Aktuálně: 5 139 inzerátů172 203 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Teplé počasí obrací přírodu naruby. Zmatení jsou třeba tažní ptáci

Teplé počasí obrací přírodu naruby. Zmatení jsou třeba tažní ptáci
Ing. Zbyněk Pokorný 17.01.2014, 18:36
3 983 2 minuty čtení

Mírná letošní zima popletla květiny i pěvce. Počasí s často až jarními teplotami obrací přírodu naruby. Na začátku ledna 2014 rozkvétají některé druhy květin a keřů - například sakury. Netypicky se chovají také nejen stěhovaví ptáci. Ti dokonce začali znovu hnízdit.

My jsme před Vánoci byli svědky toho, že Pardubice vpodvečer zněly zpěvem kosů, červenek. A teď mám dokonce informaci, že kdosi našel kosy už sedět na hnízdě na vajíčkách. Já si myslím téměř jistě, že takové hnízdění bude zmařeno z důvodu nepříznivých podmínek, řekl zoolog Východočeského muzea Vladimír Lemberk. 

Znovu se projevuje trend posledních let, že tažní ptáci často vůbec neodlétají a zimu bez problémů přečkají v našich podmínkách. Platí to například o drozdech, pěnkavách, špačcích a občas zůstávají blízko svých hnízdišť i čápi. 

Ti ptáci spíš nejsou zvyklí reagovat podle momentálních klimatických podmínek, protože přece jen některé ty teplotní zvraty potom přicházejí velice rychle. A pro řadu hlavně těch drobných ptáků by potom byl už problém odtáhnout do jižních kraj. Takže spíše je to takový dlouhodobý trend,“ dodává Lemberk. 

Mírný průběh zimy přidělává starosti třeba lesníkům. Kvůli rozmáčené půdě se do lesa nedostane těžká technika a plánovaná těžba dřeva tak nabírá skluz.

Hnízdo kosa černého se snůškou Hnízdo kosa černého se snůškou

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat