Aktuálně: 5 145 inzerátů172 502 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Aymarové pruhovaní

Nenápadní ptáčkové

Aymarové pruhovaní
Lukáš Říha 25.11.2007, 13:42
5 662 4 minuty čtení

Na jaře tohoto roku (2007) jsem uvažoval jaký druh papouška si mám nově pořídit. Doteď jsem měl pouze korely a andulky.Velice se mi líbil nenápadný aymara pruhovaný. Jenomže v mém okrese a ani nikde poblíž, tyto papoušky nikdo nechová nebo o tom alespoň nevím. A tak jsem si řekl, že od nich upustím a začal jsem se zajímat o agapornise škraboškové a mníšky šedé. Nevím proč ale něco mi říkalo, že to není dobrá volba. Stále mi vrtaly hlavou aymary pruhované. A tak sem si nakonec podal inzerát.

Za nedlouho mi na něj odpověděla jedna milá rodinka. Bydlící sice až za, pro mě vzdálenou, Českou Třebovou ale nedalo se nic dělat. Blíž jsem narazil pouze na jednoho chovatele z Brna, který mi ale neodepsal. Tak jsem se vydal k již zmiňované rodině.

Prodejce choval velké papoušky jako: žaky, amazoňany, menší ary atd..A jeho dcera chovala astrildy, protože si chtěla pořídit jiné druhy exotů, tak aymary prodávali. Tak jsem si je dovezl domů a umístil je do karanténní klece. Nastal čas, kdy aymarové museli ven. Byli zpočátku trochu nesví protože venku nikdy nebyli. Stále se ukrývali v budce. Ovšem netrvalo dlouho a „oklepali se“. S tím, že by v této sezoně zahnízdili jsem vůbec nepočítal. Jen jsem se radoval, že jsem je vůbec získal. Ovšem aymarové chtěli zahnízdit už u předchozích majitelů a tak v hnízdní náladě pokračovali i u mě. Jejich první hnízdění mě vyvedlo z míry, protože nebylo z mé strany očekávané. Měli 3 vajíčka. Ovšem jak jsem při prosvěcování zjistil, prázdná. Vajíčka jsem aymarům ponechal až do doby teoretického líhnutí a pak je odebral. Čekal jsem, že už nezahnízdí a budou si jen tak „užívat života“.Aymarové ovšem byli jiného názoru a zahnízdili podruhé. Ze tří snesených vajíček měli 2 oplozená. 8 dnů před plánovaným líhnutím mladých, jsem bohužel musel aymary přestěhovat zpět do domovní klece. Když jsem aymary chytal tak mi malinkatou škvírou samec uletěl na plot za voliérou (který oděloval zahradu a dvůr). Ale jak je známo, aymarové rádi šplhají a moc se jim nechce létat, takže sameček uletěl jen metr ode mě a tam jsem jej bez problému odchytil.Vajíčkům se nic nestalo a tak se za 8 dní vylíhlo jejich první mládě. Ovšem špatně trávilo a po 3 dnech uhynulo. Z druhého oplozeného vajíčka se mládě nevylíhlo. Ale i tak jsem šťastný z polovičního úspěchu, že byla vajíčka oplozena a vylíhlo se i mládě. Jediné zklamání a velké zklamání bylo že uhynulo. V současnosti mí aymarové nehnízdí a ani se u nich neprojevují žádné hnízdní aktivity.

Aymarové pruhovaní

Jedno nedělní odpoledne mi zazvonil telefon. Na druhém konci se ozval chovatel aymar a řekl mi, že má 3 na prodej a že by to bylo levně, protože je neměl na zimu kam dát a bál se aby neumrzli. Bylo mi jich líto a tak jsem si je koupil. Jedná se o pár 1,0 tmavozelený x 0,1 přírodní a jednu modrou aymaru u které chovatel nevěděl, jakého je pohlaví. Dle mého názoru je to samec. Jde to poznat podle ocasu, kde má sameček prostřední pera celá černá nebo z většiny černá a samice má černé pouze konečky nebo chybí čerň na ocasu úplně.

To je prozatím z mého chovu aymar vše. Až bude zase o čem psát, opět se s vámi podělím. Chovu zdar Lukáš.

Aymarové pruhovaní

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat