Aktuálně: 5 591 inzerátů168 265 diskuzních příspěvků17 657 uživatelů

Výběr plemene slepic

Výběr plemene slepic
Jaromír Kříž 19.04.2014, 16:00
16 263 5 minut čtení

Zkusím zde popsat své poznatky ohledně výběru správného plemene slepic právě pro vás.

První úvaha každého začínajícího chovatele musí být nad tím, kde své slepičky má možnost mít a taky za jakým účelem si je pořizuje. Mě osobně moc nevoní kupování pětiměsíčních slepic někde z velkochovu přímo nachystaných na snůšku. Taková slepice vám při běžném krmení na dvorku nebo zahradě snese pouze pár vajec a pak měsíc, někdy i víc nic. Je to způsobeno nejen změnou krmných procesů, ale také výkyvy teploty a změnou světelného režimu, s kterým se ve velkochovu přece nemůžou setkat. Já, i když kritik, začínal jsem s chovem právě takto.

Každý má jiné požadavky na to, jakým způsobem nakrmí své hříšné tělo. Ono u těchto slepic je ještě víc problémů. Předně jsou to všudypřítomné antibiotika, kterými stabilizují celkově celý velkochov. Pokud si pak slepičky někdo přiveze do nového výběhu, kde není tolik bakterií, je to dobré, ale pokud se dostanou jako přidané slepice mezi ostatní a nové bakterie, stává se, že úmrtí bývá vysvobození. Já běžně nakupuji jednodenní kuřata po těchto rodičích a stává se mi, že pokud to nedržím na spoustě vitamínů a premixů, tak přeživších není spousta i přes veškerou a pečlivou péči mojí a taky kvočny, pod kterými rád kuřata vychovávám. Ale abych jen nepomlouval, byli i roky kdy úmrtnost neměla šanci zasáhnout můj chov. Další problém je opeření, přepeřování a celkové chování, ale to až jindy.

Výběr plemene slepic

Pokud má někdo zájem začít s chovem slepic pouze užitkovým, ohledně vysoké snůšky, měl by přemýšlet právě nad těmi slepicemi, které jsem se teď snažil trochu popsat, jenže musí počítat s tím, že pokud ta jedna slepice nedostane kompletní krmnou směs pro nosnice, nikdy nedosáhne takové snůšky, které udávají tabulky.

Jinak tyto slepice za určitých podmínek jsou vynikající nosnice a když vás bude někdo zrazovat že nesou takto pouze krátce, a nebo vám bude někdo zase vychvalovat že nesou spoustu let, můžu říct, že každý z nich bude mít trochu pravdu. Křížením u těchto hybridů došlo k tomu, že některé nesou spoustu let, akorát se špatně opeřují a druhé, které nesou rok a jsou dalších pět let krasavice.

Dalšími zájemci o chov slepic jsou takový středopolaři jako já. Přejí si vyšší snůšku a taky pěknou slepici na dvorku. Takový člověk se převážně nespokojí s jedním plemenem, a proto zkouší a chce mít slepice v co nejpěknějších barvách. Spolehlivé nosnice za běžných povětrnostních vlivů jsou Leghornky, Plymutky a Vlašky. U Vlašek je tolik poddruhů, že je nemá cenu sem ani psát, ale nejspolehlivější na snůšku bývá vlaška koroptví.

Jinak mezi středně těžké slepice patří takové jako Amroksy, Barneveldky, Bielefeldky aj. vč. Australsky, která je dobrá nosnice, ale je náchylná na změny počasí a to hodně. Jak se ochladí, opravdu nenese, ale samozřejmě já to mám při venkovním každodenním výběhu volně puštěné. Pokud by měl někdo slepice ustájené celou zimu někde ve vyhřívaném kurníku, bude na tom daleko lépe.

Do těchto pěkných slepic a zároveň trochu nosnic patří taky dvě národní plemena, Česká slepice zlatě kropenatá a Šumavanka. Obě jsou to velmi pohledné slepice, ale ta snůška… je velmi špatná. Uvádí se kolem 160-170 vajec, ale sám vím, že nepřekročí 150 vajec za rok. Pokud bych krmil, jak udávají tabulky a nějakou rybí moučkou, tak zřejmě dosáhnu na metu nejvyšší, ale jak určitě víte, to není můj cíl.

Posunem se dál na plemena nejtěžší. Mezi základní patří: Brahmánka, Langšanka, Orpingtonka, Kočinka aj. Snůšku ani chování nemůžu u těchto slepic posuzovat, protože jsem je nikdy nevlastnil, ale vím, že čím těžší plemeno, tím později začíná nést a moc toho nesnese. Snůška začíná kolikrát až kolem jednoho roku. Je to vlastně módní záležitost, kdy už člověk chce, aby měl na dvorku od každého něco. K tomuto okruhu zákazníků nejvíc tíhnou chovatelé zdrobnělých plemen, které já jsem taky nikdy neměl.

Jsou to slepice módního trendu Republiky a nejde tady ani tak o snůšku, jak o pohled na pěknou a zajímavou slepičku s pohledem na to, že je od ostatních nějaká jiná, ať rousná či bez rousů. Každý zákazník má jiné oči pro jinou slepici a sám nevím, jestli u nás máme radši plemena módního trendu nebo obyčejné nosnice. V dnešní době je možností spousta a hlavně pro člověka, který rád brouzdá po internetu. Ale nezapomínejme na to, že první u chovatelství musí být láska ke zvířeti a ne k penězům, které za ně nebo jeho produkty dostanu a to spousta chovatelů přehlíží. Snažme se chovat pro oblibu a ne pro peníze.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jaromír Kříž

Autorem od: 16.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat