Aktuálně: 5 719 inzerátů166 237 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Jaké plemeno slepic si vybrat?

Jaké plemeno slepic si vybrat?
Ing. Zbyněk Pokorný 22.04.2012, 16:27
120 739 6 minut čtení

Než si pořídíte slepice, je užitečné seznámit se s jejich vlastnostmi. Nejdříve si ujasněte, zda chcete chovat nosné hybridy nebo čistokrevná plemena slepic. Pokud se rozhodnete pro plemeno, je třeba jeho výběru věnovat dostatečnou pozornost.

Nejvhodnější je samozřejmě navštívit několik větších chovatelských výstav, alespoň okresních, kde je možné přímo shlédnout větší počet plemen a současně získat odborné informace o chovu i dostupnosti námi vybraného plemene. Je třeba vycházet nejen z toho, které plemeno se nám líbí, ale také, co od chovu očekáváme a jaké máme prostorové a finanční možnosti.

Dostatek vajec nám může zajistit některé z lehkých nosných plemen slepic (Leghornky, Vlašky, Minorky, České slepice, Hamburčanky apod.). Pokud budete vybírat plemeno slepic hlavně kvůli snášce vajec, určitě pro vás budou zajímavé výsledky z kontroly užitkovosti drůbeže. Snášku, ale i maso získáme od středně těžkých plemen (plymutky, wyandotky, amroksky, rodajlenky, hempšírky a jiné), těžká plemena nás zaujmou na první pohled (kočinky, brahmánky, orpingtonky atd.) a jsou mírnějšího temperamentu, mají však vyšší spotřebu krmiva a nižší snášku oproti lehkým nosným plemenům slepic.

Jaké plemeno slepic si vybrat?

Tam, kde je nedostatek prostoru k chovu velkých plemen slepic, dobře využijeme plemena zdrobnělá nebo zakrslá, z nichž některá mají relativně vysokou užitkovost, jiná jsou chována pro krásu a radost, podobně jako vysloveně okrasná plemena. U některých plemen si navíc můžeme vybrat z většího množství barevných rázů - drůbež má stejné tvary, velikost a typ, ale liší se zbarvením peří, nohou, zobáku atd. (nejznámější jsou vlašky, holanďanky, minorky, sasexky, kočinky, zakrslé rousné apod.).

Existuje mnoho plemen čistokrevné drůbeže a vybrat si to, které nám nejlépe vyhovuje, je zpravidla velice složité. Každé plemeno drůbeže má svá úskalí jak z hlediska náročnosti chovu, tak i z hlediska samotného využití vybraného chovného plemene.

Jaké plemeno slepic si vybrat?

Výběr vhodného nosného plemene slepic

Výběru plemene musíme věnovat dostatečnou pozornost. Dříve, než si vybrané plemeno pořídíme, musíme zvážit, jaké máme možnosti chovu. Ve většině chovatelských periodikách najdeme spoustu inzerátů nabízejících celou škálu plemen slepic. Rozhodující je, zda chceme chovat čistokrevné plemeno nebo hybridy, vyšlechtěné pro vysokou snášku.

Z čistokrevné drůbeže se na snášku hodí lehká a středně těžká plemena slepic.

Lehká plemena: Výhodou lehkých plemen je vyšší snáška, než u těžších plemen. Mezi nejvíce oblíbená lehká plemena patří Leghornky, Minorky, Vlašky, České zlaté kropenky a Hamburčanky. Nesmíme zapomenout, že všechna uvedená plemena jsou dobří letci, proto musíme zajistit dostatečné oplocení výběhu, nebo zvolit použití křídelních spon.

Středně těžká plemena: k velice oblíbeným plemenům patří Plymutky, Amroksy, Australky, Sasexky, Rodajlenky, Hempšírky, Velsumky a Faverolky.

Vykrmené přebytečné kohouty středně těžkých plemen lze použít ke kuchyňské úpravě, proto se také nazývají plemena s kombinovanou užitkovostí.

Nosní hybridi: Hisex, Dominant, Tetra, Shaver, Moravie a Bovans.

 Plemeno Počet vajec/rok Barva skořápky
 Leghornky  210  Bílá
 Minorky  190  Bílá
 Vlašky  210  Bílá
 Česká zlatá kropenka  190  Nažloutlá
 Hamburčanky  170  Bílá
 Plymutky  190  Tmavožlutá
 Amroksky  190  Hnědá
 Australky  190  Hnědá
 Sasexky  180  Žlutá
 Rodajlenky  180  Hnědá
 Hempšírky  180  Hnědá
 Velsumky  160  Hnědá
 Faverolky  180  Nažloutlá
 Dominant  290  Hnědá
 Tetra  270  Hnědá
 Shaver  300  Hnědá
 Moravie  260  Hnědá
 Bovans  300  Hnědá


Průměrná snáška je závislá na správném krmení a technice chovu, proto se bude u chovatelů pravděpodobně lišit.

Plemena slepic
Lidé si mnohdy pořizují slepice a vůbec je nezajímá, jestli právě jejich chov slepic je specializovaný na snášení vajec anebo maso. Mnohdy se také jedná o okrasná plemena slepic. Pokusme se udělat malinko v těchto plemenech pořádek, tak, aby bylo jasné, jaké že druhy slepic se vůbec chovají a jak se v těchto chovech vůbec orientovat, vždyť různá plemena slepic jsou známa již od 16. století.

 

Nosná plemena slepic

Většina chovatelů si na zahradu pořizuje zejména nosná plemena slepic, jelikož chtějí, aby jim slepice hlavně snášely vajíčka, což je ostatně jejich primární úkol. Slepice, které se chovají pro snůšku vajec, jsou většinou lehké a velmi aktivní. Hodně často je lze spatřit, jak hrabou a shánějí si potravu samy. Díky tomu, že je jejich hmotnost poměrně nízká, dokážou létat, a proto je třeba jim včas přistřihnout křídla. Ideální je, když je kurník pro slepice chovaných pro snůšku, obklopen větším výběhem, jehož strany jsou opatřeny vyšším plotem. U těchto slepic byla také do jisté míry potlačena kvokavost. Když zmíníme nejznámější druhy, tak jsou jimi Vlašky, Plymutky, České zlaté kropenky anebo Hamburčanky či Velsumky.

 

Plemena slepic chovaná na maso

Chov slepic určených na maso je typický zejména tím, že jednotlivé slepice jsou robustní, s čímž velmi úzce souvisí také jejich vysoká hmotnost. Tyto slepice byly chovateli šlechtěny se základním cílem- aby měly velký hmotnostní přírůstek za co nejkratší dobu. Slepice chované na maso jsou povětšinou velmi přátelské a klidné. Je třeba tato domácí zvířata chovat v menším výběhu, jelikož právě tak člověk zamezí jejich přílišnému pohybu a logicky také nežádoucímu hubnutí. Z nejznámějších plemen tohoto druhu jmenujme třeba Sasexky anebo Kočinky.

 

Plemena slepic s kombinovaným užitkem

Určitě lze ale také narazit na takový prodej slepic, který nabízí plemena s kombinovanou užitkovostí. To v podstatě znamená, že lze tyto slepice chovat jak na vejce, tak i na maso. Z nejznámějších plemen tohoto druhu je třeba zmínit například Laflešky, Faverolky anebo Amroksky.

 

Bojová plemena a okrasná plemena

Určitě všichni znají takzvané kohoutí zápasy, pro které jsou také šlechtěna speciální bojová plemena. Bojová plemena slepic je třeba chovat ovšem zvlášť, jelikož tyto slepice se jen těžko s ostatními nosnicemi snesou! Z nejznámějších plemen bojových slepic se proslavily zejména Asilky, či Malajky. Protikladem bojových plemen jsou plemena okrasná. Z konkrétních chovů jmenujme třeba Paduánky, Hedvábničky či Holanďanky.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat