Aktuálně: 5 175 inzerátů172 198 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Kvalitativní rozdíly vajec

Kvalitativní rozdíly vajec
Bc. Ondřej Šťastník 12.01.2014, 18:00
6 590 3 minuty čtení

Vejce jsou plnohodnotným zdrojem živin. Vyznačují se vysokou stravitelností. Obsahují málo energie a mají vysoký podíl bílkovin, jejichž biologická hodnota je vysoká. To znamená, že esenciální aminokyseliny jsou ve velice výhodném poměru. Esenciální aminokyseliny jsou pro člověka velmi cenné, neboť si je nedokáže sám vytvořit a musí je tedy přijímat v potravě. Vejce obsahují také řadu vitamínů a minerálních látek.  Obsah vitaminů, minerálních látek a esenciálních polynenasycených mastných kyselin lze ovlivňovat složením krmné směsi.

Kvalita vajec se snižuje s délkou skladování. Doporučuje se skladovat vejce tupým koncem nahoru. Skořápka by se nikdy neměla omývat. Na povrchu je ochranný obal tzv. kutikula, která chrání vejce před vnějšími vlivy. Pokud by se vejce omylo, snížila by se tím doba skladovatelnosti.

Kvalitativní rozdíly vajec

Slepičí vejce

Snáška slepic je závislá na hybridní kombinaci či plemenné příslušnosti. Pohybuje se v rozmezí 160-320 ks vajec ročně. 

Obsahují všechny vitamíny až na vitamin C. Z minerálních látek zejména: fosfor, síru, železo, zinek, selen, ale také hořčík. Bílek se žloutkem obsahují zhruba 200 mg cholesterolu.

Kvalitativní rozdíly vajec

Chemické složení: bílek 65 %, žloutek 26 %, skořápka 9 % z hmotnosti vejce.  Z toho sušina: 34 %; bílkoviny: 12 %; tuky: 10,5 %; sacharidy: 0,9 % a popeloviny: 10 %. Energetická hodnota je 316 kJ (u velikosti M).

Doporučená skladovatelnost je 28 dní. Prodávat jako čerstvá lze slepičí vejce do 21 dní.

Hmotnostní třídění vajec
S (small)                  do 53 g
M (medium)             53-63 g
L (large)                   63-73 g
XL (extra large)      nad 73 g

Křepelčí vejce

Jde o vejce křepelky japonské. Vejce jsou specifické svou barvou – hnědé, šedé nebo bílé se skvrnami. Křepelky jsou schopné snést až 300 ks vajec za rok.

Chemické složení: 74,6 % vody, 13,1 % bílkovin, 11,2 % tuku, 1,1 % popelovin. Energetická hodnota jednoho vejce je 632 J. Z aminokyselin obsahují metionin, tryptofan, leucin, a fenylalanin. Nejvíce jsou zastoupeny vitaminy A a skupiny B.

Hmotnost vajec se pohybuje v rozmezí 10,5-12 g. Bývají často nabízena jako bezcholesterolová. Tak tomu však není. Obsahují zhruba stejné množství cholesterolu jako vejce slepičí.  Cholesterol nejde z vejce nikdy vyloučit. Je to důležitý prvek pro tvorbu kuřecího embrya, ale také pro správnou funkci lidského organismu. Cholesterol patří mezi tuky.

Kvalitativní rozdíly vajec

Perliččí vejce

Perliččí vejce mají vyšší podíl žloutku a výraznější aroma. Žloutek je sytě oranžovočervené barvy. Průměrná hmotnost vajec se pohybuje mezi 40-50 g. Snáška se udává kolem 160 vajec ročně a je sezónní (od března do září). Chemické složení: 53,7 % bílku, 30,5 % žloutku a 15,8 % skořápky. Vejce obsahují hodně železa. Skořápka je hustá a pevná, díky tomu je vejce možné skladovat delší dobu.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Bc. Ondřej Šťastník

Student zootechniky na Mendelově univerzitě

Autorem od: 12.01.2014

Studuju na Mendlově univerzitě obor Krmivářství (studijní program Zootechnika). Chovám: želvu nádhernou, holoubky diamantové, křepelky čínské, slepice. Spravuji fb stránku se zootechnickou tematikou.

Podobné články

Může vás také zajímat