Aktuálně: 5 593 inzerátů168 302 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Páv korunkatý

Pavo cristatus

Páv korunkatý
Václav Pšenička 04.01.2014, 00:29
12 515 4 minuty čtení

Při chovu pávů je nutné, aby byl páv starý nejméně tři roky. Chov mám ve volné přírodě (na zahradě), kde si každý páv korunkatý najde svůj strom, na kterém nocuje, není rozhodující venkovní teplota a neodradí je ani dlouhodobé deštivé počasí. Ale při velmi vysokých letních teplotách vyhledávají rádi stinná místa. Začátkem dubna se páv korunkatý začíná hlasitě projevovat svým typickým křikem a končí začátkem líhnutí pávat.

Některé pávice jsou schopné již ve druhém roce snést několik vajíček, ale je lepší počkat také až do třetího roku.

Některé pávice nejsou schopné dobře vysedět mladé, již při vylíhnutí jednoho až dvou pávat opouštějí hnízdo a ostatní vajíčka nechávají bez povšimnutí. Je nutné si nechat takovou pávici, která dovede vylíhnout všechna nasazená vajíčka.

Páv korunkatý

Koncem dubna a začátkem května začíná pávice se snáškou. Vše záleží na počasí a teplotě. Další vejce snáší v rozmezí jednoho dne. Při počtu 5-7 vajíček, přestává snášet a začíná sedět na hnízdě, které si před snáškou delší dobu vybírá a hledá to nejbezpečnější a nejvhodnější místo. V případě, že během snášky jí vajíčka odnese kuna, snášku asi na 7-10 dní přeruší, najde nové místo a začíná s hnízděním znovu.

Po vylíhnutí (asi za 28 dní), někdy hned první den, ale zpravidla druhý den, hledá bezpečné místo na přečkání noci na vyvýšeném místě zahrady. Pro mladá pávata je to dosti namáhavé a náročné a překonají to jen zdraví a silní jedinci. Máte–li možnost zajistit pro takto vylíhlá pávata uzavíratelný prostor, tam kam se nemůže dostat kuna, je to velmi výhodné, aneb kuna je v našem regionu nejhorší nepřítel pávů. I takhle vzrostlá pávata se nedokážou ubránit, když je napadne kuna. Útočí v noci a využívá momentu překvapení a vždy nějaké mládě odnese. Snažím se je po dobu dvou měsíců každý podvečer zavírat, aby na ně kuna nemohla ale je to dosti pracné. Po nějakém čase si zvyknou, ale vždy tam musí mít připravené krmení, které je asi láká.

Páv korunkatý

Vylíhlá pávata nechávám asi 14 dní v ohradě. První tři dny nedávám žádné krmení. Začínám s krmením asi čtvrtý den se směsí tvarohu, vajíček a řebříčku. Asi po týdnu začínám krmit směsí doporučenou pro drůbež do čtyř týdnů. Později směsí pro starší drůbež (musí být granulovaná), již v této době postupně přidávám ke krmení pšenici. Od stáří dvou měsíců krmím převážně pšenicí, dopoledne jim na přilepšenou přidám nakrájený starší rohlík. Po celou dobu se pávice snaží, aby se mladá pávata seznámila s prostředím ve kterém se nachází a několikrát za den s nimi prosmejčí celou zahradu, a velice ráda s nimi odpočívá na sluníčku.V této době, se páv korunkatý neustále zdržuje v blízkosti pávice s mláďaty a je připraven je případně bránit. I když dorostou, nejraději vyhledávají slunná místa, kde vydrží dosti dlouho.

Během roku neprovádím žádné léčení, až s příchodem zimního času podám lék na potlačení kokcidiózy a na odčervení. Při tuhé zimě přikrmují kukuřicí. Dbám, aby měli neustále čerstvou vodu, a po celou dobu mají možnost volné pastvy, volného pohybu po celé zahradě. Zima pávům nevadí, ale je dobré jim zajistit suchý prostor, aby byl umožněn jejich kontakt se zeminou, popřípadě suchým pískem. /rádi se popelí/ Při větších mrazech sedí páv korunkatý delší dobu na stromech a čekají, až sluníčko částečně ohřeje ovzduší. Mladá pávata jsou velice choulostivá na prochladnutí a případné zmoknutí. Pávice je neustále ochraňuje a snaží se je přikrýt svým tělem v případě zhoršení počasí, nebo deště.

Pávata jsou již druhý den po vylíhnutí velice samostatná. Snaží se o samostatný příjem potravy, hlavně mladé travičky. Nejstarší páv korunkatý v chovu si udržuje neustále svoje dominantní postavení, které si dokáže dosti tvrdě obhajovat a střežit. Je velice dobrým hlídačem a ochráncem. Upozorní na každého nově příchozího do zahrady a jako první vzlétne na nejbližší strom a začne pronikavě a hlasitě upozorňovat na případné nebezpečí.

Páv korunkatý

Páv korunkatý

Páv korunkatý

Páv korunkatý

Páv korunkatý

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Václav Pšenička

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat