Aktuálně: 5 143 inzerátů172 382 diskuzních příspěvků17 714 uživatelů

Krmení včelstev

Krmení včelstev
Ing. Zbyněk Pokorný 16.03.2014, 16:00
4 403 6 minut čtení

Krmení včelstev má dvě hlavní podoby: zakrmení před zimou (náhrada za odebraný med) a průběžné sezónní podněcování ve specifických případech.

Přikrmování - podněcování

U kmenových včelstev se používá jen výjimečně - např. při akutním nedostatku cukerných zásob v předjaří.

Při tvorbě oddělků je ale jeho použití naopak běžné. Přísun sladiny od včelaře včelám ulehčí práci a usnadní rozvoj. A to nejen v bezsnůškovém období, kdy by se jinak téměř zastavil.

Používá se buď cukerný roztok v poměru 1:1 (cukr:voda; váhově) anebo medocukrové těsto. Roztok se podává obdobným způsobem jako u zimního zakrmení, jen dávky jsou menší a častější.

Krmení včelstev

Medocukrové těsto

Medocukrové těsto je pastovitá hmota, která slouží k podněcovacímu krmení včelstev. Využití najde hlavně v oddělcích a oplodňáčcích.

Složení a způsob výroby se liší podle toho, zda potřebujeme těsto s dlouhou trvanlivostí anebo k přímé spotřebě.

  • Trvanlivé těsto vyrobíme smícháním 3 hmotnostních dílů práškového cukru a 1 dílu medu. Oboje nejlépe nahřáté na cca 45 °C. Směs je možné zpracovávat i ručně měchačkou, ale je to fyzicky náročné. Mechanizace - hnětač - práci usnadní. Výroba je pracnější než u těsta k přímé spotřebě, ale lze ji přesunout do zimních měsíců díky dlouhé trvanlivosti.
  • Těsto k přímé spotřebě vznikne smícháním 3 dílů práškového cukru, 1 dílu medu a ±0,2 dílu vody - vše opět nahřáté. Směs jde o poznání lépe zpracovat - případně si můžeme pomoct přidáním další vody. Vzniklé těsto je vláčnější, ale není tak trvanlivé.

Zakrmení na zimu

Ponechání medných zásob
Představuje nejsnazší způsob "krmení". Včelám ponecháme část medu, který si samy nanosily. Sice o něj přijdeme, ale zároveň nám odpadne mnoho práce s krmením. Med je i pro ně nepochybně výhodnější zdroj energie než cukr (sacharóza), který musí nejdříve rozštěpit.

Tento způsob krmení může být rentabilní zejména v snůškově bohatých oblastech. Velkou výhodou je dostupnost slunečnice, ze které med už prostě nevytáčíme a zcela ho ponecháme včelám. Anebo můžeme využít řepkový med z jara.

Příprava cukerného roztoku
Pokud nekrmíme prosakovacími lahvěmi a hrubým krystalem, musíme si nějak připravit cukerný roztok. Pro zimní zakrmení se používá hustší - 3:2 (3 hmotnostní díly cukru a 2 vody). Způsobů přípravy je mnoho - záleží hlavně na potřebném množství. Tomu přizpůsobíme potřebné vybavení i technologii.

  • Velký hrnec a vařečka postačí pro pár úlů. Vodu přivedeme k varu, odstavíme a nasypeme cukr. Pak už stačí jen míchat - mezitím se nám v druhém hrnci může vařit další voda.
  • Vrtačka s míchací vrtulí je jen zmechanizování předchozího postupu. Lze míchat i velké objemy a používat horkou vodu, která rozmíchávání značně urychlí. Při použití stojanu anebo jiném upevnění se práce značně usnadní.
  • Kalové čerpadlo v sudu představuje minimum práce. Voda sice nemůže být vroucí, ale toto je více než dobře kompenzováno přenecháním celé práce stroji.

Velkoobjemová krmítka
Existuje mnoho variant provedení. Princip ale zůstává: velká nádoba o objemu několika litrů (i 10-15), umístěná buď do podmetu anebo do prázdného nástavku nahoru. V nádobě je plovák zamezující tonutí včel - ať již z bublinkové fólie, slámy, dřívek, špuntů, šišek…

Výhody:

  1. málo návštěv včelnice kvůli krmení
  2. ze zakrýt síťovinou - možnost bezkontaktního krmení
  3. krmítka mohou být štosovatelná = snadné skladování

Nevýhody:

  1. v chladných dnech včely sníží či zastaví odběr
  2. při krmení shora je potřeba jeden prázdný nástavek navíc

Praktické tipy na velkoobjemová krmítka:
Čtvercové štosovatelné lavorky (±100 Kč), kanystry od destilované vody s vyřízlým bokem, několik podlouhlých květináčů vedle sebe, silnostěnný igelitový pytel, několik tetrapackových krabic vedle sebe, speciální plastové výlisky pro konkrétní typ úlu.

Prosakovací lahve
Jde o běžné velké "okurkové" sklenice (3,5 l) doplněné speciálním plastovým víčkem s krmícími otvory. Do sklenice se buď nalije hotový roztok anebo je lze naplnit hrubým krystalem a následně jen zalít vodou, Sklenice se otočí víčkem dolů přímo na loučky horního nástavku, včely odebírají krmivo z otvorů.

Výhody:

  1. při použití 4 lahví na 1 úl zaráz stačí málo návštěv včelnice
  2. při použití hrubého krystalu odpadá příprava roztoku
  3. při uteplení stropu včely odebírají i za chladných dnů
  4. při použití drátěných sítěk bezkontaktní krmení

Nevýhody:

  1. vysoké nároky na skladování sklenic - jsou křehké a nejdou skládat do sebe
  2. je potřeba jeden prázdný nástavek navíc (u nízkých dva)
  3. hrubý krystal je drahý
  4. otvory ve víčkách včely potahují propolisem
  5. vyšší nároky na vodorovnost umístění
  6. obtížnější čištění po použití

Rámková (kapsová) krmítka
Rámková krmítka nahrazují svojí velikostí 1-2 rámky. Vloží se na kraj úlu po jejich vyndání. Jejich objem se dosti liší - od 1,5 litru u nízkého jednorámkového krmítka až po 7,5 litru u vysokého dvourámkového krmítka (a více u jumba). Je vhodné mít krmítka tak upravená, aby v nich včely nestavěly divočinu a zároveň se v nich netopily.

Výhody:

  1. krmítko je zcela v úlovém prostoru
  2. odběr roztoku probíhá i za chladnějších dní
  3. krmítka mohou být štosovatelná
  4. při zakrytí stropu síťovinou lze roztok doplňovat bezkontaktně

Nevýhody:

  1. malý objem (zejména u nízkých nástavků) = mnoho návštev včelnice
  2. u krmítek lepených ze dřeva riziko vytečení
  3. obtížnější čištění po použití

Praktické tipy

Kromě speciální plastových výlisků určených přímo pro včelaře (150-200 Kč) lze použít i podlouhlé květináče, tetrapackové krabice apod. Rámková krmítka mohou být také vyrobena z plastu, dřeva, sololitu či překližky.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat