Aktuálně: 5 137 inzerátů172 325 diskuzních příspěvků17 714 uživatelů

Ošetřování shetlandského pony

Ošetřování shetlandského pony
Ing. Milena Nováková 07.06.2014, 16:00
3 587 9 minut čtení

Význam čištění

Poníci chovaní ve stádu (alespoň dva jedinci), kteří pobývají větší část dne ve výběhu společně, si často sami vzájemně ošetřují srst – koním je přirozené vyválení a následné otřepání, ale také sociální chování spočívající ve vzájemném probírání srsti zuby – čímž dochází jednak k masáži kůže, jednak k odstraňování odumřelých chlupů. Poníci si vzájemně ošetřují partie, na kterési nemohou dosáhnout sami – krk, hřbet. Poník chovaný o samotě je zcela odkázán na vaši péči. Poník se čistí nejen proto, aby byl čistý a nedělal chovateli „ostudu“, ale také proto, že tím doplňujete, či zcela nahrazujete počínání jeho koňských partnerů. Proto doporučuji pravidelně čistit i zvířata chovná, která do práce pod sedlem či tahu neberete. Pokud poníky nečistíte a nepomáháte jim zbavit se zimní, eventuální hříběcí srsti, začne se poník drbat o dosažitelné předměty, tím dochází k poškození hřívy a ocasu a může se poškodit i letní srst a kůže poníka.

Předpoklady snažší práce

Vliv na pracnost ošetřování shetlanda má zejména dodržování správných zásad jeho chovu (ustájení, krmení, pohyb). Vhodné ustájení, kdy poník není nucen ulehat do vlastních výměšků a o ně se umazat, vám ušetří práci s čištěním. Nevhodné je umístění jeslí tak, že z nich padají kousky sena a prach poníkovi do očí, hřívy a srsti (jak při zakládání krmiva, tak při krmení). Pro ošetřování zvolte místo relativně stálé, s dobrým osvětlením. Může to být box, stání, ulička mezi boxy, prostranství před stájí, nebo místo na kraji výběhu. Pokud budete poníka čistit v jeho boxu, před čištěním vyvezte hnůj, nebo přistelte, aby při opačném postupu nebyl znova vířen prach na vyčištěného koníka. V čistém prostředí se vám bude kolem poníka i lépe chodit. Poníka při čištění uvažte. Při přistupován k poníkovi jej vždy nejprve oslovte, nebo na něj mluvte, aby se mohl orientovat. Z téhož důvodu začínejte čištění vždy od hlavy a postupujte dozadu. Z kopyt vybírejte nečistoty zásadně od některé přední nohy.

Ošetřování srsti

Srst shetlanda se liší se podle roční doby. Na podzim a v zimě má shetland hustou zimní srst, v níž se drží bláto, či může být tato srst slepená až zplstnatělá (na břiše). Od února do dubna shetlandi začínají línat a jejich zimní srst se uvolňuje ve velkém množství. Kartáč musíte po každém tahu po srsti poníka otřít o hřbílko, abyste z něj odstranili ulpělé chlupy. Na některá místa, např. krk, hřbet a záď, lze použít hřbílko přímo a krouživými pohyby línající srst uvolňovat. Takto lze použít jen hřbílko bez ostrých zubů. Poníka na uvedených tělesných partiích přiměřeně silně drbejte. Pony obvykle zaujme typický postoj, ze kterého poznáte, že je mu vaše, někdy i dost intenzivní drbání příjemné. Nejen, že čištěnou část těla naklání, až tlačí proti vaší ruce, ale má i zvláštní výraz hlavy. Někdy má pony snahu nám ten báječný pocit oplácet obdobně, jako by ho oplácel druhovi ve stádu a začne nám jezdit pysky po oděvu. K nápomoci línajícímu koni nepotřebujete tedy nedostupné pomůcky, ale spíše trpělivost. Línání trvá několik týdnů, srst se uvolňuje postupně. Na citlivější část těla poníka, např. hlavu, břicho a nohy hřbílko nepoužíváme a srst na těchto místech pouze kartáčujeme.

Letní srst se ošetřuje lehčeji a jenom normálním způsobem, nejdříve vykartáčujeme hrubé nečistoty rýžovým kartáčem, který vystřídá jemný kartáč /ze žíní/. Nakonec můžeme srst otřít hadrem, aby se více leskla. Každý poník by měl mít vlastní čistící potřeby a neměly by chybět ani dvě houby – jedna k očištění očí a nozder, druhá k omývání okolí konečníku a genitálií.

Ošetřování shetlandského pony

Hříva a ocas

Žíně hřívy a ocasu rozčešete hřebenem s řídkými zuby. U hříběte, kterému hříva teprve dorůstá, ji sčešete na jednu stranu. Shetlandům hřívu nikdy nestříhejte ani neprotrhávejte, i když jim roste rychleji, než velkým koním. K plemenu shetlandský pony dlouhá a hustá hříva patří a je jejich ozdobou. Také dlouhá a hustá kštice, zvláště u hřebců častá a sahající přes oči obvykle nepřekáží ve výhledu. Při práci ji můžete splétat, nebo svázat. Je to přirozená ochrana koně proti mouchám napadajícím jeho oči. Také ocas z téhož důvodu ponecháte dlouhý, můžete ho zastřihnout, nejlépe na podzim (aby do jara dorostl), jinak sestřihujete pouze k spěnkovému kloubu nohy.

Pokud je hříva poškozena tak, že je nepravidelně dlouhá a nevypadá pěkně, můžete ji upravit zastřižením tak, aby výsledek vypadal co nejpřirozeněji.

Čím více se váš chov podobá přirozenému a volnému životu těchto koní, tím méně úprav provádějte a ponechejte koni jeho přirozenou ochranu proti hmyzu i nepřízni počasí. Shetland pony je plemenem koní, které se má upravovat jen tak, aby vynikl jeho původní zjev. Předváděný shetland by měl na sebe upozornit vzorným vyčištěním, rozčesanou hřívou a ocasem a ošetřenými a namazanými kopyty. Také rousy se jen pročesávají.

Denní péče o kopyta

Čištění ukončíte vybráním nečistot z kopýtek. Používejte háčku, buď koupeného nebo vyrobeného ze silného drátu nebo ohnutého šroubováku vhodné velikosti. Střelku i chodidlovou plochu očistěte od našlapaného hnoje ráno a od kaménků a hlíny večer. Jednou týdně namažte kopýtka buď speciálním mazadlem na kopyta, nebo rostlinným tukem, nikdy nepoužívejte tuk minerální – strojní, který narušuje kopytní stěnu.

Ošetření poníka po práci

Po návratu z venku nejdříve zbavte koníka všech nečistot, nahrubo jej okartáčujte nebo omyjte. Zpoceného či promoklého poníka můžete vyvěchtovat (vytřít do sucha věchty stočenými ze slámy), pak poníka překartáčujte jemným kartáčem, vyberte nečistoty z kopyt háčkem, aby tam nezůstaly tlačící kaménky. Pročešte hřívu a ocas. Malý shetland se často dostává do styku s lopuchem a jiným plevelem, který je nutné odstranit ze srsti, hřívy a ocasu.

Plavení shetlandů

V létě, za teplého počasí můžete poníka vykoupat. Buď ho důkladně omyjete, přitom dávejte pozor, aby se mu voda nedostala do uší a pokud použijete mýdlo, nebo šampon, důkladně ho nakonec opláchněte. Je-li poblíž vodní plocha, můžete koníkům dopřát plavení. Z ohledu ke koupajícím vyberte místo, kam se lidé koupat nechodí, ale hlavně, kde je pozvolný vstup do vody a kde shetlandi se svojí malou výškou stačí. Voďte k plavení koníky na stájové ohlávce a delším vodítku. Poprvé je nutné dopřát koníkovi dost času. Nejprve se s vodou seznámí, že se jí napije - vejde asi do poloviny předních noh a čeká, pokud vedle něj jde do vody jiný koník, jde i on s ním dále, někdy je nutné zatlačit, ale odpor je malý, a koníkovi je ochlazení příjemné. Dobré je vzít sebou rýžový kartáč a poníka ve vodě vydrhnout. Po vyplavení se touží poník vyválet -je dobré mu to dopřát ještě před vydrhnutím, pak už mu v ulehnutí zabráníte, aby zůstal čistý. Plavení milují nejen shetlandi, ale také děti. Tuto nádhernou zábavu dopřejte jen dětem starším a těm, které umí plavat. I tak musíte zajistit dozor, nejlépe rodičů.

Korekce kopyt - kování a strouhání

Shetlandští pony mají velmi tvrdou rohovinu a proto není třeba je kovat, podkovávat. Jako příklad lze uvést cestu pana Josefa Krále v roce 1983 kdy s párem neokovaných shetlandů při své cestě z Lipce u Kolína do Orlických hor a zpět ujel 250 km a i když měl pro jistotu podkovy sebou, koníky kovat nebylo potřeba.

Nejlépe 4x ročně nechejte odborně kopyta vystrouhat u kováře – podkováře. Pravidelné kopýtko se obrušuje pohybem poníka rovnoměrně a dostačuje ošetření 4x ročně, jde o úpravu střelky a seříznutí a zkrácení špičky kopyta. Závady v utváření kopyt, způsobené nepravidelným postojem, se musí řešit častější korekturou tvaru kopyta (1x za 6-8 týdnů), zvláště u hříbat se může utváření kopyt výrazně zlepšit. Podkovat poníky je možné, pokud jsou k tahu využíváni denně, např. v povoznictví. Na výdajích za dobrého podkováře nešetřete - na koni jsou nohy to nejcennější!

Shetlandské pony lze udržovat v dobrém stavu, zdraví a čistotě poměrně snadno, jen je potřeba najít si k tomu alespoň trochu času. Dobře ošetřený poník je nejlepší vizitkou svého majitele. Kdosi nemůže, nebo nechce najít čas pro svého koně, ten ať ho raději nechová!

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat