Aktuálně: 5 601 inzerátů168 343 diskuzních příspěvků17 659 uživatelů

Chov pštrosů – sestavování chovných skupin

Chov pštrosů – sestavování chovných skupin
Ing. Zbyněk Pokorný 08.03.2014, 16:00
2 491 3 minuty čtení

Oddělení podle pohlaví 2 měsíce před vlastním pářením (kempování) má tu výhodu, že jsou zvířata v průběhu doby oddělení klidná a při setkání začnou rychleji tokat. Další výhoda kempování je dalekosáhlá synchronizace snáškového období všech chovných ptáků.

Při intenzivních podmínkách managementu jsou chovné ohrady osazovány jedním kohoutem a až čtyřmi slepicemi. Většinou je rozšířeno tvořit chovné páry nebo tria (1 kohout a 2 slepice) vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům za chovná zvířata se nabízí vzít k jednomu kohoutovi více než jednu slepici.

Chov pštrosů – sestavování chovných skupin

V podmínkách polointenzivního managementu se tvoří chovná hejna až do 40 zvířat. Podíl slepic v takovém hejnu je vyšší než podíl kohoutů (např. 5 : 3 nebo 3 : 2, protože jeden kohout může krýt více slepic. Na druhé straně nelze kalkulovat s těsným podílem samčích zvířat, protože silně dominantní kohouti požadují i více slepic než ve skutečnosti mohou obsloužit. To je potom příležitost pro kohouty bez slepic.

Výsledek rozmnožování se nakonec měří pomocí

  • počtu snesených vajec
  • stupně oplození
  • počtu vyklubaných kuřat
  • životnost potomstva

Dříve však mohlo být chování při páření využito pro odhad, kdo se hodí ke komu.

Výměna kohouta by se měla uvážit, kdy ustupuje charakteristické rudé zabarvení (= mizející plodnost). Také by se mohlo vyzkoušet, podchytit snižující se plodnost, beztak klesající s přibývající délkou páření, obecnou výměnou kohoutů nebo snížením počtu slepic v polovině období.

Pokud některý kohout příliš zatěžuje slepici, měla by být přidána další slepice nebo provést zcela nové sestavení skupin.

Při vpuštění do chovné ohrady by měli být pštrosi ve zdravém a dostatečném výživném stavu. Jak podvýživa, tak nadvýživa mají negativní účinky na chování při páření (tuční a podvyživení ptáci mohou být objeveni pomocí linie zad: protože se tuk ukládá převážně totiž v oblasti ocasu, mají tuční ptáci rovnou hřbetní linii. Podvyživení pštrosi mají hrb a vpadlé boky). Tuční pštrosi jsou váhaví při skoku a oplozenost je nízká. Podvyživení pštrosi nezačnou vůbec s rituálem tokání.

Za normálních podmínek začínají zvířata se snáškou za 2 - 4 týdny po sestavení skupiny. Pokud se tak nestane, musí se přezkoušet stav a zdraví. Jestliže se nevyskytují ani paraziti, tak mnohdy pomůže jednotýdenní přestávka na bohaté vojtěškové pastvě.

Autor: http://www.ekohum.cz

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat