Aktuálně: 5 135 inzerátů172 313 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Kroužkování holubů

Kroužkování holubů
Ing. Zbyněk Pokorný 21.04.2014, 16:00
10 979 2 minuty čtení

Ke kroužkování mladých holubů se používá:

  • uzavřený hliníkový kroužek sloužící k identifikaci zvířete, na kroužku je zobrazen rok narození.
  • musí být správného průměru podle plemene holubů (u až Gigantů č.10)
  • neokroužkovaný holub je méně cenný, nemůže být ani vystavován!
  • holoubata se kroužkují zhruba 7-9 den po vylíhnutí.

Kroužkujeme-li pozdě, je třeba si počínat velmi opatrně, kroužek a  nohu holouběte potřeme tukem, při kroužkování si zapisujeme číslo kroužku a zapíšeme jej do vlastní evidence.

Kroužkování holubů

Kolem osmého dne se holoubata kroužkují. Každé plemeno holuba, jak už je zmíněno výše, má podle své velikosti i správnou velikost kroužku. Kroužek je vhodné nasazovat v liché roky na levou končetinu, v sudé roky na končetinu pravou.

Díky tomu lze i z dálky rozeznat holoubata od dospělých jedinců. Kroužek se nasazuje tak, aby byly číslice vzhůru nohama. Nasazujeme kroužek tak, že nejdříve kroužkem protáhneme tři prsty, které má holub směrem dopředu. Tím se  prst, který má holub směrem dozadu, přitiskne k noze, dál kroužek posuneme až ke kloubu nohy, co to jde,  a poté opatrně vrátíme prst holubovi do přirozené polohy. Lze si pomoci i špejlí, pokud se nám nebude dařit tento prst uchopit. Pokud nasadíme kroužek na ještě malé holoubě, tak staří holubi ten kroužek určitě holouběti z nohy sundají. Skoro jistě tento kroužek nemusíme hledat v hnízdě. Holubi ho určitě z hnízda vynesou, a nejspíš bude i před holubníkem na zemi.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat