Aktuálně: 5 155 inzerátů171 905 diskuzních příspěvků17 711 uživatelů

Problémy se svlékáním pokožky u hadů

Problémy se svlékáním pokožky u hadů
Richard Horčic 08.04.2008, 11:26
10 757 7 minut čtení

Jedním z nejchoulostivějších momentů v životě každého hada, je svlékání staré pokožky, odborně nazývané ekdyse. Protože keratin, ze kterého se vlastně hadí pokožka skládá, není příliš pružný a zabraňuje zvířeti v růstu, musí se had jednou za čas vrchní vrstvy staré kůže zbavit. Zdravý had se zbavuje své pokožky zpravidla najednou, od hlavy směrem k ocasu a to včetně očí.

Za normálních okolností většinou celý proces netrvá déle než půl hodiny. Svlečka je potom vlastně obrácená naruby, asi jako svlečená nylonová punčocha. Samotnému svlékání napomáhá tenká vrstvička mazlavého moku, který se vytvoří mezi starou a novou pokožkou, a která vlastně způsobuje typické mléčné zakalení hada a jeho očí. Hadi v té době špatně vidí a jsou zpravidla poněkud podráždění. Tím že mladí hadi rychleji rostou, svlékají pokožku daleko častěji než dospělí jedinci, u kterých může ekdyse proběhnout jenom dvakrát, nebo třikrát za rok.

Problémy se svlékáním pokožky u hadů Cold Blood Creatures

Je jisté, že v prostředí terária nemůžeme nikdy naprosto věrně napodobit ekosystém jednotlivých druhů, i se všemi jeho zákonitostmi a specifiky. Občas se proto stává, že had připraví chovateli nemilé překvapení v podobě potíží se svlékáním, které jako první indície upozorňují na špatný zdravotní stav plaza, na nevyhovující podmínky v teráriu, nebo na jiné možné příčiny, kterých může být samozřejmě několik.

Snad nejčastější příčinou potíží při svlékání staré pokožky, je nedostatečná relativní vlhkost substrátu a vzduchu v teráriu, často spojená s omezeným množstvím vody na pití a koupání. Takto „vysušení" hadi trpí silnou dehydratací která se projeví trháním svlečky a přisycháním cárů staré kůže k nové. Zejména oči jsou k tomu velice náchylné, a přischlá kůže na nich znemožňuje hadovi vidění a tím částečně i lov kořisti. V horším případě může přischlá kůže způsobit nepříjemné záděry s následnými druhotnými, bakteriálními infekcemi. Tento problém lze relativně snadno vyřešit umístěním dostatečně velké misky s čerstvou vodou v teráriu, aby se plaz měl možnost kdykoliv napít, či vykoupat. Relativní vlhkost udržujeme pravidelným rosením vlažnou vodou, zahradnickým nebo ručním rozprašovačem, v závislosti na požadavky jednotlivého druhu. Vždy mějme na paměti, že i pouštní hadi potřebují ke svlečení pokožky určitou vlhkost, ač bychom to možná nepředpokládali ! V době svlékání je vhodné rosit opatrně i několikrát denně a to přímo na hada. Vyvarovat bychom se však měli hodně častého a nadměrného mlžení terária, jehož důsledkem bývá trvale přemokřený substrát - živná půda různých hub a plísní, často velice karcinogenních. Při neúměrně vysoké vlhkosti, nedostatečném větrání a zanedbané hygieně, je kůže hadů náchylná k plísňovým, či bakteriálním onemocněním (mykózám a dermatitidám), kterých hady potom jen obtížně zbavujeme.

Další teraristovou chybou bývá absence vhodných drsných předmětů v teráriu, kterých hadi využívají k odírání staré kůže. Je-li terárium uvnitř hladké a bez těchto pomůcek, musí zákonitě dojít k potížím. Ideální jsou např. různě tvarované, hrubé větve, shluky kamenů, popř. vhodně přilepený kus drsné borové kůry, kterou hadi zcela jistě ocení. Problémy mohou nastat především v tzv. karanténních nádržích, kde se pochopitelně snažíme podobných předmětů vyvarovat. Také špatně zvolený způsob vytápění terária se může podepsat na zdravotním stavu hada. Sálavé teplo příliš silné žárovky již zapříčinilo mnoho problémů s povrchovým popálením pokožky a jejím následným seschnutím a odumřením. Proto mnozí teraristé volí raději pro vyhřátí hada topné podložky, či kameny.

Nevhodná výživa, popř. nedostatek minerálů a vitamínů, může být také jednou z příčin, proč had špatně svléká pokožku. Nejčastěji se jedná o deficit vitamínů skupiny A a B, které mají na bezchybném odstranění staré kůže zásadní vliv. Celkové zvýšení kondice hada se snažíme dosáhnout aplikací nejenom vitamínů A a B, ale také C, D a E v doporučených dávkách. Pravidelným letním sluněním a preventivním podáváním vitamíno- minerálních preparátů (Combinal, Vitamix Rep aj.), zajistíme u našich chovanců vyvážené množství těchto látek v organismu a vyvarujeme se případných potíží. Známé přísloví, že „kam nemůže slunce, tam musí lékař", platí u plazů dvojnásob. Vždy jim však musíme umožnit se před prudkým sluníčkem kdykoliv schovat, jinak dojde snadno k přehřátí. Osvědčilo se i občasné rozpuštění tabletky B - komplexu v misce na pití. Pokud je přece jen hlavní příčinou špatného svlékání nedostatek vitamínů a minerálů, snažíme se je co nejdříve dodat jakoukoliv formou, popř. i injekčně.

Poruchu ekdyse může také způsobit napadení vnějšími parazity, nejčastěji se jedná o nepříjemné roztoče (Acarina). Ti škodí nejenom obtěžujícím svěděním, ale hlavně možností přenášení vnitřních infekčních onemocnění, z důvodu sání krve svého hostitele. Pokožka hada je od přemnožených roztočů natolik poškozena prokousanými otvůrky, že se svlek trhá na malé, přisychající kousky, kterých se had nemající končetiny jen obtížně zbavuje. Na parazitické roztoče již dnes existuje dostatek vhodných zahraničních, i tuzemských přípravků, jejichž výčet by překročil rozsah tohoto článku. Přestože je úplné vyhubení roztočů poměrně náročná a zdlouhavá záležitost, nemělo by být již v dnešní době neřešitelným problémem.

Pokud se had ani po předpokládaném termínu v pořádku nesvlékne, a jeho zakalení kůže i očí bezvýsledně odezní, je na čase pomýšlet na jeho umělé vysvléknutí. Základem je alespoň hodinové máčení hada ve vodě teplé 25-30°C, nebo v odvaru heřmánku, který má sice slabé antibakteriální účinky, ale trochu vysušuje pokožku. Lze také použít odvar z řepíku lékařského, který tolik nevysušuje. Po důkladném rozmočení nesvlečené vrstvy kůže se snažíme odchlípnout její konec na obou hadových čelistech a jemným tahem směrem k ocasu jí stahujeme. Pokud se zatrhává a nejde od nové kůže oddělit, ponoříme hada znovu do vody a svlek ještě více máčíme. Nikdy nedopusťme, aby se nešetrným stahováním vytvořily záděry a trhlinky na spodní nové kůži! Ty se jen velice těžko hojí a navíc bývají vstupní branou pro různé infekce. Zvýšenou pozornost věnujeme choulostivým očním štítkům. Při neopatrném strhnutí neodmočených starých šupin, můžeme hadovi způsobit trvalé poškození zraku ! Nevzhledné cáry staré, přischlé pokožky - mnohdy v několika vrstvách, nejen že nesvědčí o dobré péči chovatele, ale navíc může dojít i k odumírání nové kůže pod vrstvami staré, což může v konečném důsledku zapříčinit i hadovu smrt.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat