Aktuálně: 5 091 inzerátů172 505 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Australská kelpie a její zručnosti v pasení

Australská kelpie a její zručnosti v pasení
Jiří Tancer 23.03.2007, 23:39
4 716 2 minuty čtení

Pasení se dneska stává čím dál tím víc populárnější. Jedno z používaných plemen je právě australská kelpie.

Kelpie jsou výjimečné v tom, že zvládnou práci psů ovčáckých, pasteveckých i honáckých. To znamená, že dokážou ovce nejen nahnat a udržet pohromadě, nebo oddělit jednotlivé kusy a zahnat je do určeného prostoru jako praví ovčáci, ale také dokáží ovce uhonit na velké vzdálenosti z jednoho místa na druhé jako honáci a ještě je spolehlivě ohlídat před vetřelci stejně jako psi pastevečtí. To vše měkkou metodou, bez použití zubů, jen za pomoci zraku a hlasu.

Australská kelpie a její zručnosti v pasení

Kelpiím bývají připisovány nadpřirozené schopnosti kvůli jejích očím. Disponují zvláštním upřeným pohledem, do něhož jsou schopni zkoncentrovat takovou energii, že jen s jeho pomocí prý dokážou zastavit běžící ovci nebo dokonce celé stádo.

Australská kelpie a její zručnosti v pasení

O jejich výkonech se v zemi, odkud pochází, vyprávějí neuvěřitelné historky. Jistá kelpie jménem Coil prý dokázala získat na pracovních zkouškách prvního dne málokdy vídaný plný počet bodů, druhý den výkon zopakovala. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby si Coil v noci mezi závody nezlomila nohu.

Australská kelpie a její zručnosti v pasení

Teď ale zpátky do naší země. V ČR musí nejdříve kelpie zvládnout zkoušku vloh. Zkouška vloh slouží pro veřejné otestování vloh psa ještě před tím, než se u něj začne s důkladným výcvikem a než se bude moci zúčastnit zkoušek a soutěží vyššího stupně. Zkouška většinou probíhá tak, že pasená zvířata jsou zavřená v ohradě a pes je mimo ní a snaží se ovládat zvířata pohledem a charakteristickým pohybem. Pracuje při tom pod dohledem, respektive pod vedením psovoda, který se pohybuje dle pokynů rozhodčího. A pak následuje zkouška ZPOP 1, kterou v této zemi mají složenou zatím 3 kelpie. Věřím, že nadále budou majitelé kelpii podporovat jejich schopnosti a uvidíme je čím dál víc na pastvinách jak pracují.

Australská kelpie a její zručnosti v pasení

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiří Tancer

Autorem od: 29.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat