Aktuálně: 5 561 inzerátů168 368 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Zázrak, říkají čeští chovatelé o zachráněné žabce z Kolumbie

Zázrak, říkají čeští chovatelé o zachráněné žabce z Kolumbie
Ing. Zbyněk Pokorný 21.01.2014, 19:38
2 486 2 minuty čtení

Žába rodu Scinax, která v březnu minulého roku přicestovala do naší vlasti v bedně s banány z Kolumbie, dělá chovatelům radost. Skutečnost, že se žábě v Česku daří, považují čeští chovatelé za úspěch.

Žábu objevil v minulém roce jako první prodavač Kauflandu v Plzni, který zavolal záchranáře.

Šéf záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň přebíral žábu v žalostném stavu s tím, že asi nepřežije. Dostal ji v igelitovém sáčku od rohlíků, zcela dehydratovanou, vyhublou a vystresovanou a ještě k tomu u nás panovalo chladné počasí.

Ještě tentýž večer předal žábu chovatelce Jiřině Hepové, která má s chovem obojživelníků zkušenosti. Značnou komplikací bylo, že nikdo v tu chvíli nebyl schopen určit, o jakou žábu se přesně jedná a odkud pochází.

Vzácná žába původem z Kolumbie Vzácná žába původem z Kolumbie Foto: Jiřina Hepová

Chovatelka uložila nového chovance do karanténního akvária, které vyhřála na 25 °C a vlhkost byla v rozmezí 80-90 %. Jako potravu zvolila chovatelka nelétavé octomilky. Po dvou týdnech objevila Jiřina Hepová první exkrement, který značil, že žába potravu přijímá.

Rychlá reakce zachránila obojživelníkovi život, protože kdyby chovatelka čekala na přesné určení druhu a další informace, bylo by pozdě.

Pan Moravec, kurátor sbírky obojživelníků a plazů v Národním muzeu v Praze poté podle fotek a země původu určil, že se jedná o rod Scinax. Jedná se tak o vzácnou žábu se zvláštním zvukovým projevem. Má chraplavě škrábavý hlas, jako když byste něčím drápali o beton. A je upovídaná, pokud v místnosti slyší hlasy, hned se přidá,“ líčí paní chovatelka a zmiňuje i úžasné mimikry. Na sluníčku je úplně zlatá, ale umí být tmavě zelená až šedá. Někdy má pruhy na zádech, jindy zase chybí. Charakteristické jsou i její dlouhé končetiny, které jsou až třikrát delší než samotné tělo.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat