Aktuálně: 5 088 inzerátů172 521 diskuzních příspěvků17 717 uživatelů

Neobvykle teplá zima probudila i netopýry

Neobvykle teplá zima probudila i netopýry
Ing. Zbyněk Pokorný 25.02.2014, 13:58
1 749 2 minuty čtení

Už jste někdy slyšeli o netopýří váze? Vypadá jako kalkulačka. Ivana Hancvenclová ze záchranné stanice Archa v Liberci na ní váží tyto drobounké létající savce.

Netopýři se dokáží prokousat zdí, a mohou vám spořádat zásoby ze spíže a jsou případy, kdy lidem po nocích sají krev… Tyto mýty a pověry provázejí užitečné létající savce od nepaměti. Ve skutečnosti některé druhy netopýrů, kteří žijí v našich končinách, dokáží ulovit až 1 200 komárů za jedinou hodinu. 

V současné době je hodně teplo, takže spousta těch netopýrů si myslí, že už je jaro a vylétává z úkrytů. Hmyz ovšem ještě nelétá v takové míře a oni si nemají co nalovit. Takže v tomto období, pokud najdeme netopýra takhle venku, určitě to není pro to zvířátko dobré a je vhodné kontaktovat záchrannou stanici. 

Tam dávají netopýry do speciálních boxů, aby se ještě vykrmili. Netopýr musí mít správnou zazimovací kondici podobně jako je to třeba u ježků. 

Letos se nám podařilo vybudovat zimoviště profesionální. Ale tady mám teď třeba probuzených sedm netopýrů pestrých, které jsem kontrolovala po měsíci pobytu na zimovišti a zjistila jsem, že trošku zhubli, víc než by měli, takže jsem je zase vyndala, pár dní je pokrmím a pak je zase vrátím zpátky do těch zimovacích budek, aby pospali, popisuje Ivana Hancvenclová.

Neobvykle teplá zima probudila i netopýry

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat