Aktuálně: 5 041 inzerátů173 713 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Nejčastější vnitřní parazité psů

Lidově takzvaní červici

Nejčastější vnitřní parazité psů
Lenka Krejčová 23.02.2007, 00:55
6 676 2 minuty čtení

V tomto článku naleznete tři druhy parazitů, kteří obtěžují psí plemena.

Toxocara canis - škrkavka psí

Parazituje ve střevech a její larvy migrují po těle až se dostanou do mozku a do oka, kde můžou způsobit i slepotu. Dospělí psi se nakazí pozřením trusu od ostatních infikovanch psů. štěňata se mohou nakazit od matky přes placentu, mlékem nebo mlezivem. Tato škrkavka je přenosná na lidi.

Dipydidium caninum - tasemnice psí

Jako mezihostitel ji poslouží blechy a všenky. Vývoj probíhá tak, že blecha požírá epitelie nakažené kůže a spolu s nimi pozře i vajíčko v ní se vyvíjí cystycerkoid. Pes si blechy vykusuje, pozře ji a nakazí se. Touto tasemnicí může onemocnět i člověk, když by spolkl blechu.

Hlavička tasemnice Hlavička tasemnice

Echinococus granulosus - měchožil zhoubný

Mezihostitelem je člověk. Boubel dorůstá velikosti až dětské hlavičky a jeho růst připomíná nádorové bujení.

Prevence: Odčervení. U psů do dvou let se provádí odčervení každé tři měsíce, u psů nad 2 roky je vhodné provést odčervení alespoň dvakrat do roka. Přípravky je dobré střídat, protože si na ně parazité vytváří rezistenci (odolnost). Feny se odčervují už před krytím, protože není vhodné je odčervovat v období gravidity, jelikož nejsou známy účinky na plod. Po porodu se štěňata mohou odčervit už ve třech týdnech i s matkou. V tomto věku používáme méně toxické přípravky (například Banminth).

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Lenka Krejčová

Autorem od: 28.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat