Aktuálně: 5 046 inzerátů173 345 diskuzních příspěvků17 739 uživatelů

Výběr plemene kočky

Výběr plemene kočky
Ing. Zbyněk Pokorný 28.02.2014, 16:00
9 656 3 minuty čtení

U koček existují rozdílné pohledy různých plemenných knih. Posledních padesát let trvá exploze počtu nových kočičích plemen. Některá se vyvinula přirozeným výběrem, jiná plánovaným chovem. Obecně se dá říci, že kočičí druh je daleko jednotnější ve svých vlastnostech než psi, ale velice se liší barvou, strukturou a délkou srsti. Přesto existují i povahové rozdíly. Pro všechny kočky však platí, že jsou mistrovským dílem přírody, dokonale přizpůsobené k životu v trojrozměrném světě. Dovedou skákat do pětinásobku vlastní délky, pohybují se lehce a tiše, jsou to bystré pozorovatelky s úžasným periferním viděním a schopností vidět dobře za soumraku i ve tmě. V lovecké strategii jsou ztělesněním trpělivosti. Jejich špičáky jsou dokonale uzpůsobené k lovu malých hlodavců. Dále jsou to pečlivé kosmetičky, vynikající péčí o svou srst. Té věnují třetinu svého volného času. V neposlední řadě jsou to také úžasní spáči. Spánkem tráví 2x více času než většina ostatních savců. Přesto pouze 25 % tvoří hluboký spánek, jinak spí lehce a jakmile něco uslyší, okamžitě vzroste elektrická aktivita jejich mozku a jsou připravené k lovu či útěku.

Výběr plemene kočky

Nejčastější dělení plemen koček je na:

  • krátkosrsté a somálské (kočka domácí, habešsská, ruská modrá, britská, kartouzská, bengálská, barmská kočka, burmilla, somálská ...)
  • středně-dlouhosrsté kočky (sibiřská, ragdoll, turecká van, norská lesní, mainská mývalí, birma, česká kadeřavá, turecká angora ...)
  • siamské a orientální (siamská, balineská, orientální)
  • perské a exotické (exotická, perská, himalajsko-perska)
  • bezsrsté (sphynx, peterbald)

Další dělení plemen koček je možné podle aktivity na:

  • aktivní plemena (kočka domácí, habešská, ruská modrá...)
  • středně aktivní (turecká van, ragdoll, mainská mývalí, sibiřská...)
  • málo aktivní (perská, exotická, britská kočka...)

Nejoblíbenější plemena koček

Mezi jednoznačně nejoblíbenější plemena koček patří kočka britská, která je také známá svou milou povahou. U tohoto plemena je veliká pravděpodobnost, že její nový majitel bude velmi mile překvapen její povahou. O kočce britské obecně platí, že její povaha je milá, klidná a dá se velmi dobře usměrnit.

Existují však také plemena, s jejichž výchovou je to mnohem složitější. Například divoká plemena jako jsou kočka savanová nebo bengálská potřebují prostor a jejich energie je prakticky nevyčerpatelná. Naopak například plemena mainské mývalí, devon-rex nebo siamské patří mezi velmi bezproblémová plemena.

Kočka nebo kocour?

Jestli kočku nebo kocoura, záleží na chovateli. Obecně se říká, že kocouři jsou problémoví a kočky naopak přítulné. Z vlastní zkušenosti však mohu potvrdit, že zde skutečně daná pravidla neexistují. Chovám kočku, která má naprosto nezvladatelnou osobnost a dva kocoury, kteří milují mazlení a zlozvykům se odnaučili během prvních pár měsíců.

Plemena koček vhodná k dětem

Mnoho chovatelů si k malým dětem pořizuje kočku britskou, a tento výběr je velmi dobrá volba. K dítěti si pořiďte kočku, která je milá a není agresivní. Kočky si málokdy nechají něco líbit a už vůbec ne od dětí.

Ostré drápky mohou způsobit dítěti nepěkné zranění. Pokud pořizujete kočičku k dětem, vyhněte se koupi miláčka, jehož povahu předem neznáte. Mnohem lepší volba bude, pokud si vyberete kočku přímo u chovatele – její povahu prokouknete během několika málo minut.

Výběr plemene kočky

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat