Aktuálně: 5 572 inzerátů168 436 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Ryba vyskočila z vody a ulovila ptáka v letu

Ryba vyskočila z vody a ulovila ptáka v letu
Ing. Zbyněk Pokorný 14.01.2014, 20:16
2 394 2 minuty čtení

Vědcům z Jihoafrické republiky se podařilo natočit rybu bingu pruhovanou, jak se vymrštila z vody a chytila letícího ptáka. Některé druhy ryb jsou známé tím, že loví ptáky stojící v mělčině či plovoucí po hladině, podle vědců je ale jejich objev prvním průkazně zaznamenaným případem, kdy ryba chytila ptáka v letu.

Výzkum prováděli odborníci z North West University v Jihoafrické republice a zjištěné poznatky publikovali v časopise Journal of Fish Biology, napsal server BBC. Bingu pruhovanou (Hydrocynus vittatus) natočili při jejím počínání na přehradě Schroda v jihoafrické provincii Limpopo.

Bingy pruhované jsou jedním z nejúžasnějších druhů sladkovodních ryb na světě. Je to nápadná ryba s krásným zbarvením, jasně červenými ploutvemi a ostrými zuby,“ řekl o rybě, která může dorůst až do metrové délky, spoluautor studie profesor Nico Smit.

Vědci zkoumali život ryby a nejprve zjistili, že se krmí převážně jinými rybami při soumraku nebo při úsvitu a přes den odpočívají ve větších hloubkách. Během pozorování v létě ale Smit a jeho kolegové zaznamenali neobvyklou aktivitu.

Bingy v dopoledních hodinách plavaly v otevřených prostorách a při vyskakování nad hladinu chytaly vlaštovky. Tým výzkumníků toto chování „extrémně překvapilo“. Později se jim ho podařilo zaznamenat na video. Již dříve se objevovaly zvěsti o ptácích mizících nad africkými jezery, ale neexistovalo průkazné odůvodnění tohoto jevu.

„Během 15denního výzkumu jsme zaznamenali denně až 20 úspěšných pokusů jedinců H. vittatus,“ uvedli vědci ve zprávě v Journal of Fish Biology.

Lov plovoucích ptáků byl v minulosti zaznamenán u štik, okounů nebo piraň, ale podle Smita se jedná o první případ, kdy bylo u sladkovodní ryby zaznamenáno chycení ptáka v letu.

Ryba vyskočila z vody a ulovila ptáka v letu

Foto: http://www.pbase.com

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat