Aktuálně: 5 042 inzerátů173 731 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Jak bojovat proti zamrzání pitné vody

Jak bojovat proti zamrzání pitné vody
Ing. Zbyněk Pokorný 10.01.2014, 16:00
5 801 3 minuty čtení

Každý rok do našich končin přichází zima a s ní mráz. Někdy je zima mírná, jindy ale naopak tuhá a "mrzne, až praští." At už tak či onak, vždy jako chovatel papoušků s mrazy bojuji. Své papoušky horské chovám ve venkovní voliéře. Ta je opatřena zatepleným dřevěným záletem s rozměry 150 x 100 x 70 cm (výška x délka x šířka). Zde jsou papoušci krmeni a mají tu misku s vodou. A právě voda je tím zimním problémem. Jelikož se jedná o netemperovaný zálet, když mrzne, z vody se stává led.

Pokud je sníh, nejedná se o tak veliký problém. Voda se jím dá nahradit a lze tak zajistit přísun vody. Papoušci jsou však takto ochuzeni o vitamíny, které do vody přidávám. Největším strašákem ale vždy bývala takzvaná "suchá zima," kdy sice dosahují teploty bodu mrazu, ale sníh není žádný. Pokud byly mrazy mírné a na vodě se vytvořila vrstvička ledu zhruba do 0,5 cm, překvapilo mě počínání papoušku, kteří si led sami rozbili a dostali se tak k vodě. Opravdovým problémem se ale staly velké mrazy. V tomto případe veškerá voda beznadějně zamrzla a papoušci neměli co pít. Jelikož jsem studentem a celý den nejsem doma, nemohl jsem tuto skutečnost řešit tak jako někteří jiní chovatelé, které znám. Ti nosí ptákům vodu několikrát denně, aby jim tak zajistili její přísun. Pro mě se ale situace stávala neřešitelnou.

Jednou večer, když jsem brouzdal po internetu, narazil jsem na stránku s chovatelskými potřebami - www.terarus.com. Ta mimo jiné nabízela i "topné kameny," původně určené pro teraristy. Jedná se o uměle vytvořený kámen, který v sobě skrývá odporový drát. Po zapojení do sítě začne zhruba do hodiny slabě hřát. Ihned mě napadla spásná myšlenka: "Co kdybych umístil kámen do voliéry pod misku s vodou a použil ho jako malou výhřevnou desku?"

Velikou výhodou byla výroba na zakázku a nízká cena. Proto jsem neváhal a kámen si objednal. Pořídil jsem si kámen z umělého pískovce o průměru 13 cm (hodí se přesně na 0,5 l nerezovou misku) a příkonu 6W. Hlavním požadavkem bylo, aby byl kámen zespodu i z vrchu plochý a šla na něho umístit miska. Pořizovací cena byla opravdu příznivá - 200,- Kč.

Hned po vyzvednutí jsem jej umístil do voliéry a začal používat. Z počátku mě překvapilo, že jeho teplota po rozpálení nebyla tak vysoká, jak bych čekal. Avšak vysoké mrazy v následujících dnech mě veškerých pochyb o funkčnosti tohoto řešení zcela zbavily. Celý systém mám odzkoušen zatím do venkovní teploty -19 °C a mohu s klidným svědomím prohlásit, že funguje skvěle. Ani v takto vysokých mrazech voda vůbec nezamrzá. Z počátku byla dokonce vlahá, to když se mrazy pohybovaly do -5 až -7 °C. Ani jeho nepřetržitý provoz není nikterak drahý. Tři měsíce stálého provozu mě přijdou na 30 Kč.

Proto mohu tento ohřevný systém doporučit všem chovatelům, kteří v zimě řeší stejný problém a hledají levné a především účinné řešení.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat