Aktuálně: 5 716 inzerátů166 207 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Nepodceňujte štípnutí komáry

Nepodceňujte štípnutí komáry
Martin Stanko 10.01.2011, 18:52
8 492 4 minuty čtení

Jakoby nestačilo, že zdraví našich čtyřnohých přátel ohrožují každým rokem větší armády klíšťat a blech, roznášejících nebezpečné choroby. Stále častěji se objevuje i další nepřítel. A útočí ze vzduchu. Zejména v jižních zemích, kam cestujeme často na dovolenou, ale už i v našich zeměpisných šířkách hrozí našim psům infikace srdeční červivostí skrze bodnutí komárem.

Komáři můžou aktivně uletět až deset kilometrů, při pasivním unášení vzduchem to ale může být ještě mnohem víc. Dokáží znepříjemnit a někde i znemožnit večerní posezení. Krvežíznivé jsou ale pouze samičky, samci se mírumilovně živí rostlinnými šťávami. Komáři bez problémů úspěšně atakují psy a kočky i přes jejich hustou srst. Obdobně jako u blech a klíšťat, nejde jen o komáří štípance, i když kalamitní výskyt komárů je nesnesitelný, ale především o přenos infekcí.

Nepodceňujte štípnutí komáry

U nás se můžeme setkat asi se sedmdesáti druhy komárů, známý je např. komár pisklavý. Jejich aktivita trvá obvykle od března do října a vyskytují se v podstatě na celém našem území. K vývoji potřebují stojatou vodu, vystačí i se zahradními nádobami, ale lokality známé záplavami podél vodních toků se potýkají na jaře s kalamitním výskytem komárů. Situace je vyhrocená především v Podyjí, na Litovelsku a Mělnicku.

Roje komárů zneklidňují všechno živé, četné vpichy při sání poškozují kůži. Komáři jsou zároveň nebezpečnými přenašeči virových, bakteriálních a parazitárních infekcí lidí i zvířat. Jsou to zejména malárie, různé encefalitidy a horečky pojmenované podle lokality zjištěného výskytu (Západonilská horečka aj.). U nás jsou komáři jako přenašeči onemocnění velmi důkladně zkoumáni. Od roku 2005 je potvrzen výskyt podkožní a srdeční dirofilariózy (podkožní a srdeční červi) u psů na jižní Moravě. Onemocnění přenášejí komáři, postihuje nejen psi, kočky, fretky, volně žijící šelmy, ale i člověka.

Nemocí, někdy i smrtelných, hrozí od vnějších parazitů skutečně mnoho. Borelióza, srdeční červivost, leishmanióza, ehrlichióza, babezióza - to jsou jen některé z nich. U některých navíc může dojít i k přenosu na člověka ... Nesmíme však podceňovat ani přenos parazitů do bytu. Psí blechy nemají problém vycestovat i na lidskou kůži a ubytovat se v mnoha vývojových stádiích v koberci, pelíšku, posteli a v sedacích soupravách. Jediná blecha na psovi stačí k tomu, abyste našli třeba na koberci další stovku blech v různých fázích vývoje. Řešit takovou bleší invazi následně je už pěkně zdlouhavé, drahé a ne vždy úspěšné. O tom, jak nebezpečná mohou být klíšťata, snad ani nemusíme psát. Ideálním způsobem, jak předejít těmto hrozbám, je důsledná prevence za pomoci kvalitních veterinárních přípravků. Na našem trhu se setkáme s mnoha preparáty, ale za skutečně účinné můžeme považovat jen takové, které dokážou psa ochránit před všemi druhy vnějších parazitů najednou a navíc mají repelentní účinek, to znamená, odpuzují blechy, komáry či klíšťata, aby se do psí kůže vůbec nezavrtali. Dobrou zprávou pro všechny majitele psů je, že nyní lze takto účinný přípravek Advantix spot-on sehnat nejen u veterináře, ale také v lékárnách. Je voděodolný a nemastný, nezapáchá a je bezpečný i pro březí a kojící feny a štěňátka od sedmého týdne věku. Jedná se o pipetu s malým množstvím tekutiny, která se snadno aplikuje na jedno nebo více míst na kůži v linii hřbetu psa. V kožíšku vydrží až měsíc. Existuje ve čtyřech různých velikostech podle hmotnosti psa a jedno ošetření vás vyjde asi na dvě stě korun.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Martin Stanko

Autorem od: 01.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat