Aktuálně: 5 143 inzerátů172 451 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Stěhovaví ptáci se vracejí nezvykle brzy

Stěhovaví ptáci se vracejí nezvykle brzy
Ing. Zbyněk Pokorný 23.02.2014, 09:23
2 957 2 minuty čtení

Něco je jinak a vědí to i stěhovaví ptáci. Špačci, ale také čápi bílí i černí se vracejí z jižních krajin kvůli letošnímu neobvykle teplému počasí dříve, než v předešlých letech.

Klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku, Rudolf Kovařík říká: „Sleduji návraty špačků po zimě zhruba čtyřicet let, takže mám už slušnou databázi. První špačky, které jsem u nás v nadmořské výšce kolem 600 metrů letos viděl, přiletěli již v neděli 16. února!

Podle pana Kovaříka přilétli špačci brzy již v minulém roce: „Obvykle se vrací v první půli března. Vloni to bylo o něco dříve, ale letos se ukázali v naprosto neobvyklou roční dobu.

Ještě více je klimatolog překvapený, že zahlédl spolu s dalšími místními pozorovateli rovněž čápy. Viděl jsem nad oblastí kroužit dokonce čápy bílé i černé. To je v tuto roční dobu opravdu rarita. Určitě nedošlo k záměně, protože jsem čápa černého viděl i producírovat se po louce za obcí.

Čáp černý Čáp černý

V okolí Šindelové mají podle klimatologa hnízdiště minimálně dva páry čápa černého. Jedno hnízdiště je podle něj západně od osady Krásná Lípa a druhé v někdejší oboře u zámečku Favorit.

 Dvanáct let se sem vracejí, ale v minulosti to bývalo vždy až začátkem dubna. Ale aby přiletěli z Afriky přes Alpy v polovině února, to jsme ještě nezažili,“ konstatoval klimatolog. Čápům černým se v této lokalitě daří. Vloni zde vyvedli čtyři mladé. Teď si zatím hnízdiště jen prohlédli a zkontrolovali. Hnízdit budou podle ornitologů později. Teď se ještě vypravili do nižších poloh kraje.

Na jižní Moravu před třemi dny přiletěli i skřivani, kolem Brna je už slyšet jejich zpěv, řekl ornitolog Zdeněk Machař, vedoucí Ptačího centra v Brně-Slatině.

Pokud jde o špačky, ti se na jih republiky dostavili již před dvanácti dny, ale šlo jen o skupinky po pěti až deseti ptácích, o takzvané průzkumníky. Velká hejna špačků přilétají k Brnu a vůbec do jihomoravského regionu kolem 13. března, před odletem havranů.

Havran odtáhne a špaček začne v plné síle, dodal zkušený ornitolog.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat