Aktuálně: 5 595 inzerátů168 329 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Námluvy nejrychlejší šelmy

Námluvy nejrychlejší šelmy
Ing. Zbyněk Pokorný 04.11.2010, 17:01
3 041 5 minut čtení

Gepardi drží mezi kočkovitými šelmami několik rekordů. Jsou nejrychlejší ze všech pozemských živočichů – dokáží běžet až sto kilometrů v hodině. Patří mezi nejkrásnější šelmy. Hrozí jim však vyhynutí. Před sto lety žilo v přírodě asi sto tisíc gepardů, dnes už v Asii tato zvířata téměř vymizela a v Africe se za dvacet let snížil jejich stav na polovinu - odhaduje se na asi patnáct tisíc.

V zajetí dříve gepardi neměli mláďata a brzo hynuli, proto se dlouho předpokládalo, že se vůbec nedají rozmnožit. Postupně však etologové přišli na to, proč se nepářili. Nyní již například Chovatelské centrum gepardů ve Dvoře Králové úspěšně odchovalo přes čtyřicet mláďat.

Gepardi patří mezi nejkrásnější šelmy. Jsou nejrychlejší ze všech pozemských živočichů - dokáží běžet až sto kilometrů v hodině. A bezprostředně jim hrozí vyhynutí. V Indii byl tento aristokrat mezi kočkami už vyhuben a jeho přežití v Africe je nejisté.

RNDr. Dana Holečková, ředitelka ZOO Dvůr Králové nad Labem: Gepard je veliká a statná kočka, váží padesát až šedesát kilogramů a v kohoutku měří kolem metru. Nicméně je to zvíře, které nikdy neútočí na člověka, člověku se v přírodě vyhýbá a bojí se ho.

Na druhé straně se dá gepard snadno ochočit. Asijští vládcové v minulosti vyráželi na lov se cvičenými gepardy. Využívali přitom právě jejich rychlosti - úkolem geparda bylo zvěř uštvat.

Před sto lety žilo v přírodě asi sto tisíc gepardů. Dnes už v Asii tato zvířata téměř vymizela. V Africe se za dvacet let snížil jejich stav přibližně na patnáct tisíc. Hlavní podíl na tom má úbytek přirozeného prostředí a kořisti.

RNDr. Dana Holečková, ředitelka ZOO Dvůr Králové nad Labem: V jižních afrických zemích se gepard střetává s člověkem, který tam expanzním způsobem chová dobytek, to znamená, že se tam volně pasou krávy nebo skot, ovce, kozy - a gepardi mohou lovit mláďata jako snadnou kořist a proto farmáři zabíjejí gepardy na počkání.

Námluvy nejrychlejší šelmy

Gepardi v zajetí neměli mláďata a brzy hynuli. Dlouho se předpokládalo, že se vůbec nedají rozmnožit. První úspěšné odchovy byly zaznamenány až v šedesátých letech minulého století. K odkrytí tajemství gepardí sexuality přispěla věda o chování, etologie. Šlo přitom o jednoduchý trik. Gepardi jsou samotáři a samci se samicemi tráví jen čas říje.

RNDr. Dana Holečková, ředitelka ZOO Dvůr Králové nad Labem: V případě, že žijí ve skupině nebo páru, tak se považují za sourozence, existuje u nich bariéra, samice nechodí do říje, ta zvířata spolu krásně přežívají jako bratr a sestra.

Pokud tedy chceme gepardy rozmnožit, máme jedinou možnost: Chovat samce a samici odděleně a dát je dohromady až těsně před pářením.

Zoo ve Dvoře Králové rozmnožuje gepardy od roku 1988. Loni se pokusili zapojit do chovu geneticky velmi cenného samce Barona přivezeného před časem z jižní Afriky. Doposud žil v liberecké zoo bez potomků.

RNDr. Dana Holečková, ředitelka ZOO Dvůr Králové nad Labem: V poměrně vysokém věku více než jedenácti let byl k nám dovezen, postupně spojen se třemi samicemi, jednou z nich je samice Karen.

Stejně jako Baron pochází Karen z Afriky, ovšem z chovného centra, ne z volné přírody.

Vraťme se o rok zpátky. Karen bylo tehdy nutno oddělit od odrostlých mláďat a převést k Baronovi. Mláďata se snaží dostat za mámou a nervózní Karen se do přepravního boxu nechce.

Teprve po dvouhodinovém boji jsou ošetřovatelé úspěšní. V chovném centru, uzavřeném pro návštěvníky, se Karen s Baronem nakonec spářili. Samice v říji láká partnera typickým mručením. Po zhruba stodenní březosti porodila Karen tři zdravá mláďata.

RNDr. Dana Holečková, ředitelka ZOO Dvůr Králové nad Labem: Jakmile se v chovném centru narodí mláďata, jsou monitorována přes kameru, pro samici je velmi důležité ji vůbec nerušit.

Když jsou geparďatům dva měsíce, jsou s matkou převezena do výběhu, kde je poprvé uvidí návštěvníci. A po roce, až dospějí, se celý cyklus opakuje - samice se od mláďat oddělí a znovu se setká se samcem.

Chovatelské centrum gepardů ve Dvoře Králové je zapojeno do Evropského záchranného programu. Jeho koordinátor se stará o to, aby u chovaných gepardů nedocházelo ke křížení mezi příbuznými, a určuje, do kterých zoo budou mladí gepardi umístěni.

RNDr. Dana Holečková, ředitelka ZOO Dvůr Králové nad Labem: Probíráme důležitost jednotlivých zvířat, která se zapojují do chovu, aby ta populace v zajetí byla soběstačná, aby zvířata byla geneticky co nejlepší.

Gepardi se pravidelně rozmnožují jen ve dvaceti až třiceti zoo. Ve Dvoře Králové se dosud podařilo odchovat přes 40 mláďat.

Pokud jednou stav gepardů v Africe klesne pod kritickou mez, budou potomci Karen a Barona vráceni do přírody, aby tato vzácná šelma úplně nevymizela.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat