Aktuálně: 5 584 inzerátů168 193 diskuzních příspěvků17 657 uživatelů

Teplé počasí mate přírodu, probouzejí se včely i klíšťata

Teplé počasí mate přírodu, probouzejí se včely i klíšťata
Ing. Zbyněk Pokorný 09.01.2014, 17:51
2 407 2 minuty čtení

Vysoké teploty, které navzdory kalendářní zimě panují v České republice a části Evropy, začaly probouzet přírodu a zvířata ze zimního spánku. Některé rostliny jako mechy a lišejníky přerušily vegetační klid a začaly růst. Stejně se mají k světu i některá zvířata. Probudily se jak včely, tak klíšťata, uvedl amatérský meteorolog a pozorovatel Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku.

"Takový vývoj počasí je neobvyklý. Sice teploty nestoupají nijak vysoko, ale i tak se příroda probouzí. Můj známý našel po procházce v srsti psa aktivní klíště. To je v lednu skutečně výjimečné," uvedl Kovařík.

Klíšťata se podle něj sice v poslední době dostávají do vyšších nadmořských výšek, kde dříve nebyla, ale na konci října usínají. "Teploty několik stupňů nad nulou přes den a kolem nuly v noci jim nevadí a probouzejí se. Ne v masivní míře, ale jedinci se dají najít," dodal Kovařík.

Teplé počasí mate přírodu, probouzejí se včely i klíšťata

Včelám by mohly zásoby chybět

Na teplo zareagovaly i včely. Podle Martina Starka z Českého svazu včelařů v Lokti to ale nemusí znamenat problém. "Pokud se včely v zimě probudí, mohou se vyprázdnit a nic se neděje. Pokud by ale teplo trvalo déle a matky by začaly plodovat, včely by začaly spotřebovávat své zásoby a ty by jim na začátku jara chyběly," řekl Stark.

Současné počasí svědčí i mechům, které se začaly rozmnožovat a pokrývat plaňky plotů nebo střechy. "Začaly se objevovat i hlívy, které v zimě u nás nerostou nebo jen v mírné zimě," dodal Kovařík.

Podle předpovědi meteorologů by teplo mělo v kraji trvat ještě několik dnů. V pátek by se měly teploty pohybovat kolem 7 °C. Příští týden začne mrznout.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat