Aktuálně: 5 730 inzerátů166 299 diskuzních příspěvků17 632 uživatelů

Umělý odchov agapornisů

jak na to

Umělý odchov agapornisů
Luboš Jedlinský 11.03.2007, 09:10
17 345 5 minut čtení

Mladé agapornise ručně dokrmuji od věku 10.-12. dnů. Krmím vysoce kvalitní instantní směsí, speciálně vyrobené k tomuto účelu. Mláďata agapornisů jsou individuálně a pečlivě kontrolována každý den, aby měl budoucí majitel zajištěný stoprocentně perfektní stav svého budoucího společníka a mazlíčka.

Malé druhy papoušků, které jsou ručně dokrmovány, je v naší republice nedostatek, když už někdo provádí ruční dokrmování papoušků, tak to jsou to právě velké druhy, jako např. amazoňané, ary, kakaduové, žaci a podobně. Ti jsou dokrmováni hlavně za účelem nemalého zisku, ale ne každý si může dovolit právě takového velkého krasavce, jsou příliš drazí a nároční, potřebují velkou a drahou klec a stejně tak i drahé krmení, nepříjemně křičí, ničí nábytek, jsou nervózní a náladoví. Po štípnutí vznikají nemalé a velmi bolestivé šrámy. Naopak agapornisové, jsou tomu všemu pravým opakem, jsou tišší, nenároční na prostor a při štípnutí jde pouze o malý štípanec, ze kterého většinou neteče ani krev. Právě proto se hodí i menším dětem. Uměle dokrmeni agapornisové jsou velmi hraví, přítulní a nebojácní tvorečkové, kteří svým tvarem těla připomínají velké amazoňany a žaky, jenže díky jejich příznivější ceně si je může dovolit každý. Když už se vyskytnou ručně dokrmení menší druhy papoušků, je to většinou proto, že je chovatel vybere z hnízda. Důvodem může být neochota páru krmit své potomky nebo je jinak zanedbává. Troufám si tvrdit, že tady není téměř nikdo, kdo by se věnoval těmto papouškům iniciativně, proto jsem se rozhodl založit takovou "mini farmu" právě na krotké agapornise, tak aby byli k sehnání po celý rok a ne pouze ojediněle.

Umělý odchov agapornisů

Dokrmuji tyto druhy

  • agapornis fišeri
  • agapornis škraboškový

Uměle dokrmuji, jak přírodně zbarvené ptáky, tak i mutace, někdy i se zajímavými barvami a odstíny. Cena agapornisů je i tak nemalá, je to zapříčiněno právě vysokými náklady, jako je např. neustálý provoz inkubátoru, spotřeby papírových ubrousků sloužících jako podestýlka, drahé krmení, kterého je na jednoho ptáčka potřeba nemalé množství. Dalšími náklady jsou pomůcky k ručnímu odchovu. Zkoušel jsem krmit i levnějším krmením, aby cena ptáčka nebyla tak vysoká, ale nebyl jsem s jeho výsledky vůbec spokojen. Ptáček dlouho rostl, byl droboučký a ne zrovna nejhezčí, tak jsem zkusil jedno z nejkvalitnějších a právě i nejdražších krmení. Papoušci vypadají hezky a hlavně jsou zdraví bez vad kostí či opření. Vezmeme-li tuto problematiku z druhé stránky, není ta cena až zas tak vysoká. Každý, kdo si alespoň jednou zkusil dokrmovat nějakého ptáčka dobře ví, že vstávat k němu v noci, krmit jej, když u toho usíná. Ráno znova před odchodem do práce a potom v průběhu celého dne opět několikrát. Pokud se budeme bavit o dokrmování pouze jednoho jediného papouška, které trvá měsíc, jedná se při zaměstnání o téměř nadlidský výkon.

Poznámka pozor čtěte

Agapornisové jsou skvělými mazlíčky, jen je důležité se držet několika pravidel především jejich útlém věku. V té době jsou citliví na stres a může se od toho odvíjet jejich budoucí chování.

Při pořízení ručně dokrmeného agapornise (to platí o všech malých papoušcích), je důležité v prvních měsících nebo týdnech (každý jedinec je individuální), aby se nedostal do většího stresu. Máme-li doma ještě nějakého mazlíčka jako třeba psa, kočku a podobně, musíme zamezit jejich dorážení na klec. Někdy stačí, aby pes štěkal a dorážel na klec a papoušek může být velice agresivní v budoucích letech života, štípat a být naprosto nepříčetný. Eliminovat je vhodné i křik dětí a jejich kontakt s klecí.

Umělý odchov agapornisů

Je těžké určit věk, kdy je papoušek nejvíce citlivý, ale určitě do 5 měsíců života bychom měli pokládat největší důraz právě ke zvýše zmiňovaným problémům. Druhé kritické období je od pěti měsíců do cca 12. měsíce života, kdy papoušek prochází jeho pubertou a dospívá. I když toto není tak citlivé období, jelikož papoušek již je plně uvyknutý na nové prostředí a věci v jeho okolí, je i tak důležité, aby se nějak častěji či více stresoval.

Když tohle zvládneme na výbornou a papoušek přesto začne kousat, nemusíme ztrácet hlavu i když je to dosti nepříjemné. Toto chování je pouze dočasné a jistě přejde. Takovéto štípání přichází právě kolem toho 5. měsíce života a končí během 8. až 14. měsíce. Tuto nepříjemnou změnu má právě ptačí puberta, kde hrají důležitou roly měnící se hormony a dospívání papouška. Stejně jako člověk, tak i skoro každý papoušek, si touto změnou musí projít. Začátek, stejně jako průběh, je u každého jedince individuální, takže na místě je pouze trpělivost a láska ke zvířatům.

Měli bychom tedy před pořízením uvážit, zda můžeme poskytnou mladému agapornisovi to co potřebuje jak jsem výše uvedl a zda-li s ním budeme mít potřebnou trpělivost, tak aby se budoucí mazlíček zbytečně netrápil a jeho majitelé rovněž. Pokud překonáme tyto nástrahy a úskalí, tak nám ručně dokrmený papoušek bude dělat milou a mazlivou společnost až po dobu 15let a to za to určitě stojí.

Tímto vším prochází všechny malé druhy papoušků, ne jen agapornisové, pouze se mění doba jejich "zvláštní" povahy v pubertě.

Umělý odchov agapornisů

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat