Aktuálně: 5 572 inzerátů168 439 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Dog-packing

Dog-packing
Ing. Zbyněk Pokorný 29.05.2009, 20:24
8 268 4 minuty čtení

Počátky tohoto sportu sahají do dávné minulosti, kdy psi byli využívání sibiřskými lovci a indiány k přepravě různých břemen, které byly umístěny ve speciálních brašnách. Později začali takto psy využívat i zlatokopové, trapeři a různí cestovatelé či dobrodruzi v těžko přístupných místech, které byly pro psa jednodušší na zdolání i když měli na zádech náklad.

V dnešní době nás může pes s batohem doprovázet na toulkách přírodou nebo i při běžném nákupu. Avšak i na takovéto nošení musí být pes trénovaný.

Při dog-packing se jedná o to, že pes nese na zádech speciální malé postranní batůžky, které vypadají velice podobně jako batůžky používané k cykloturistice. Jak jsme se již zmínili, jedná se spíše o doplňkový sport při našich aktivitách (turistika, atd?) nebo při nákupu. Tyto batůžky jsou nahoře spojeny pomocí popruhů a dole břišním popruhem na přezku, pro lepší manipulaci k "připínáni" nosného systému na psa. Tento nosný systém je opatřen různými řemeny k upevnění všelijakých doplňků, např. spacího pytle, deky, atd? Vyrábí se různé velikosti pro různá plemena psů.

Dog-packing

Volba psa

K nošení těchto břemen můžeme zvolit každého psa, který dosahuje výšky min. 50 cm v kohoutku. Pes, který bude nosit tato břemena musí být také plně fyzicky vyspělý. "Používat" se dají psi ve stáří od 1,5 roku, vzhledem k zatížení jejich kostry. Zátěž bývá rozložena v oblasti kohoutku a lopatek. Psí batohy se dnes už dají sehnat u každého specializovaného prodejce zvířecích potřeb, ale i v obchodech s turistickým vybavením. Tento batoh musí vašemu čtyřnohému kamarádovi dokonale "sednout" na míru a musí být také dobře vyvážen.

Výcvik

Pes, který bude "provozovat" dog-packing by měl mít ukončený alespoň základní výcvik poslušnosti. Výcvik je podobný jako u koní a prvního obsedání. Nejdříve se nasadí na psa prázdné batůžky. Můžete nechat psa, aby si tento postroj očichal a "seznámil se s ním". Při nasazování prázdných batůžků je důležité psa chválit a uklidňovat. Je dobré ze začátku vodit psa "oděného" do tohoto nosného systému na krátké vycházky do známého prostředí. Pokud vidíme, že pes se chová klidně a batůžků si nevšímá, nesmíme šetřit s vydatnou chválou. Nesmíme mu však dovolit, aby se s takto připevněnými batůžky válel po zemi nebo se snažil si je sundat.

Pokud pes bude bez potíží zvládat nošení těchto batohů bez jakýchkoliv problémů začneme nacvičovat nošení zátěže. Je také zapotřebí naučit psa, že je s těmito batůžky poněkud větší a musí s nimi zvládnout překonávat různé strasti, např. nízké překážky, výstupy a sestupy prudkých svahů.

Musíme pamatovat i na to, že náklad v těchto batůžkách musí být dobře vyvážen a že při pohybu nesmí zátěž vašeho psa nikde tlačit. Doporučená zátěž je 1/3 hmotnosti vašeho psa. Je doporučováno vést psa s nákladem na vodítku. Zabráníte tak nejen jeho loveckým "choutkám", ale zabráníte tak i případným nepříjemnostem, kdy by se pes mohl někde s batůžky "zadrhnout" mezi nějakou překážkou.

Dog-packing

Na nošení batohů musíme psa postupně připravit, stejně jako tomu je i u jiného výcviku. Je potřeba při výcviku důslednosti a trpělivosti a nesmíme opomenout často psa chválit a odměňovat. Tímto úsilím dosáhnete, že váš pes se stane nejen všestranným pomocníkem při běžné turistice nebo např. i při těžkých a extrémních sportech v tomto závodním odvětví, ale dáte svému "miláčkovi" novou pracovní náplň, která ho bude těšit při doprovodu na vašich společných cestách.
Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat