Aktuálně: 5 170 inzerátů172 141 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Pozor paraziti!!!

Pozor paraziti!!!
Lenka Krejčová 04.03.2007, 22:01
3 480 3 minuty čtení

Kalendářní jaro k nám přijde již za pár dní, i když podle počasí tu máme jaro již dlouho, ale toto krásné počasí k nám přináší také všude číhající nebezpečí pro naše chlupaté miláčky, a to v podobě ektoparazitů a cizopasníků. Myslím tím hlavně klíšťata, blechy, ale také i roztoče, zákožky, vši… a další. Tito parazité mohou přenášet různá nebezpečná onemocnění. Naštěstí už na našem trhu máme řadu antiparazitárních přípravků. Patří mezi ně obojky, spoty, šampony a v neposlední řadě i spreje.

1. ŠAMPONY

Lsou asi nejméně oblíbené, jelikož jejich účinnost není nikterak vysoká. Ale už minulou sezónu se u nás objevily vysoce účinné insekticidní šampony, které jsou založeny na bázi pyrethrinu se synergickým efektem a regulátorem růstu Nylor IGR. Tento přípravek nežádoucí návštěvníky kožíšků našich miláčků (především blechy a klíšťata) sterilizuje a jejich vajíčka likviduje po dobu 30 dnů, po dobu 10 dnů po nanesení likviduje dospělé jedince.
Výhody: zároveň udržují čistotu čistotu zvířete, snadná aplikace, jemná forma antiparazitika
Nevýhody: někteří psi snášejí koupání hůře, častější aplikace

2. OBOJKY

Nejčastějším materiálem antiparazitárních obojků jsou formy plastu a syntetické pryže, účinná látka je zabudována přímo do těchto materiálů a uvolňuje se postupně. Některé obojky dokonce působí „dvojitě", to znamená, že vrchní strana obojku účinkuje jako sprej a spodní jako pudr. Jako účinné látky jsou zde propoxur, phenothrin, N-octyl bicycloepten dicarboximid),
Výhody: snadná aplikace, psa můžeme v klidu koupat, aniž by se zmenšil účinek
Nevýhody: u koček lehká ztráta obojku

3. SPOTY

Jsou to pipetky obsahující vysoce koncentrovanou účinnou látku. Obsah těchto pipetek se aplikuje přímo na kůži zvířete v oblasti kohoutku. Tyto spoty můžete koupit pouze ve veterinárních ordinacích.
Výhody: dobrá účinnost, snadná aplikace
Nevýhody: vyšší cena, kratší doba účinnosti a to především proti klíšťatům - pouhý jeden měsíc

4. SPREJE

Dříve byly velice oblíbeny, ovšem dnes jejich oblíbenost mají spíše spoty.
Výhody: dobrá dostupnost, přípravek může nanést i majitel
Nevýhody: někdy může mít zvíře strach ze syčení spreje, přípravek je nutné aplikovat na celý povrch těla zvířete, což může být problém u velkých a chlupatých plemen.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Lenka Krejčová

Autorem od: 28.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat