Aktuálně: 5 718 inzerátů166 223 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Jak vyrobit klec pro papoušky

Jak vyrobit klec pro papoušky
Stanislav Rek 15.02.2014, 16:00
13 440 4 minuty čtení

V dnešní době již je, ve specializovaných obchodech se zvířaty, opravdu bohatá nabídka klecí na papoušky a jiné exotické ptactvo. Pokud však začnete shánět klec, třeba na velkého papouška velikosti Ary, tak zjistíte, že výběr až tak velký není. Dá se sehnat klec pro papouška velikosti Žaka, pro větší papoušky to již někdy bývá problém. Pokud jste dostatečně zruční, můžete si pomoci tak, že si klec vyrobíte sami.

Doma asi nevyrobíme, tak hezkou klec jaká se dá koupit v obchodech, ale bude určitě mnohem účelnější pro jejich obyvatele. Nejméně vyhovující jsou klece kulaté a klece, které mají dráty svisle, po kterých se papouškovi špatně šplhá. Nevyhovující jsou také vysoustružená bidla, která mají po celé své délce stejný průměr a nebo jsou dokonce umělohmotná. Také cena není zanedbatelná, klece pro větší papoušky se prodávají v rozmezí od 5 000 do 15 000 Kč. Klec o velikosti 100 x 60 x 100 cm se dá vyrobit do 2 000 Kč.

Pokud si klec uděláte sami, má to výhodu hlavně v tom, že její rozměry přizpůsobíte nejenom chovanému papouškovi, ale i přesně prostoru kde bude umístěna. Já používám většinou klece 100 x 60 x 100 cm což je dostatečně velká klec například pro papouška Žako nebo Kakadu. Samozřejmě za předpokladu, že se papoušek bude pouštět, aby se proletěl. Na Aru je potřeba klec alespoň 200 x 80 x 150 cm.

Výroba je celkem jednoduchá, kostra klece je vyrobená z profilů 15x15 mm. Klece dělám, kvůli snadnější manipulaci na kolečkách, která se běžně prodávají. Cena asi 15 Kč. Na dně klece je šuplík, vyrobený z pozinkovaného plechu, který vám vyrobí v každém klempířství, opatřený madlem na nábytek. Při měření nechejte dostatečnou vůli, aby šel lehce vytahovat. Pletivo používám svařované. Dá se koupit v různých silách drátu a velikosti ok. Na papouška velikosti Žaka postačí síla drátu 1,2 mm. Na větší papoušky minimálně 2 mm.

Jak vyrobit klec pro papoušky

Toto pletivo se prodává na ptačích burzách, ale i v některých supermarketech, kde však bývá mnohem vyšší cena a minimální výběr. Na některé klece jsem používal pletené pletivo o síle drátu 2 mm, velikost ok 20 mm. Klec s pleteného pletiva je však mnohem těžší, než s pletiva svařovaného. Ze svařovaného pletiva také klec lépe vypadá a i ptáky je v ní mnohem lépe vidět. Ze začátku jsem pletivo ke konstrukci montoval pomocí pozinkovaného drátu, což bylo velice pracné a zdlouhavé. Pak mne napadlo jej přichytit samořeznými šrouby o průměru 5 – 6 mm. Pod šrouby je dobré dat podložky.

Mezi jednotlivými šrouby může být mezera až 20 cm. Díry vrtám jen do jedné stěny konstrukce. Tento způsob je mnohem rychlejší. Bidla jsem montoval pomocí dvou vrutů a pozinkovaného plechového pásku. Ještě lepší způsob je pomocí šroubů, který má na jedné straně závit do dřeva a na druhou stranu dám větší podložku a křídlovou matici. Takže při montáži nepotřebuji žádné nářadí a pokud se rozhodnu dat do klece jiný druh ptáků, který je třeba menší a potřebuje jiná bidla, je výměna velice rychlá. Tyto šrouby používám dle síly bidla, průměr 6 mm, 8 mm, 10 mm.

Na díry v profilu se dají koupit záslepky z umělé hmoty. Na vodu a krmení se mi osvědčily nerezové misky, které se prodávají ve třech velikostech a dají se jednoduše přišroubovat pomocí křídlové matice. Často se mi však stává, že papoušci, hlavně Žakové s oblibou vylévají vodu a vysypávají krmení. Vyřešil jsem to tak, že do nerezové misky vyvrtám díru a dám šroub o průměru 4 mm a do objímky vypiluji drážku.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat