Aktuálně: 5 091 inzerátů172 540 diskuzních příspěvků17 717 uživatelů

Chov a postřehy z chovu australských papoušků

Chov a postřehy z chovu australských papoušků
Dlask - dlask 10.04.2008, 23:23
13 533 3 minuty čtení

Vždy jsem se snažil chovat ptáky v podmínkách, které vyžaduje jejich domovské prostředí. Hlavně co se týče velikosti voliér a krmení.

V mých možnostech jsem zhotovil voliéry dlouhé 5,6 m a z toho jsou 2 m zálety. Šířka je 1,25 m a výška 2,2 m. U chovatelů v Německu, kam jsem před mnoha lety s otcem jezdil jsem viděl chovat papoušky královské a červenokřídlé ve voliérách kolem 8m. A to je potom nádhera a kondice chovaných ptáků? Co dodat. Proto se udivuji některým otázkám, cituji ,,mohu chovat červenokřídlé ve dvoumetrové voliéře"?

Chov a postřehy z chovu australských papoušků

Krmit se snažím podle momentálního ročního období. Budu se to snažit trochu rozepsat. V zimním období, asi tak od října do poloviny března krmím pouze suchým (hlavně s malým obsahem žíhané a bílé slunečnice černou dávám jen naklíčenou), někdy až hodně tvrdým přístupem. Dokud nevysbírají krmnou dávku do posledního zrnka prosa, tak nedostanou nic nového. Pokud je sníh, tak vodu nedávám. Vycházím z podmínek zimního období v Austrálii, sucho, málo a pouze suchá potrava. V asi polovině března až v prvním týdnu v dubnu krmení radikálně změním (hlavní ukazatel je ale počasí v daném roce) během 10 dní přejdu na naklíčenou potravu, také začnu postupně dávat ovoce, zeleninu a vaječnou míchanici. Ovoce a zeleninu jsem dříve dával nakrájenou na malé kousky, ale hodně toho rozházeli a tak nyní vše nastrouhám, přidám trochu suché vaječné směsi a trochu strouhanky. Nakličuji tímto způsobem, krmnou dávku na dva dny namočím na 24 hodin do studené vody. Poté krmení přeliji do plastového cedníku a dobře propláchnu. Poté každých 12 hodin proplachuji pod proudem vody (studené). Po 48 hodinách se objeví klíčky. Krmnou dávku na jeden den namočím do slabého roztoku hypermanganu kvůli plísni ,propláchnu čistou vodou, a podávám ptákům. Začnu přidávat mléčnou kukuřici a klasy v mléčném stavu ovsa a pšenice. Takzvaně snesu jim modré z nebe. Opět vycházím z jarního období ve své domovině, kdy začne pršet a během několika dní se vše zazelená a začne klíčit. Tímto způsobem je doslova nastartuji. A všichni jsou v toku.Po nasednutí samic trochu uberu na vydatnosti a pestrosti a znovu začnu s plným krmením po vylíhnutí mláďat. Koncem léta pozvolna a postupně přecházím na zimní období.Tento systém používám dosti dlouho a vše je bez problému.

Budky používám z 15 mm překližky. Pro rozely 25x25x60 cm, pro žlutobřiché límcové 28x28x90cm, pro červenokřídlé a velké límcové 28x28x125 cm, pro královské budky ve tvaru obráceného písmene L 30x30x125 cm a horní šířka je 60 cm. Myslím si, že v hlubokých boudách mají samice větší klid a pocit bezpečí.

Chov a postřehy z chovu australských papoušků

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Dlask - dlask

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat