Aktuálně: 5 035 inzerátů173 685 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Porod psů

Porod psů
MVDr. Petr Gbelec 14.03.2009, 12:54
15 516 6 minut čtení

"Štěňata si sama řeknou, kdy má začít porod". Ač to vypadá asi trošku "uhozeně", je to pravda. Působením hormonů nadledvinek plodu (fetální glukokortikoidy) dochází k uvolnění estrogenů (samičí pohlavní hormony) v placentě a to vede následně k zvýšení produkce tzv. prostaglandinů (tkáňové hormony, v tomto případě produkované přímo v děloze).

Ty ukončí činnost žlutého tělíska, které udržuje graviditu (mají tzv. luteolytický účinek) a uvolní krček děložní. Následné hormonální změny vedou k vyvolání děložních stahů a vypuzení plodů.

Příprava na porod

Připravit na porod by se měla nejen fena (u ní je to samozřejmost), ale i majitel. Začít by měl odhadem data porodu. Od data krytí napočítá 63 dnů. Okolo tohoto dne udělá "kruh o velikosti 5 dnů dolů a 4 dnů nahoru" a má rozmezí, v kterém by se měla odehrát radostná událost (předpokládám, že většinou radostná). V případě opakovaného krytí je nutné "kruh" rozšířit směrem nahoru o příslušný počet dnů a být ve střehu.

Příprava feny začíná několik dnů před porodem. Většinou výrazně omezí pohybovou aktivitu, příjem potravy (až na úplné nechutenství) a začnou jevit nervozitu. Často si také začnou dělat pelíšky usilovným hrabáním úkrytu či trháním deky apod. Je to vrozené chování a nemá smysl je za to peskovat. Rozumnější je poskytnout něco, co mohou zničit, aniž by nás to mrzelo. Může se také objevit slintání či dokonce zvracení a svalový třes. Pamatuji klienta, který přivedl do ordinace svoji fenku s anamnézou bolestivého břicha a zánětu žaludku. Fena doma hrabala a dávila. Vyšetření ukázalo, že je březí a chystá se pouze rodit. To také bez obtíží ještě ten den vykonala.

Krátce před porodem (12-24 hod) dochází k poklesu tělesné teploty z 38-39 stupňů Celsia na 36,5-37,5. Z tohoto titulu je vhodné měřit feně ke konci gravidity pravidelně tělesnou teplotu. Můžeme tak předejít překvapení ve formě náhlého, resp. neočekávaného porodu.

Pozor! Jako ve všem, co se týká gravidity a porodu, existují i zde, co se týče chování a předporodních projevů, velké individuální odchylky. Při posuzování co je ještě normální nebo již abnormální je nutné vždy kalkulovat s naturelem konkrétní feny.

Porod psů

Stadia porodu

V první fázi dochází k uvolnění děložního krčku a jeho úplnému otevření. Objevují se také děložní stahy, ale zatím bez stahů břišní svaloviny. Tyto kontrakce proto nejsou na zvířeti v podstatě patrné. Zvýrazňuje se chování popsané v předchozích odstavcích. Může se objevit výtok plodových vod (slámově zbarvená, lehce viskózní tekutiny připomínající vzhledem moč). Tato fáze trvá průměrně 6-12 hodin, v krajních případech to ale může být déle než 24 hodin. Vzhledem k jejím ne úplně specifickým příznakům ji může majitel klidně "přehlédnout".

Druhá fáze začíná úplným otevřením krčku děložního a zapojením se břišního lisu do porodu. Končí vypuzením plodu, kde zároveň začíná třetí fáze. Ta de facto končí vypuzením placenty, což se většinou děje v odstupu několika minut po vypuzení plodu. Poměrně často odchází dvě placenty až poté, co se narodili dvě štěňata bez placenty. Fena s více než jedním štěnětem tedy osciluje mezi druhým a třetím stadiem. Štěňata se rodí většinou hlavičkou napřed, ale ani zadní poloha nemusí být na závadu. Ještě v porodních cestách praská první z váčků, ve kterých je štěně skryto. To umožní dodatečné zvlhčení porodních cest a usnadní se tak cesta štěněte do vezdejšího světa. Druhý obal je rozkousnut či rozlízán fenou (u prvniček je někdy nutné za ně v tomto okamžiku zaskočit a štěně z obalu promptně vybavit). Fena také velmi intenzivním lízáním zbaví štěně všech plodových obalů a zejména touto masáží umožní nastartování normálního dýchání. V případě, že se k opečování nemá, je opět řada na majiteli. Musí velmi důkladně novorozence osušit, vybavit zbytky plodové vody z dutiny ústní a nosní a intenzivním třením štěně oživit. Dovoluji si jen upozornit, že mokré štěně je velmi kluzké a pro laika může být problém jej udržet (či spíše nepustit). Štěně lze v této fázi přirovnat k mokrému mýdlu. Držíme jej v dlani jedné ruky (tělíčko), hlavičku přidržujeme mezi palcem a ukazováčkem. Druhou rukou jej třeme suchým hadříkem a přidržujeme. Fena popř. majitel také přetrhne pupeční šňůru. Na rozdíl od feny majitel použije na podvázání pupečního provazce nit a konec pahýlu vydezinfikuje. Provazec je optimální přetrhnout tahem, tj. nestříhat, zhruba 4 cm od pupíku. Přetržení tahem omezí riziko krvácení i vstupu infekce. Co nejdříve po porodu by se mělo štěně napít mleziva (mléko se tvoří až druhý - třetí den po porodu). Mlezivo obsahuje velké množství látek důležitých pro jeho život. Snažíme se jej tedy přiložit ke struku, jestliže to samo nezvládá. Matka má většinou tendenci sníst vyšlé placenty. Není příliš vhodné nechat ji sežrat víc než 2-3, protože by je spolehlivě vyzvracela. A zbytečně se tak vyčerpala.

Třetí fáze - délka druhého a třetího stadia je od několika málo hodin až do 36 hodin (zejména feny s více jak 8 štěňaty). Platí, že od zapojení se břišního lisu (tedy od objevení se viditelných kontrakcí) do porodu prvního štěněte by nemělo uplynout více jak 1 hodina. Intervaly mezi štěňaty by se měli pohybovat v rozmezí 15 min až 1 hodiny za předpokladu intenzivního tlačení. Pauzy delší 60 minut jsou již podezřelé a je na místě věc konzultovat s veterinářem.

Porod psů

Důležité

Pro normální průběh porodu je nutný klid. Nejen klid ve smyslu okolních ruchů, ale zejména ve smyslu psychické pohody. Porod je fyziologickou záležitostí a fena byla "Matkou Přírodou" stvořena k rození štěňat. Není tedy třeba se porodu zbytečně obávat. V případě jakýchkoliv nejasností v průběhu, před či po porodu je možné telefonicky konzultovat stávající situaci s veterinárním lékařem a ten Vám fundovaně poradí, jak dále postupovat či jak je situace vážná. Rozhodně není na místě propadat panice a "řítit se" s rodící fenou na veterinární ošetřovnu. Váš stres se jenom přenáší na zvíře a to může vést až k zastavení porodu.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

MVDr. Petr Gbelec

Autorem od: 01.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat