Aktuálně: 5 138 inzerátů172 334 diskuzních příspěvků17 714 uživatelů

Stavba psí boudy

Stavba psí boudy
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2014, 16:00
15 731 5 minut čtení

Nejdůležitější při této stavbě je vyměření správné velikosti! Bouda nesmí být malá ani příliš velká. Vše si v tomto článku vysvětlíme. Napíšeme si také, jaké materiály a nářadí budeme pro stavbu potřebovat, a povíme si, kdy je potřeba boudu zateplit a kam ji umístit.

Jak by měla vypadat ideální bouda pro našeho psího miláčka?

Při stavbě boudy je vhodné dodržovat několik zásad, aby se náš hafík v novém příbytku cítil příjemně. Pes do jednoho roku života roste, proto musíme zohlednit jeho velikost v dospělosti. Není však dobré stavět psovi boudu ani příliš velkou, protože by si ji během zimních měsíců nevyhřál. Obecně se boudy rozdělují do tří velikostních kategorií:

  • Malým plemenům s kohoutkem do 35 cm (Jack russel teriér, malý knírač, west highland white teriér – tzv. westík) postačí boudička o velikostech 60 x 90 x 72 cm (hloubka x šířka x výška).
  • Střední plemena, která mají v kohoutku do 60 cm (labradorský retrívr, zlatý retrívr, maďarský ohař, pitbull, kolie), potřebují boudu o rozměrech 80 x 105 x 95 cm.
  • Velká plemena, zahrnující psy nad 60 cm v kohoutku (německá doga, bernardýn, leonberger, aljašský malamut) potřebují boudy větší – ideálně 110 x 170 x 120 cm.

Všichni psi, nezávisle na psím plemenu nebo délce srsti, potřebují suchou boudu bez průvanu. Nejčastěji se volí varianta, kdy boudu tvoří předsíň a ložnice. Oba prostory dělí přepážka s dostatečně velkým prostorem pro pohodlný průchod psa. Práh otvoru by měl být lehce navýšen, aby ho pes musel překračovat. Tím se zajistí lepší závětří v boudě. Psí přístřešek by měl mít také dostatečně velké vstupní otvory. Vypadat může téměř jakkoliv, fantazii se při návrhu meze nekladou. Dejte jenom pozor, aby se pes do boudy pohodlně vešel a nemohl se v ní někde poranit.

Stavba psí boudy

S jakými materiály a nástroji budeme při výrobě psí boudy pracovat?

Pro stavbu psí boudy lze použít mnoho různých materiálů. Nejlepším je jednoznačně dřevo, a to pro své izolační vlastnosti i nezávadnost, chce-li ji pes okusovat. Pro vnější opláštění boudy jsou vhodná smrková nebo borová prkna nebo OSB desky, které zaručují dokonalou izolaci, a poměrně snadno se s nimi pracuje. Na vnitřní opláštění se doporučují materiály odolné proti vlhkosti. Palubky nebo OSB desky vydrží velkou zátěž, proto jsou správnou volbou i na podlahu. Jednotlivé desky připevníme k sobě šroubky a kovovými vingly, nejsnáze pracujeme s akumulační vrtačkou. Pokud chceme boudu esteticky vylepšit, lze ji natřít některou z ekologicky nezávadných barev a na střechu přibít šindele.

Je zapotřebí boudu zateplovat?

Pokud doma chováte mazlíčka z hladkosrstých nebo krátkosrstých plemen s řídkou podsadou, je určitě vhodné psí boudu zateplit. A to nejlépe ze všech stran. Nejvhodnějším materiálem je vzhledem k svým dobrým izolačním vlastnostem polystyren tloušťky 5 cm. Nenasakuje vodu a tak chrání boudu i před plísní a hnilobou. Aby pes vrstvu tepelné izolace nezničil, nerozkousal nebo nerozdrápal, je nutné ji z druhé strany pokrýt ještě dalším materiálem – OSB deskou nebo další vrstvou dřeva. Vzhledem k tomu, že zateplovací vrstva ubere vnitřnímu prostoru boudy, je vždy dobré mít tento fakt na mysli při samotném návrhu, aby měl pes i po izolaci boudu dostatečně velkou.

Během zimy je vhodné na podlahu psího přístřešku položit seno nebo slámu, které mají velmi dobré izolační vlastnosti a napomáhají tak psovi udržovat v boudě teplo. Aby nedocházelo k jeho úniku, lze ještě přidělat přes vchodový otvor závěsnou látku.

Je dřevo vhodným materiálem i pro střechu?

Nejvhodnější a nejoblíbenější střešní krytinou pro psí boudy je umělý šindel. Ten je velice odolný a splňuje i estetické požadavky majitelů. Existuje hned několik barevných i designových variant. Psovi to bude sice jedno, ale můžete sladit boudu například se vzhledem krytiny, kterou máte na střeše domu.

Stejně jako každý jiný prostor i bouda potřebuje pravidelně čistit. Proto se doporučuje ji udělat vyklápěcí na pantech, což usnadňuje její údržbu: dezinfekci, čištění a sušení. Šindelem pobitá OSB deska se ke konstrukci upevní pomocí pantů, právě ty nám umožní snadnější otevírání a manipulaci se střechou.

Někteří psi se na střeše rádi vyhřívají. Proto se nedoporučuje na střešní pokrytí používat plech. Ten se během horkých letních dní velmi rozpaluje a mohl by psa spálit.

Jak vybrat správné místo pro boudu?

Ideálním místem pro umístění psí boudy je prostor v závětří, spíše ve stinné části zahrady. Přestože může slunečný kout zahrady vypadat příjemně, z boudy se v něm brzy stává skleník. Pes, jakožto nejlepší přítel člověka, vás chce chránit a hlídat si své teritorium. Proto mu umístěte boudu tak, aby měl dohled nad celou zahradou i domem.

Co dělat, když pes v boudě nechce spát?

Pokud pes nechce v boudě spát, buďte trpěliví a učte ho. Bouda by pro něj měla být spojována s pozitivním zážitkem. V okolí nového příbytku si s ním hrajte, krmte ho a dejte mu do něj jeho oblíbené hračky. Pes nesmí cítit, že je do boudy umisťován za trest, musí ji mít spojenou s pozitivními zážitky. Nesmí mu být horko ani zima. Také proto je nejvhodnějším obdobím, kdy učíme psa zvykat si na boudu, plné jaro.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat