Aktuálně: 5 134 inzerátů172 293 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Křeček a dítě

Křeček a dítě
Eva Dudíková 25.02.2014, 16:00
6 422 5 minut čtení

Křeček je většinou prvním zvířetem, kterého děti dostanou. Ale je vůbec k dítěti vhodný? A pokud ano, tak který druh? Na co vše dávat pozor, když se rozhodnete dítěti pořídit křečka?

Než dítěti pořídíte křečka, prosím, zamyslete se nad těmito pár body

  • Křeček je noční zvíře. Přes den spí a až večer vylézá ven. Křeček tedy není moc vhodným zvířetem pro děti, které chodí spát brzy. Jinak by dítě brzy ztratilo zájem, protože by křečka přes den nevidělo vylézat. Nebo by jej rušilo ze spánku, což pro křečka není dobré!
  • Křeček nemá moc rád mačkání a mazlení. Vaše dítě musí být dostatečně staré, aby pochopilo, že křeček není plyšák, nesmí se mačkat a je to zvířátko spíše k pozorování.
  • Křeček není levná hračka pro dítě. Je důležité křečkovi pořídit vhodnou ubikaci a její vybavení, aby se cítil jako v přírodě a ne jako ve vězení. Nekupujte barevné kosmicky vybavené malé klece (s různými plastovými rourami, skluzavkami a domečky), které se líbí dětem. Tento typ ubikace není pro křečky vhodný. Před pořízením křečka si nejdříve nastudujte něco o tom, jak správně má bydlet. Ubikace by měla být hodně dlouhá, ne příliš vysoká a přírodně vybavená, s vyšší vrstvou podestýlky a hodně místy ke schování.
  • Ubikace s křečkem by neměla stát v dětském pokoji. Křeček je noční zvíře a mohl by dítě v noci rušit. A dítě by mohlo rušit křečka přes den např. hlasitou hudbou nebo křikem. Ubikace s křečkem (lepší je akvárium nebo box - křeček často kouše mříže klece) neumisťujte vedle dětské postele a nezapomeňte kápnout trochu jedlého oleje do kolečka na běhání, aby v noci neskřípalo.
  • Je potřeba na dítě při péče o křečka dohlížet. Hlavně malé děti potřebují s péči o křečka pomoci a je důležité na ně dohlížet, jestli křečka příliš nemačkají, neruší ho, jestli mu dávají krmení a vodu apod. Nemyslete si, že pořízením křečka dítěti vaše zodpovědnost končí! Děti ve věku 4-6 let mohou s péčí o křečka pomáhat, ale zbytek je na vás. Děti ve věku 7-10 let už většinou chápou, že křeček není plyšová hračka, že má také své potřeby, ale je potřeba na ně dohlížet. Starší děti od 11 let (ale záleží na jejich mentálním vývoji) se již mohou starat a pečovat o křečka samy.

Křeček a dítě

Který druh křečka zvolit?

Nejvhodnějším druhem křečka pro dítě je asi křeček syrský (zlatý). Díky jeho větší velikosti je pro dítě lepší do dlaně. Křečíci jsou menší a obvykle živější a snadno by mohli z rukou dítěte vyklouznout nebo naopak dítě by mohlo křečíka zmáčknout a ublížit mu. Křečík roborovského je velmi živý, rychlý a plachý. Tento druh křečíka není vhodný pro děti na mazlení. Je vhodnější spíše jako expoziční zvíře. Je zábavné tyto turbo křečíky pozorovat. Křečík čínský je také, jako křeček syrský, vhodným druhem křečka pro dítě. V rukou většinou sedí klidně a není těžké s ním manipulovat. Křečík Campbellův není vhodný pro malé děti. V ohrožení neváhá použít své ostré zoubky. Často se stává, že když jej chce majitel vzít z ubikace, musí použít roličku nebo kelímek, aby neutrpěl kousanec. V ruce jsou ale tito křečíci už většinou bez problémoví. Pro starší děti je vhodný i klidný křečík džungarský. Zacházení s tímto křečíkem je snadné a výhodou je, že tento křečík nekouše a není tolik rychlý jako např. křečík roborovského.

Rady

  • dětem dávejte do rukou křečka pouze, když dítě sedí např. na posteli nebo gauči.
  • dávejte pozor, aby dítěti křeček nespadl - může to být pro něho smrtelně nebezpečné!
  • hlídejte děti, aby křečka nemačkaly
  • vhodné je, aby si děti hrály s křečkem v uzavřeném prostoru, např. ve výběhu (aby nemohl utéct nebo spadnout)
  • děti mohou křečkovi vyrobit hezké bludiště nebo výběh z krabiček, roliček a dalších věcí.
  • nechejte dítě, aby křečkovi samo vybavilo jeho ubikaci (důležitá dovednost do života - udělat si něco sám)
  • když budete s dítětem v lese nebo v přírodě, dítě může nasbírat pro křečka kůry, šišky, kameny, větvičky a další věci, které pak může použít pro vybavení ubikace (ne všechny věci z lesa jsou ale pro křečka vhodné - např. nevhodné jsou větvičky z jehličnatých stromů).

Křečci se nedožívají vysokého věku. Smrt křečka vám tak poskytne příležitost, aby jste dítěti tento pojem vysvětlili. Většinou smrt milovaného zvířecího mazlíčka dítě velmi zasáhne. Smutek lze zmírnit například sepsáním dopisu na rozloučenou nebo básničkou. Udělejte křečkovi hrobeček ve vaší zahradě a nechejte dítě, aby ho křečkovi hezky ozdobilo.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Eva Dudíková

Autorem od: 11.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat