Aktuálně: 5 722 inzerátů166 281 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Divoké zvěře je díky mírné zimě víc. Zemědělci z toho radost nemají

Divoké zvěře je díky mírné zimě víc. Zemědělci z toho radost nemají
Ing. Zbyněk Pokorný 13.02.2014, 17:58
2 836 2 minuty čtení

Teplotami, které připomínají spíše jaro, mate letošní zima rostliny i zvířata. Mírné počasí přidělává starosti nejen zemědělcům, ale také lesníkům a myslivcům.

Stavy zvěře se mohou následkem této teplé zimy nějakým způsobem zvyšovat, protože nedochází k přirozeným úbytkům následkem tvrdých zim. Myslivci si asi zřejmě myslí, že to bude k dobru, třeba naopak vlastníci lesa si možná budou myslet, že to není dobře, a budou činit další opatření, aby se stavy nějakým způsobem zase vrátily tam, kde mají být, vysvětluje jednatel Lesů a rybníků města Českých Budějovic Josef Schoř. 

Přemnožená divoká prasata mohou způsobit ještě větší škody zemědělcům, kteří si už beztak několik let stěžují na jejich početné stavy. Z těchto důvodů myslivci letos plánují větší odlov černé zvěře.

Srnec obecný Srnec obecný

Uživatelé honiteb by na to měli reagovat upraveným plánem lovu tak, aby se stavy dostaly zase na stavy normované nebo nižší než normované. 

Tím, že prakticky není na polích sníh, chodí srnky spásat řepku. Zemědělcům ztráty nezpůsobují, zvěři se ale zelená pochoutka může stát osudnou. 

V lepších případech tato zvěř slepne, v horších případech – a tak to většinou je – tato zvěř několikaměsíčním pastvením umírá, potvrzuje učitel Vyšší odborné školy lesnické a střední lesnické školy v Písku Milan Koptík. 

Lesníci doufají, že se příroda nakonec umoudří, stromy totiž potřebují větší zimu. Kdyby začaly pučet a následně přišly mrazy, mohlo by to omezit roční přírůstky dřeva. 

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat