Aktuálně: 5 602 inzerátů168 343 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Miroslav Beneš - rozhovor s chovatelem mutací

Miroslav Beneš - rozhovor s chovatelem mutací
Lukáš Říha 04.08.2008, 23:11
14 096 4 minuty čtení

Jsem moc rád, že pan Miroslav Beneš, chovatel exotického ptactva známý především chovem mutací, přijal nabídku na krátký rozhovor. Pokud se chcete dozvědět více nebo vzhlédnout další fotky jeho mutačních papoušků, navštivte www.mutace-papousku.com

1) Na úvod se zeptám, jak dlouho se chovem papoušků zabýváte?

Chovem papoušků asi 15 let, ale od dětství jsem stále něco choval, hlavně astrildovité ptáky a exotické holoubky.

2) Co jste tehdy choval?

Začínal jsem mutačními penanty - tehdy byla pouze mutace skořicová a žlutá, rozelami lutino a rubino. Také jsem měl papoušky královské a červenokřídlé, samozřejmě přírodní ptáky. Postupně přibývaly další mutace penantů, barnardů límcových, papoušků zpěvavých a neofém. V poslední době přibyli papoušci červenokřídlí skořicoví a žlutí (zatím pouze štěpitelní, žlutý samec mi uhynul).

Šedozelená aqua Šedozelená aqua

3) Vím, že se společně se synem Jiřím zaměřujete především na mutační ptáky. Tak bych se rád zeptal, zda máte ve své sbírce i nějaký vzácnější kousek?

Pokud máte na mysli ptáky, kteří nejsou zatím příliš rozšířeni, tak to jsou mutace rozel žlutolících (kromě modré), pastelové papoušky horské, některé kombinace mutací u papoušků mniších a neofém tyrkysových.

4) Vaše současná kolekce papoušků je úctyhodná, jak dlouho trvalo než jste se k ní dopracoval?

Prakticky od počátku chovu papoušků se snažím získat nové mutace. Stále je co „vylepšovat". Musel jsem pro nedostatek místa zrušit např. téměř všechny penanty žluté a stříbrné, soustředil jsem se na chov pastelů, fallow (plavých), krém-ino a různých kombinací.

5) Četl jsem, že se zabýváte hodně mutacemi mníšků. Plánujete zkusit vytvořit nějaké nové barevné formy? Jaké?

Na nové mutace je potřeba si počkat, až se někde objeví. Je ale možné kombinovat různé mutace a tak vznikají docela zajímavé barvy. Již jsem psal v časopise Papoušci, že se mi podařilo odchovat u mníšků kombinaci šedozelený skořicový (zlatá oliva) a šedozelený modrý skořicový (šedý skořicový - stříbrný). Letos máme i odchov aqua skořicový, šedozelený aqua a šedozelený aqua skořicový, také zřejmě jedny z prvních ptáků v této barvě. Na příští rok mám zase něco naplánováno, ale nepředbíhejme.

Vlevo aqua skořicová, vpravo modrá skořicová Vlevo aqua skořicová, vpravo modrá skořicová

6) Podařilo se Vám odchovat to, co druhým doposud ne?

O mníšcích jsem se zmínil, z dalších ptáků mám radost z penantů - stříbrných fallow a modrých pastelových fallow, které jsem letos odchoval a také neofém tyrkysových - skořicových oliv opalino. Ale v tom nejsem asi jediný, kdo je odchoval, i když úplně běžní ptáci to nejsou.

7) Máte nějaké zvláštní přání nebo cíl, který by jste si v chovu papoušků chtěl splnit?

Samozřejmě jako každý chovatel mutací odchovat nějakou raritu. Je bohužel smutnou skutečností, že většina u nás objevených nových mutací je okamžitě vyvezena za hranice, aniž by se pokusil je někdo odchovat, na druhou stranu desítky chovatelů jedou několikrát ročně na chovatelské burzy do západní Evropy, kde ve velkém nakupují druhořadé ptáky. Protože, stejně jako u nás, na burzu jdou ptáci, které se nepodařilo prodat přímo. Pokud chce někdo ptáky ze zahraničí, nejlepší je navštívit přímo chovatele.


Za toto stručné interwiev Vám pane Beneši moc děkuji. Přeji Vám do budoucna mnoho štěstí jak v životě, tak v chovu papoušků.

Otázky položil: Lukáš Říha
Odpovídal: Miroslav Beneš

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat