Lyssaviru. Do rodu Lyssavirus jsou kromě vztekliny zařazeny další, příbuzné viry - například Duvenhage, Lagos bat, Kotonkan, Mokola, Obodhiang, izolované původně na africkém kontinentu.

Vzteklina - rabies

K přenosu může dojít kousnutím nakaženým zvířetem, slinami, krví... i kadáver (uhynulé zvíře) je infekční. Ale největším zdrojem jsou netopýři. Před 120 lety byl poprvé proti vzteklině vakcinován člověk - zasloužil se o to Luis Pasteur, který infikoval králíka, vyjmul míchu, tu nechal uschnout a poté ji rozmíchal ve fyziologickém roztoku, vyfiltroval a infikoval chlapce. Od r.1935 byla povinná vakcinace od půl roku stáří. V 80. letech vzrostl výskyt vztekliny u lišek, proto se začaly používat i vakcinace přes dutinu ústní, vakcíny - většinou LYSVOPEN. Což je taková kostka z masokostní moučky a samotná vakcína má ostré hrany, aby pří požrání poranila dutinu ústní a tak se dostala do krve. Tyto vakcíny v lesích můžeme vidět na jaře a na podzim. Když se nakazí liška, tak žije asi týden až čtrnáct dní. ČR je země vztekliny prostá. Inkubační doba je různá - několik dní až několik měsíců.

Po setkání organismu s virem, se vir dostane do tkáně, kde se rozmnoží a po nervech cestuje do centrální nervové soustavy (CNS). Na tom, za jak dlouho se patogen dostane do CNS záleží, jak daleko je poranění od mozku. V mozku vznikne nehnisavá encephalitida, virus se dostane do slinných žláz - to způsobí že jsou infekční i sliny už 5 dní před postižením mozku.

Rabies má několik stádií:

  1. stádium: prodromální - příznaky: ospalost, fotofobie (zvíře nechce jít na světlo), ztráta plachosti
  2. stádium: excitační - zvíře se dostává do záchvatů zuřivosti, kouše do tvrdých věcí, polyká nestravitelné předměty, zvýšené slinění a změna hlasu, na jednom oku je mydriáza (rozšíření zornic) a na druhém mióza (zúžení zornic)
  3. stádium: paralytické - ochrnutí, zvíře umírá zadušením (nehybné dýchací svaly)

Diagnóza: rozbor nákazové situace, podle příznaků, po úhynu vyšetření mozkové tkáně pomocí imunofluorescence (z tkáně se udělá čtvercovitý výřez, aplikuje se protilátka a FLUORESCEN, celý preparát se opláchne a pokud je virus přítomen, tak jsou pod mikroskopem vidět BABEC - NEGRIHO tělíska, která vzniknou spojením viru a barviva.

Terapie (léčba): neprovádí se, nakažená zvířata se utrácejí

Prevence: pravidelná vakcinace a roční revakcinace ("přeočkování"), což je u psů povinné.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Lenka Krejčová

Autorem od: 28.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat