Aktuálně: 5 029 inzerátů173 657 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Porod prasat - co bychom měli vědět

Porod prasat - co bychom měli vědět
Ing. Zbyněk Pokorný 25.12.2015, 16:00
23 854 3 minuty čtení

Prase domácí je březí 114 dnů. Během této doby je nutné zajistit prasnicím klidné období bez zbytečného stresu. Po uplynutí 114 dnů následuje porod. Jak rozeznat blížící se porod, čemu se vyvarovat, na co si dát pozor, jak správně pečovat o čerstvě narozené sele a mnoho dalších rad, se dočtete v následujícím článku.

Příznaky brzského porodu

  • změna chování - bezprostředně souvisí s přípravou prasnice na blížící se porod. Změna chování spočívá v budování hnízda ze slámy, ve větší pohybové aktivitě, v častějším vyměšováním trusu a moči. Příznakem blížícího se porodu je rovněž vrtění ocásku.
  • změny mléčné žlázy - cecíky mléčné žlázy zvětšují naléváním mléka svůj objem. Mléko může ze struků dokonce i kapat. Brzy rodící prasnice ulehá často na bok a od ošetřovatele si nechá hladit vemínko. Jedná se o signál, kdy samice je připravena na sání mléka selaty.

  • porodní kontrakce - při pozorném pozorování lze pozorovat silnější kontrakce dělohy a břišního lisu. Kontrakce se samozřejmě zintenzivňují, jak se porod blíží. Interval porodu mezi jednotlivými selaty kolísá od deseti do dvaceti minut. Nižší hranice dosahují prasničky a vyšší prasnice.
  • výtok hlenu s krví nebo bez krve - není pravidlem. Spolehnout na tento signál se nelze. Někdy ovšem vychází z prasnice hlen s krví. Pokud se tak stane, porod začne velmi záhy, nejpozději do hodiny a půl.

Prasnice se svými selaty Prasnice se svými selaty

Chovatelova role při prašení

  • dopřejte rodící matce klid - pokud se chystáte během porodu asistovat, nesmíte dělat prudké pohyby a zbytečný hluk. Chovatel je důležitý především při prašení prvniček (prasniček), které nejsou zkušené a mohou natropit řadu malérů. Není výjimkou, že nezkušená prasnička narozené sele napadne. Zootechnická praxe doporučuje takové matky z chovu vyřadit. Vždy se ale ujistěte, zda nebyla chyba jinde - nevhodné ustájení, nevyhovující krmivo, stájové mikroklima atd. Zkušené prasnice zvládnou porod sami. Chlév, ve kterém dojde k porodu, musí být na tuto událost řádně přichystán. Nutné je bohaté vystlání suchou slámou a část kotce je dobré přepažit pro narozená selata.

Asistence chovatele 

při prašení je klíčová

  • asistence chovatele - jedná se mnohdy o klíčový faktor úspěšného porodu. Pokud je interval mezi selaty delší, mohou přicházet na svět přidušená. Některá selata jsou z dělohy vypuzena v plodových obalech. Chovatel musí tyto obaly rychle odstranit. V opačném případě by došlo k udušení selat. Pokud je interval mezi selaty příliš dlouhý, může pomoct veterinář, který injekčně aplikuje oxytocin. Vhodná je tato aplikace při dlouhém porodu, kdy je matka zcela vyčerpána. Při dlouho trvajícím porodu bývají poslední selata udušena.
  • prohlídka čerstvě narozených selat - už první sele lze ošetřit zkrácením pupeční šňůry na zhruba tři centimetry. Takto zkrácen pupek je vhodné ošetřit roztokem (desinfekcí). Ošetřené sele přiložíme k vemínku, sání dá prasnici podnět ke spuštění mleziva.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat