Aktuálně: 5 100 inzerátů172 602 diskuzních příspěvků17 721 uživatelů

Ochránci v Praze objevili vzácného netopýra Saviova. Byl vyhublý, museli ho dokrmit

Ochránci v Praze objevili vzácného netopýra Saviova. Byl vyhublý, museli ho dokrmit
Ing. Zbyněk Pokorný 31.01.2014, 18:28
2 367 2 minuty čtení

Přímo v centru hlavního města Prahy objevili ochránci vzácného netopýra Saviova. V Česku byl dodnes jeho výskyt doložen pouze z jihu Moravy, v Čechách dosud pozorován nebyl. Netopýr zalétl v prosinci do jedné z kanceláří poblíž řeky Vltavy. Byl značně vyhublý, ochránci ho proto museli dokrmit. Že se jedná o vzácný druh netopýra, zjistili ochranáři teprve tuto středu.

Vykrmeného samečka před uložením k zimnímu spánku určila Helena Jahelková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, poznala v něm netopýra Saviova, latinsky Hypsugo savii.

Netopýr není nijak zraněný, což znamená, že na jaře může být vypuštěn spolu s ostatními netopýry zpět do přírody. 

Každý netopýr nalezený v zimě potřebuje podle ochranářů pomoc člověka. 

Netopýři jako hmyzožravci nemají v zimě zdroj potravy, tukové zásoby vyčerpané při létání během probuzení ze zimního spánku nemají z čeho doplnit a mohou uhynout naprostým vyčerpáním za několik dnů, v mrazu i během několika hodin, vysvětlila Zieglerová. 

Netopýři, které lidé v zimě naleznou na chodníku, na balkoně nebo kteří zaletí do místnosti, bývají silně dehydratovaní a vyhublí. Postarat by se proto o ně měli odborníci.

Netopýr Saviův Netopýr Saviův

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat