Aktuálně: 5 171 inzerátů172 090 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Má váš pes problémy s kůží? Neexperimentujte!

Má váš pes problémy s kůží? Neexperimentujte!
Ing. Zbyněk Pokorný 24.09.2010, 09:07
4 792 3 minuty čtení

Kožní problémy jsou nejčastějším důvodem návštěvy veterináře u psů a koček a tvoří až čtvrtinu všech případů, kterými se veterinář zabývá. Jedním z nejvýznamnějších faktorů, které každodenně ovlivňují stav kůže, je výživa. Proto je snížení tohoto alarmujícího čísla hlavně v rukou majitelů zvířat, neboť právě výživu mohou velmi výrazně ovlivnit.

O krásnou a hebkou srst svého mazlíčka usiluje každý. Pokud má ale zvíře srst matnou, špatně přelínává, vypadávají mu chlupy, tvoří se holá místa, kůže je šupinatá nebo zarudlá, ani ten nejlepší přípravek na srst většinou nepomůže, přestože majitelé kupují speciální šampony, drahé výživové doplňky nebo zkoušejí speciální a zaručené recepty.

Přitom by často stačilo zamyslet se nad správnou výživou a navštívit veterináře, který zvíře vyšetří a obvykle doporučí změnu ve výživě, která konkrétně u potravinových alergií a nesnášenlivostí vyvolá rychlý a dramatický posun k lepšímu.

Až pětinu alergických onemocnění kůže u psů a koček tvoří potravinové alergie, které se velmi často objevují do jednoho roku věku, a to nejčastěji po konzumaci hovězího masa, mléčných produktů a pšenice. Alergie na krmivo nebo nesnášenlivost některých složek krmiva vyvolávají u zvířat velké množství kožních a zažívacích problémů, které jsou pro ně velmi bolestivé a nepříjemné.

„Nejvýraznějším příznakem je především svědivost, která je právě pro alergické kožní reakce typická," konstatuje MVDr. Sylva Havelková, a doplňuje: „Mnoho majitelů bohužel přichází do ordinace až ve chvíli, kdy se zvíře drbe téměř neustále."

V případě, že má zvíře matnou srst, nadměrně líná nebo má příliš suchou kůži, je vhodné podávat mu speciálního krmivo s upraveným složením, jako je například Hill'sTM Science PlanTM Sensitive Skin. Obsahuje více bílkovin, které jsou navíc vysoce kvalitní, poskytují tedy dostatek živin pro růst srsti a obnovu kožních buněk. Vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin ve správném úzkém poměru výrazně zmírňuje svědivost a zánětlivé reakce, navíc pomáhá zabraňovat infekci a zlepšuje vzhled srsti a hladký povrch kůže. Antioxidanty pak chrání kožní buňky před poškozením a posilují imunitní systém.

Pokud je diagnostika problému složitější, využije veterinář osvědčeného pomocníka - hypoalergenní krmivo, jako je například Hill'sTM Prescripttion DietTM z/dTM ultra low allergy. Obsahuje hydrolyzovanou bílkovinu, jejíž molekuly jsou tak malé, že je imunitní systém zvířete nedokáže zachytit, a kromě těchto hydrolyzátů už žádnou jinou bílkovinu neobsahuje.

Pokud zvíře skutečně trpí alergií na potravu, nastává výrazné zlepšení jeho stavu už po několika dnech podávání tohoto krmiva. Předepsaný dietní režim musí majitel přísně dodržovat a nenarušovat jej ani pamlsky.

Kožní změny související s nesprávnou výživou bývají k nerozeznání od jiných běžných onemocnění, proto je velmi důležitá správná diagnostika zkušeného veterináře, který provede kompletní vyšetření a vyloučí případné choroby. Dalšími častými kožními problémy u psů a koček jsou plísně, kožní nádory, poškození parazity či ztráta imunity.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat