Aktuálně: 5 563 inzerátů168 344 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Zmutovaná čínská prasata ve tmě svítí

Zmutovaná čínská prasata ve tmě svítí
Ing. Zbyněk Pokorný 06.01.2014, 08:13
2 475 2 minuty čtení

Vědci z čínské univerzity přivedli na svět deset selátek, která ve tmě svítí. Použili k tomu DNA z medúz. Tu injekčně vpravili do embryí. Zmutovaná prasata mají vyhlídky na stejný život, jako ta normální, uvádí v tiskové zprávě havajská univerzita, kde byla tato metoda vyvinuta.

Odborníci vpravili do zárodků fluorescentní genetický materiál, který se začlenil do původní prasečí DNA. „Je to jen ukázka toho, že u zvířete můžeme vyvinout gen, který původně vůbec nemělo,“ vysvětlil biolog Stefan Moisyadi.

Prasata se narodila už loni v srpnu a podle vědců je svítící protein nebude v životě žádným způsobem omezovat. Podle Moisyadiho by se metoda v budoucnu mohla používat při léčbě lidí.

Svítící králíci

Experimenty s fluorescentním proteinem z medúz probíhají již desítky let. V minulém roce ho turečtí a havajští vědci v rámci výzkumného projektu vpravili do samice králíka. Ta pak porodila osm mláďat, z nichž dvě ve tmě zářila.

V 80. letech minulého století vědci zase vytvořili svítící myši. Později došlo i na koťata, štěňata nebo opice.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat