Aktuálně: 5 568 inzerátů168 423 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Koupání kočky

Koupání kočky
Ing. Zbyněk Pokorný 22.04.2014, 16:00
5 181 3 minuty čtení

Ke koupání kočky přistupujeme jen v nutném případě. Časté koupání kočky zbavuje srst tuku a pokožku ochranných vrstev. Pokud kočku často koupeme, je náchylná ke vzniku ekzémů a plísní. Koupání musí být velice šetrné. Na koupání používáme pouze šetrné šampóny určené výhradně pro kočky. Šampóny pro psy jsou zcela nevhodné. Po prvním použití šampónu kontrolujeme, zda kočce nezpůsobil nějakou alergii či vyrážku a jednou osvědčený druh pokud možno neměníme. Voda pro kočku se připravuje ve vhodné nádobě. Ve většině případů zcela vyhovuje vana. Na dno by se měla použít protiskluzová podložka.

Teplota vody pro koupel kočky by měla být v rozmezí mezi 33 až 39°C. Je lepší zvolit horní hranici teplot, jelikož koresponduje s teplotou těla kočky. Někdy uváděnou teplotu 40°C je třeba považovat za maximum.

Chovatel by při koupání měl vyjít kočce co nejvíce vstříc a měl by se s ní co nejméně prát. Koupání se musí naučit. Kočku bychom měli koupat pouze dvakrát až čtyřikrát za rok. Kočku při koupání uklidňujeme tím, že jí chválíme a povídáme si s ní.

Koupání kočky

Pokud si někdo myslí, že koupání krátkosrsté kočky je jednoduší než u kočky dlouhosrsté, není to pravda. Některá plemena krátkosrstých koček mají srst odolnou proti vodě. Prvním předpokladem pro úspěšné koupání kočky je srst důkladně provlhčit. Teprve potom použijeme šampón a kočku umyjeme tak, aby jí do očí a uší nenatekla voda. Po umytí kočku oplachujeme tak dlouho, až ji zbavíme posledních zbytků pěny. Pak jí postupně vymačkáme vodu ze srsti. Kočku musíme po osprchování důkladně osušit, aby nenachladla.

Správné osušení musí být rychlé a musíme používat dobře savou osušku a snáší-li to kočka, tak i elektrický vysoušeč. V místnosti musí být teplo. Až do úplného dosušení hrozí kočce nachlazení.
Nedosušenou kočku nenechte stát na studené podlaze a neotvírejte na ni okno. Kartáčování srsti můžete provádět až po dokonalém oschnutí. Pudr se používá až následující den po koupání.

Koupání je také účinné při boji s blechami. Způsob je stejný, jen použijeme jiný šampón. Blechy se nejvíce vyskytují pod ocasem, na hlavě a krku. Podstatou boje s blechami je přerušení jejich vývoje, proto musíme po dobu 10 až 14 dnů provádět všechny procedury (koupání kočky, generální úklid místnosti) opakovaně.

Jako koupel také označujeme tzv. suché koupání otrubami. Otruby mají vysoký odmašťovací účinek. Čištění srsti otrubami se provádí v plátěném sáčku, z něhož kočce vyčnívá hlava.

Koupání kočky

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat