Aktuálně: 5 593 inzerátů168 275 diskuzních příspěvků17 657 uživatelů

Stavba ptačí budky pro sýkoru koňadru

Stavba ptačí budky pro sýkoru koňadru
Ing. Zbyněk Pokorný 06.03.2014, 16:00
2 957 2 minuty čtení

Vlastnosti

  • Váha: cca 6,9 kg
  • Síla desek: 2,5 cm
  • Šířka použitých desek stěn a střechy: 23 cm (1 deska tvoří 1 stěnu),
  • Rozměry dna: 23 x 18 cm
  • Celková výška budky: 29,5 cm
  • Výška vnitřního prostoru ode dna k vletu: 20 cm
  • Povrchová venkovní úprava: ošetřující nátěr přípravkem Lazurol, jehož vosky zabraňují nasákavosti dřeva za vlhkého počasí. Pohlcuje UV záření a dřevo pod ním tak nepodléhá povětrnostním vlivům.

Ochranné prvky

Budka je vybavena nadstavbou proti kunám v podobě druhé předsunuté stěny se stejným vletovým otvorem. Vletový tunel je tak prohlouben na 5 cm, kdy se kočka či kuna tlapkou již nedostane na ptáky na hnízdě.

Proti zubům kočky či kuny nebo zobáku strakapouda je budka chráněna oplechováním vletového otvoru oboustranně pozinkovaným plechem o síle 0,55 mm. Oba zabezpečovací prvky dle vlastní praxe fungují bezchybně.

Luxusní nadstandartdní rozměry vnitřní dutiny umožnují maximální pohodlí hnízdící rodince, zajišťují suché hnízdo, kdy za deště promočení rodiče seskakují před hnízdo s mláďaty a ty jsou ušetřena prochladnutí. Dostatek prostoru zajišťuje také kvalitní vývoj peří mláďat, jež je důležité pro jejich přežití v prvních dnech vylétnutí z hnízda. Mláďata se v budce netísní a i v horkém létě mají dost pohodlí, jak díky prostoru, tak i silným stěnám dřevěných desek, které dobře tepelně izolují.

Odborné knihy pro srovnání u tohoto typu budek doporučují rozměry dna 12x12 cm a celkovou výšku budky 20 cm.

Obyvatelé budky

Tato ptačí budka je zkonstruována pro sýkoru koňadru, brhlíka lesního. Může jí obývat i vrabec polní, domácí, či menší druhy sýkor jako modřinka, babka, sýkora lužní nebo parukářka.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat