Aktuálně: 5 091 inzerátů172 504 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Aktuality z našich chovů

rozhovory s chovateli

Aktuality z našich chovů
Ing. Zbyněk Pokorný 29.05.2007, 19:12
5 475 6 minut čtení

Řekl jsem si, že by mohlo být zajímavé podělit se s Vámi o naše letošní chovatelské úspěchy i neúspěchy. Nejdříve jsem se zeptal chovatele z redakce Zbyňka Pokorného co se u něj za poslední měsíc odehrálo nového v chovu.

Kteří ptáci u tebe hnízdí Zbyňku?

Samička od penantů sedí na 8 vejcích, kteří by se měli začít líhnout za necelý týden. Mladší pár rosel pestrých má nyní 4 mladé v budce a ještě sedí na 2 vejcích. Dvě vejce jsem odstranil, protože byla neoplozená. Alexandři malí sedí na 4 vejcích, které jsem neprosvěcoval, ale podle tmavšího zbarvení vypadají oplozeně a ptáci se dost často pářili. Dále mi vyvádějí mladé andulky, korely, holoubci a zebřičky. Jeden pár korel má celkem 6 mladých. Tři jsou žluté, dvě šedé a jedno je strakaté.

Vypadá to, že se ti letos dost daří. Měl jsi vůbec i nějaké neúspěchy, které by stály za zmínku?

Ano bohužel starší pár rozel pestrých po více jak 10 letech nebude mít v prvním hnízdění žádné mladé. Samice snesla 7 čistých vajíček a proto jsem je odstranil. Každým rokem mi vyváděli dvě hnízda. Dále mi dělá velké starosti pár aratingů jendaj. Ptáci se pářili, mají k dispozici dvě budky. Jedna budka je kmenová a druhá je prkenná. Ptáci v budce dokonce i nocují a navštěvují ji i přes den. Přesto samice postupně snesla 6 vajíček na zem.

Co ostatní ptáci?. Vím, že máš i dražší druhy papoušků.

Ano ve svém chovu mám například i papoušky senegalské a amazoňany venezuelské (oranžovokřídlé), ale u těchto ptáků si ještě musím počkat, protože ještě nejsou pohlavně vyspělí.

 

Na několik otázek jsem se zeptal i dalšího člena redakce, chovatele Vojtěcha Jelínka.

Jací ptáci hnízdní u tebe Vojto?

Tento rok mi jako první zahnízdili papoušci zpěvaví v přírodním zbarvení a odchovali 5 mláďat z 6-ti vajíček. Mláďata v této době, už vylézají z budky. Další pár papoušků zpěvavých ve zbarvení lutino měl letos první snůšku čistou. Celkem snesly 5 vajíček, ale teď, už znovu sedí na 6 vajíčkách. Rozely pestré se konečně pustili také do hnízdění a zatím mají v hnízdě 6 vajíček.

Jak vidím, tak se i tobě letos daří, ale teď mě zajímá, jaké jsi měl neúspěchy.

Ano bohužel chovatelství není jen o úspěších. Letos mi dva páry bělohlavých korel vůbec nezahnízdily a další dva páry měly čistou snůšku, ale teď se chystají znovu hnízdit, tak uvidíme. U andulek mám z 5 vajíček pouze jedno mládě, ale jak se říká lepší něco než nic.

Je ještě něco co se zajímavého stalo ve tvém chovu?

Ano musím se přiznat, že velkou radost mi udělali papoušci nádherní. Ti se krmí a lozí do budky, tak můžu jen doufat, aby letos zahnízdili. Rozely žlutobřiché jsem musel od sebe oddělit, protože samec byl v toku a samici napadal. Pravděpodobně proto, že samice se nechtěla pářit, protože je ještě moc mladá.

Při našem rozhovoru jsi se zmínil, že máš v plánu něco budovat.

Ano je to tak. Příští rok mám v plánu postavit 3 nové voliéry o rozměrech 4x 1x2 m (DxŠxV) s menšími záletovými prostory o rozměrech 1x1x2 (DxŠxV). Do těchto voliér pak přemístím Alexandry vousaté a do zbývajících dvou bych chtěl pořídit papoušky červenokřídlé a papoušky červenočapkové.

Máš v plánu letos ještě něco pořizovat?

Bohužel letos i kdybych chtěl, tak nemůžu nic pořizovat, protože budu nově zastřešovat starší voliéry a kvůli nedostatku financí to pravděpodobně nebude možné.

Oběma chovatelům děkuji za rozhovor a chtěl bych zde ještě napsat, taky něco málo ze svého chovu.

Nově jsem sestavil čtvrtý pár kakariků červenočelých, ale protože u dvou párů jsou samečci mladí, tak ani neočekávám, nějaké hnízdění. Jeden pár má pauzu, abych je zbytečně nevyčerpal a u třetího páru samice sedí v budce. Alexandři rudohlaví letos asi už nezahnízdí, i když se od podzimu navzájem krmí, tak samci už nejsou v toku, ale nic si z toho nedělám. Papoušci senegalští - jeden pár sedí v budce, tak uvidíme čeho se od nich dočkám. Druhý pár vypadá, že jde taky k sobě. Bohužel mám letos docela problémy s andulkami. Ty jsem dříve choval po párech, nebo po dvou párech a vše bylo v pořádku. Letos jsem umístil celkem pět pár i s korelami a bohužel je to bída. Samice sedí na čistých vajíčkách a odchoval jsem jen od jednoho páru čtyři mladé, ale už jsou znovu v budce další. Korely bohužel, taky nehnízdí a je zajímavé, že nejmenší andulka obsadila právě největší budku pro korely. Letos se mi ale daří agapornisové. Momentálně mám v budce mláďata od tří párů agapornisů škraboškových a dvě páry agapornisů růžohrdlých mají po 6 oplozených vajíčkách, což je částečný úspěch. Hodně mě překvapilo, že je skoro 100% oplozenost vajíček. O líhnivosti zatím nemůžu nic říct, ale do této doby se zatím všichni agapornisové líhnou, takže z celkového počtu 24 vajíček je 23 oplozených a to musím dodat, že agapornisové škraboškoví hnízdí prvně. Nedávno jsem s úspěchem sestavil třetí harmonický pár agapornisů růžohrdlých, ale zatím jen lozí do budky. Jinak už mám skoro připravenou voliéru pro papoušky patagonské, které budu pořizovat v brzké době, ale voliéra ještě musí projít nějakými drobnými úpravami, aby se v ní patagonci cítili dobře.

Máte i vy zajímavé informace z vašeho chovu a chcete se o ně podělit? Ať už se chcete pochlubit nebo si poplakat nad neúspěchem, je tu pro Vás připravena diskuze k článku.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat