Aktuálně: 5 038 inzerátů173 706 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Něco od amatéra

O sedlácích a bramborách?

Něco od amatéra
Čestmír Malec 16.04.2008, 16:06
5 342 4 minuty čtení

Už jsem to, co budete (snad) dál číst, někam napsal, takže pokud máte pocit, že jste podobnou věc právě četli, máte buď výbornou paměť nebo prostě smůlu. Na druhou stranu, v téhle verzi jsem opravil to něco málo chyb, které se mi podařilo nasekat na http://www.papouskove.estranky.cz/clanky/papouskove-chov/papousek-nadherny

Nepatřím mezi chovatelskou elitu, dokonce si musím přiznat, že jsem naprostý amatér a možná proto mě nechávají některá doporučení odborné literatury zcela netečným. O to víc se snažím své papoušky pozorovat. Pravdou je, že jsem koupil již hotový pár papoušků nádherných a to ani ne tak pro snahu o intenzivní rozmnožování, jako spíš pro to, že se mi to jevilo jednodušší a naskytla se příležitost.

Umístil jsem je do voliéry společně s korelami (1 pár) a papouškem vlnkovaným (2 páry nebo spíš čtyřkusá komunita, která si s pářením letos na jaře moc na páry nehraje, padni komu padni). Korel byly původně také dva páry, ale ty dva kusy od kovaných chovatelů mi uhynuly a tak se prostě na jaře spářili sourozenci. Vzhledem k tomu, že i tak jsou za mřížemi, asi je za incest trestat nebudu a co se z právě snášených vajec vylíhne, uvidím až za necelý měsíc. Rozměry voliéry jsou cca 3x2x2 metry se záletovým prostorem a zastřešením nad souškou uprostřed. K výrobě krmítka jsem se inspiroval na vietnamských tržištích a šestihraná budka s otvory na všech stranách a dávkovačem uprostřed funguje skvěle. Konečně je krmení konzumováno v maximálním objemu, protože to co spadá na zem, to sezobou "pěšáci", jak jsem si dovolil nazvat výše popsanou bandu, která se odpoledne vydává na pěší tůru po voliéře.

Papoušek nádherný - samec Papoušek nádherný - samec

Z jara jsem se nadšeně pustil do výroby hnízdních budek, přesně podle doporučení odborníků. Věřte nebo ne, papoušek nádherný zahnízdil v budce určené rozměrově korelám, korely se usídlily v kmenové budce určené pro papouška nádherného, přičemž budka z bukového dřeva s rozměry pro papouška nádherného a krásným šplhacím žebříčkem uvnitř, zůstala prázdná přesto, že se tam byly andulky několikrát podívat. Nakonec ale daly za pravdu profíkům a spokojily se s předepsanou ložnicí typizované velikosti. Co se snášenlivosti týče, celé osazenstvo voliéry nesnáší naši kočku a dávají jí to dostatečně hlasitě najevo. Jinak jsem měl problémy pouze ve snaze najít dvěma samičkám papouška nádherného(5/2007), které jsem původně koupil jako pár, partnera. Ten kolotoč stál za podívanou, ale přece jenom mám živočichy moc rád, tak jsem toho mladého samečka po dvou dnech vrátil původnímu majiteli. Nevím, jestli ještě někdy zahnízdí, ale pravdou je, že ho nesnášela celá voliéra v čele s jeho potenciálními partnerkami. Po odstranění vetřelce se všechno opět zklidnilo a zdá se, že brzy bude úroda. Nevím, jestli jsem tím odpověděl na některé zvídavé dotazy ohledně snášenlivosti papouška nádherného s ostatními druhy.

Dalším krokem je zvětšení voliéry a přidání páru papouška červenokřídlého. Donesla se mi zpráva, že by mohl být problém mezi tímto druhem a korelami (údajně mu lezou do zadku, no nic nového u lidí) - přesněji snad - mají být agresívní vůči mazovým žlázám tohoto druhu. Docela bych uvítal případné poznatky jiných "mičurinců". Věřte mi, že nemám v úmyslu tímto vyjádřením polemizovat jakkoli s autoritami chovatelského průmyslu, ale já to vážně dělám jen pro radost mou a mých dětí. Pokud jsem tímto někoho potěšil, dobře a pokud naštval, dobře mu tak. Silná křídla vašemu ptactvu (nejen). Pokud mi chcete vynadat nebo poradit (nedejbože věnovat "párek" červenokřídlých z dobrého srdce - aspoň bych ušetřil), tak tady je moje adresa: cmalec@seznam.cz

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Čestmír Malec

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat