Aktuálně: 5 718 inzerátů166 223 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Stavba terária

Návod k výrobě

Stavba terária
Radim Radim 17.11.2007, 16:10
34 686 7 minut čtení

Jsou teraristé, kteří dávají přednost prázdným, celoskleněným teráriím s novinami místo substrátu a jednou volně zavěšenou žárovkou, kteří však mají svému koníčku vyhrazenou minimálně jednu celou místnost, kde kromě nich mají přístup jen ti nejlepší přátelé a zabývají se výhradně rozmnožováním či křížením a štěpením vzácných či v zajetí špatně se množících druhů, proto tak starostlivě střežená hygienická a karanténní opatření.

Pak jsou teraristé, kteří jsou omezeni například prostorem panelového bytu. Tito teraristé mají určitě stejné ambice jako ti první, bohužel jejich terária už musí v panelovém bytě zapadnout mezi nábytek nebo jiné zařízení bytu a to tak, aby jejich koníček byl chápán manželkami či přítelkyněmi jako vkusná dekorace společného hnízdečka lásky. :)Nemluvě o tom, že k vám chodí i různé milé návštěvy jako je tchýně, exekutor či na popud sousedů kontrola z krajské veterinární správy.

Proto se snažíme, anebo aspoň já, aby naše terária byla jak účelná a snadno udržovatelná v čistotě, tak aspoň trochu dekorativní. Tuším, že ačkoliv jsem se ještě pořádně nerozepsal, už mne budou někteří napadat, že tak to vůbec není. Nu což...

Já osobně bydlím se svou přítelkyní ve 2+1, takže se s teraristikou nemohu nijak rozšoupnout právě pro nedostatek místa, takže se snažím využít každý (pro mne :) ) zbytečný metr.

Na chodbě většinou v panelácích bývá taková zabudovaná skříň, no tak tu jsem zrušil jako první.

Stavba terária

No a právě při stavbě terárií místo zabudované skříně jsem se začal potýkat s problémem dekorace zadních stěn. Přečetl jsem si mnoho literatury a názorů teraristů v diskusích, něco z toho jsem vyzkoušel, s něčím jsem experimentoval, ale pořád to pro mne nebylo to pravé ořechové.

V prvním teráriu jsem na zadní stěnu jen tak naházel montážní pěnu.

Stavba terária

Ve druhém jsem si hrál s polystyrenem a vyřezával z něj různé kusy a lepil je na zeď.

Stavba terária

Pak jsem si také zkoušel hrát s epoxidovou pryskyřicí. Výsledek už byl uspokojivý, ale věděl jsem, že to musí jít jinak a lépe. Navíc práce s pryskyřicí nebyla nic moc, pak mi ještě dva týdny smrděl kvartýr a taky to vyšlo dost draho. Nemluvě o tom, že živice je zdraví škodlivá, takže určitě nedoporučuji na výrobu fontánek, anebo pro plazy, kteří hasí svou žízeň olizováním kapiček vody z povrchu po rosení.

A tak jsem stále přemýšlel, jak to co nejlépe a co nejlevněji zvládnout, až mě něco napadlo.
Už delší dobu jsem plánoval pro své hroznýše královské, kteří začali přerůstat stávající prostory, vybudovat v rohu obývacího pokoje velké, prostorné terárium, a tak jsem si řekl, že tam si odzkouším svůj nový nápad.S celým postupem by jsem vás rád seznámil. Možná, že některým z vás se to zalíbí a pomocí tohoto mého návodu si jednoduše a LEVNĚ zkrášlí svá terária.

Vlastní stavba terária

Takže jako první krok jsem si udělal konstrukci terária z hranolů 6x8 cm a pořádně jsem ji dlouhými šrouby přidělal ke zdi a stropu.

Stavba terária

Vnitřek terária jsem oškrábal na cihlu, natřel 3x penetračním nátěrem a pak vymaloval vysoce oděru a vodě vzdornou barvou z Hornbachu. Podlahu jsem vyřezal z OSB 2cm hrubých desek. Tvrdili mi, že je voděodolná, že i celá namočená ve vodě vydrží věky. Všechny spáry, jak na podlaze tak kolem stěn jsem utěsnil akvarijním silikonem. Konstrukci jsem ponatíral několika vrstvami Balakrylu. První dvě vrstvy dost zředěné, aby nasály co nejhlouběji, a pak dvě vrstvy nezředěné.

Pak jsem si uvnitř navrtal do zdi a připevnil hrubou konstrukci ze střešních latěk, na kterou jsem natahoval králičí pletivo a tvaroval ho do podoby skály.

Stavba terária

Počítal jsem s tím, že budu stavět i vodopád, takže jsem si již předem nachystal a připevnil hadici, která vede až kousek pod strop.

Na takto připravené pletivo jsem kramlíkama na prádlo přichytil látku, která dala budoucí skále svou podobu. Korpus terária je z černého lamina. Vím, že lamino je nevhodný materiál při styku s vodou, ale já jsem si jistý, že mi nemá voda kam zatéct, ale i pro případ, že by to dělalo neplechu například při větší vlhkosti vzduchu uvnitř, tak jsem si jednotlivé díly navrhl tak, aby jejich výměna byla velice rychlá a jednoduchá.

Jelikož látka je volná a místy i plandavá, musel jsem ji nejdříve natřít 2x roztokem cement+voda, aby nasála, ztvrdla a držela tvar. Možná by to dost dobře šlo i sádrovým roztokem.

Potom jsem již klidně mohl na tento pevný podklad nahazovat klasický beton ve správném poměru cement+písek+voda podle údajů uváděných výrobcem na obalu. Tento poměr je nutno dodržovat. Je omyl myslet si, že čím více dám cementu, tím to bude pevnější. Spíše by to zapříčinilo pozdější praskání betonu.

Stavba terária

Celkem jsem takto nahodil tři vrstvy a mezitím jsem montážní pěnou utěsnil všechny možné únikové cesty. Z montážní pěny jsem si také vytvořil tvar budoucího bazénku. Celou část, kde by měla v budoucnu stékat voda + bazén jsem ještě navíc vybetonoval Vodotěsem, to je vodotěsná, zdravotně nezávadná směs na opravu studní a nádrží s pitnou vodou. Bazén má 80 l.

Potom už následovaly dekorativní úpravy. Skálu jsem natřel tou samou barvou jako předtím stěny, jen s přimíchaným šedým pigmentem, ale zase ty části, kudy poteče voda jsou natřeny Bisilem, opět zdravotně nezávadnou barvou na natírání bazénů. Následovalo natažení elektrických kabelů, na část stěny jsem dal fototapetu, aranžování umělých květin a nakonec, a to byla kapitola sama o sobě :), zbývalo dotáhnout z lesa ty správné kmeny. Stavba terária byla dokončena.

Stavba terária

No a nezbývá než napsat vybavení terária: Vyhřívám dvěma 75W žárovkami napojenými na termostat, jednou bodovou 30W namířenou na vodopád, na polovině podlahy je 50x40 cm 30W topný kabel, osvětleno 30W zářivkou , v bazénku je 50W akvarijní topítko s termostatem nastaveným na 23°C nonstop, no a ten mlhovač. Vlevo dole jsou dva a nahoře vpravo taky dva kruhové větrací otvory o průměru 10cm každý. Myslím si že velkou výhodou velkých terárií je pro plazy velký výběr teplotních zón. Dole na podlaze v úkrytu mají 27°C, na plošině nahoře pod stropem 28,5°C, pod žárovkami až 34-35°C, ve vodě 23°C. Zapomněl jsem se zmínit, že vzadu za skálou mám v podlaze vyřezané servisní dvířka, kterými mohu kontrolovat situaci, jako např. únik vody, kontrola stěn pro výskyt plísně, únik hadů či potkanů za skálu... Zatím se nic takového nepřihodilo, ale KDYBY, tak to nemusím celé bourat. :)

Na závěr tedy přikládám pár fotek hotového, zaskleného a obydleného terária, i s nějakými detaily skály. A pro ty, kteří jsou zvědaví, kolik jsem do tohohle mého experimentu investoval: úplně komplet terárium i se sklem mě vyšlo na 18.000,-Kč. A pro srovnání s jinými, anebo komerčními či zakázkovými umělými skálami ta moje má cca 12 m2 a vyšla mě na 1.000 - 1.100,-Kč.

Stavba terária Stavba terária
 

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Radim Radim

Autorem od: 23.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat