Aktuálně: 5 572 inzerátů168 430 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Na Šumavě žijí psíci mývalovití i norci. Důkazy o tom přinesl monitoring

Na Šumavě žijí psíci mývalovití i norci. Důkazy o tom přinesl monitoring
Ing. Zbyněk Pokorný 30.01.2014, 19:45
4 616 2 minuty čtení

Jak jsme vás už informovali před nedávnem, na Šumavě nosí jeleni obojky a rysi často pózují před objektivy fotoaparátů. Nejde o žádnou zvláštní zvířecí módní přehlídku, ale o pravidelný monitoring tamní zvěře. Díky němu odborníci získají přesné informace o jejím životě.

Fotopasti mají uvnitř čidla na pohyb, takže v okamžiku, kdy se živočich dostane do zorného pole, spustí pohybem spoušť.

Do hledáčku fotopastí se dostanou nejčastěji rysi, říká Adam Jirsa ze správy šumavského parku, která monitoring zvěře provádí celoročně.

Sledují se ale i jiná zvířata. Například jeleni. Někteří z nich nosí speciální obojky. Díky nim se zjistilo i to, že vysoká chodí před státní hranici, kde dříve stály dráty. 

Monitoring zvěře hodně usnadní také pozorovací obůrky. 

„Zvěř tam lze spočítat přesně, téměř na 100 procent. Vyžaduje to určitý čas a trpělivost, aby se zvěř vystřídala v obůrce u krmných zařízení.“ 

Důležitým vodítkem při sčítání zvěře jsou pro pracovníky správy šumavského parku kupodivu i námluvy. To se týká hlavně tetřevů, tetřívků anebo jeřábků. 

Stopy pro změnu prozradí přítomnost zvířat, která by na Šumavě čekal jen málokdo. 

Pomocí fotopastí jsme zaznamenali pohyb psíka mývalovitého na Borovoladsku a norek severoamerický byl dvakrát uloven na Prášilsku. Jelen sika japonský sem migruje z Plzeňska,“ vypráví Adam Jirsa.  

Dalším významným živočichem je los evropský. Objevuje se na Šumavě jen sporadicky. Těžiště jeho výskytu je na pravém břehu Lipna.

Údaje o výskytu i způsobu života zvířat v národní parku se pečlivě zaznamenávají. Mají význam nejenom pro vědce.

Podle nich se regulují také počty zvěře na Šumavě.

Psík mývalovitý se na Šumavě vyskytuje taktéž Psík mývalovitý se na Šumavě vyskytuje taktéž

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat