Aktuálně: 5 042 inzerátů173 731 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Možné problémy při odchovu hus

Možné problémy při odchovu hus
Jaroslav Kalaš 24.10.2010, 22:20
8 290 6 minut čtení

Po čtvrtém týdnu života housatům velmi intenzivně roste peří v křídlech, která jsou v té době značně zvětšená silným prokrvením, ale taky velmi ohrožená. Při manipulaci s housaty nebo při jejich vzrušení, např. když housátka prchají s roztaženými křídly, hrozí vyvrácení loketních kloubků a následná deformace. To je zaviněno jednak velmi rychle rostoucími brky, ale zřejmě i chybou v krmné dávce, která nedostatečně pokryje nároky na správný růst a sílu vazů, které křídla drží.

Stává se, že i bez mechanického popudu se housátkům začínají konce loketních letek mírně vyvracet. Toto je dle mých zkušeností možné napravit, když křídlo složíme do správné polohy a pak jej fixujeme náplastí nebo prodyšnou izolační páskou. Je ale nutné každé dva dny provádět kontrolu, aby nedošlo k prorůstání peří, a zvláště v letních měsících k zapaření křídla, nebo nakladení vajec různých cizopasníků. Po 5-10 dnech je možné fixaci odstranit a letky již většinou rostou správně.

Někdy se stává, že již opeřená housata neudrží jedno či obě křídla v poloze na zádech. Toto je většinou zapříčiněno nedostatečným opeřením na bocích trupu, které pomáhá udržovat polohu křídel nebo slabším svalstvem. Tento problém se dá vyřešit stejným způsobem jako předešlý - křídla fixujeme ve správné poloze páskou, tak že je svážeme přes hřbet. I zde platí zásada kontroly stavu křídel.

Dalším problémem, se kterým se můžeme setkat, je nedostatek soli v krmné dávce, což způsobuje natékání kloubů. Poposedávání a těžká chůze jsou průvodní znaky, které nás nejspíše upozorní. V tomto případě je nutné zvýšit procento soli v krmné dávce. Z mé zkušenosti ale vím, že stačí do krmné dávky kromě minerálií a vitamínů pravidelně přidávat namáčený chléb, ve kterém je už sůl obsažena a tento problém nenastane.

Možné problémy při odchovu hus

Chovatelé se mohou setkat také s tzv."žabkami". Jedná se o zánět kořenů jazyka, na kterém se vytváří zarudlé ložisko hnisu a housata z tohoto důvodu přestávají přijímat potravu a hubnou. Toto je možné odstranit tak, že jazyk šetrně povytáhneme, zhisané ložisko propíchneme nebo rozřízneme, jeho obsah vymačkáme a ránu dezinfikujeme vhodným prostředkem. Naše babičky tak činily sádlem se solí. Z těch novodobých se dá použít např. Septonex nebo genciánová violeť. Housata většinou již druhý den po zákroku začínají přijímat potravu.

Všechny tyto popsané problémy potkají většinou housata do 8-10 týdne života. Po tomto věku už jsou housata opeřena a skoro k nerozeznání od dospělých zvířat, a jejich chov je ve většině případů bezproblémový.

Kroužkování

Od pátého týdne života housat je nutné začít s kroužkováním. Záleží i samozřejmě na plemeni, kdy housata lehčích plemen mají nohu samozřejmě slabší, ale mají také menší velikost nánožních kroužků (24). Ostatní plemena hus mají číslo kroužku 27.

Kroužky začínáme zkoušet navlékat housatům včas, neboť by se mohlo stát, že při promeškání vhodné doby by jsme kroužky už jen velmi těžko navlékali a hrozilo by poškození nohy, nebo bychom je nenavlékli vůbec. Kroužky navlékáme na pravou nohu a to tak, že když husa stojí, čísla jsou obrácena. Naopak dají se přečíst, když husu držíme obrácenou v ruce.

Husí noha má jak víme plovací blánu, ale také značně velké šlapadlo, které znesnadňuje navlékání kroužku. Mohu doporučit navlékání tak, že kroužek navlékneme až ke šlapadlu a nehet palce podvlékneme pod kroužek a palcem druhé ruky šlapadlo povytahujeme. Pak kroužek snadněji přes kloubek dostaneme. Housata velmi rychle rostou a tak je nutné kroužky zkoušet každý třetí den.

Možné problémy při odchovu hus

Vlastní odchov

Jak bylo řečeno, přírůstky v tomto období jsou velmi intenzivní a tak dle mých zkušeností house husy české, které ve 4 týdnech vážilo 1,1 kg, v osmi týdnech váží 2,8-3,2 kg. Ale house husy landeské, které ve 4 týdnu vážilo 1,6 kg, váží v 8 týdnech 4,6-4,8 kg. Samozřejmě nic není zadarmo a takovéto přírůstky by jen z pastvy house nedosáhlo. A tak kvalita a množství předkládaného krmiva určuje jak bude house prospívat. Samozřejmostí musí být dostatek vápníku v krmné dávce, protože housata při intenzivním opeřování i růstu kostry potřebují dostatečné množství v krmné dávce. Při jeho absenci mohou nastat poruchy tvorby kostry nebo opeření.

Peří u housat dozrává v 10-11 týdnu. Poznáme to tak, že vytržený brk je již tvrdý bez zbytku krve. V tomto období se dříve housata poprvé podškubávala. Platilo to ale spíše pro plemena s bílým peřím. Zvláště pak husy české vynikaly kvalitním peřím, ale až z tzv. třetího podškubu, když se husy pravidelně škubaly každý 8-9 týden. A při posledním třetím podškubu peří obsahovalo veliký podíl velmi kvalitního prachového peří. Peří, které se nepodškubává, tak postupně stejně husy ztrácejí samy.

Housata těžkých plemen ale i středně těžká po dosažní 10 týdne života samozřejmě rostou dál, než dosáhnou váhy daného plemene, ale přírůstky v tomto období už nejsou tak intenzivní a nároky na výživu přiměřeně klesají. V tomto období je také nutné, chceme li svá zvířata vystavovat a být úspěšní, připravit housatům podmínky podobné výstavním voliérám tzn. housata zavřít do menších výběhů či přihrádek, a nechat je tak zvykat na menší prostor tak, aby při samotné výstavě nebyla stresovaná a dokázala se předvést v klidu a ne se krčit v koutku klece, což by bránilo posoudit objektivně tvar a typ zvířete, které jsou zvláště u hus těmi nejdůležitějšími pozicemi pro dobré ocenění.

Chov hus mimo sezonu je asi tou nejméně náročnou činností máme-li dostatek pastvy a vodní zdroj, husám postačí až do zámrzu na noc trochu zrna.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jaroslav Kalaš

Autorem od: 02.01.2014

Člen Klubu chovatelů vodní drůbeže

Podobné články

Může vás také zajímat